Confruntare Basescu-Antonescu: Schimb acid de replici pe marginea guvernului

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 16:50
8810 citiri
Confruntare Basescu-Antonescu: Schimb acid de replici pe marginea guvernului
Foto: Realitatea Tv

Intalnirea de luni de la Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si liderul liberalilor, Crin Antonescu, a parut mai mult o continuare a dezbaterii din timpul campaniei electorale.

Dupa ce Basescu a prezentat in cateva cuvinte motivul intalnirii - "Romania nu are guvern de aproape 3 luni, criza economica nu e un lucru care sa poate fi gestionat fara un guvern cu depline capacitati de exercitiu (...) Vad o guvernare de dreapta ca solutie politica si mai mullt de atata eu nu am ce comenta" - Crin Antonescu a inceput o tirada de acuze si ironii la adresa lui Basescu, prin prisma PD-L-ului.

"Permiteti-mi sa fiu direct, convingerea mea si a noastra este ca dumneavoastra nu ne vreti in Opozitie, de asemenea ca nu ne vreti la Putere cu adevarat, ci ca ne vreti complici ai unei puteri care va apartine. Noi am putea foarte simplu sa spunem, si e adevarat, ca aveti mijloacele acum si constitutionale si legale sa ne impiedicati accesul la putere. Nu aveti mijloacele sa ne impiedicati accesul la Opozitie.

Va asigur si va promit ca e o situatie grea despre Romania, PNL si cu mine nu fugim de greu, nu preferam o varianta poate mai comoda electoral, si avem obiective, principii si conditii pe care putem sa le indeplinim fie la putere, fie in Opozitie. Daca gasim garantii, vom fi la Putere, daca nu, cu aceleasi principii vom fi in Opozitie.

Noi am discutat cu PD-L azi si noi am pornit de la premisa ca dincolo de rolul de necontestat pe care presedintele il joaca in foarmarea unui guvern, totusi, acest guvern e rezultatul vointei unei majoritati parlamentare. Si am incercat sa discutam cu dansii si am ajuns intr-un punct in care domniile lor si-au declinat raspunderea si ne-au zis ca ne intalnim aici. Noi nu putem intra intr-un sistem de putere pe care il controlati si care prezinta aceste riscuri.

Putem intra intr-un sistem in care se intampla doua lucruri: 1. statul de drept este aparat si 2. Romania saa aiba o buna guvernare, adica o alta guvernare decat in 2009 si o altfel de guvernare decat a avut din 1990 pana azi. Am spus atunci ca putem sa incepem aceasta discutie cu un prim-ministru proprus de PNL, sau, daca asta se considera inacceptabil de PD-L, si pot sa inteleg si asta, sau de presedintele Romaniei, si pot sa inteleg si asta, desi sincer am asteptari mai mari de a presedintele Romaniei decat de la partidul sau, un prim ministru independent.

Cam asta e pozitia noastra si, repet, necesitatea urgenta de a avea un guvern in Romania o admitem si nu tegiversam cu nimic un guvern care se poate in acest moment. In momentul in care discutam despre participarea noastra la guvernare, asta inseamna altceva pentru noi decat de a ne alatura si noi, ca alte grupuri parlamentare mai mult sau mai putin legale, Puterii", a spus Antonescu.

Campania electorala s-a terminat!

Presedintele Basescu i-a raspuns scurt, amintindu-i ca s-a terminat campania electorala si ca acum prioritatea este formarea guvernului: "Nu-mi dau eu seama, dar parca s-a terminat campania electorala?!".

Momentul a fost urmat o alta replica ironica a liderului liberal: "Sa stiti ca intrebarea asta mi-am pus-o si eu pe tot parcursul anului 2005, 2006 ... ", insa Basescu si-a reluat discursul sau, atragandu-i atentia lui Antonescu ca a avut zece minute in care sa spuna ce avea de spus.

"Campania electorala s-a incheiat, domnule Antonescu, si avem cateva probleme. Prima scena importanta e instalarea unui guvern, a doua e sa respectam voturile asa cum le-am primit fiecare. Nu cred ca e vreo tara in care cei care au pierdut sa conduca si cei care au castigat sa treaca in Opozitie. De aceea, ceea ce eu va rog sa aveti in vedere este participarea la guvernare, intr-un mod decent.

Cred ca este necesara o guvernare de dreapta, nu de independenti pe care ii aducem si care in guvern primesc zambete de la ministri sustinuti politic. Solutia este asumarea politica de catre toti cei care concureaza pentru putere. Va invit sa participati la guvernare alaturi de PD-L si UDMR, intr-o guvernare de dreapta, in acord cu ceea ce electoratul a dat fiecaruia. Cred ca este corect si onest pentru electorat.

Eu nu mai am interese politice, sunt la capat de cursa, prioritatea mea sunt interesele Romaniei. Nu vreau sa fie nici o discutie acida, nici o discutie incorecta, ci o discutie bazata pe incredere", a spus Basescu.

Antonescu a tinut sa-l corecteze pe seful statului atragandu-i atentia cu romanii au hotarat la aceste alegeri ca Basescu sa fie presedinte, nu au hotarat ca guvernul sa fie condus de PD-L.

"Electoratul, la aceste alegeri care tocmai s-au desfasurat, a dictat ca dumneavoastra, si nu altcineva, va fi presedintele Romaniei inca cinci ani, nu a dictat ca asta inseamna sa facem un partid unic in Romania si ca cine nu e in interesul PD-L nu intra la guvernare. Pretentia de a intra noi oricum intr-un asemenea guvern nu mai e legitimata de niciun fel de electorat.

Dumneavoastra ati castigat cea mai mare parte a voturilor aratand ca unii ca noi nu trebuie sa conduca. Mie si noua ne-au dat niste voturi dupa ce am spus ca presedintele actual al Romaniei nu mai trebuie sa fie presedinte al Romaniei, deci pentru ca si dumneavoastra si noi sa fim la putere trebuie sa facem un compromis justificabil", a spus Antonescu.

Ajutorul de la Cluj, mogulii si Geoana

Basescu nu a lasat fara raspuns replica lui Antonescu, spunandu-i ca daca el vrea sa se situeze pe aceeasi pozitie cu Vintu, Patriciu si Geoana, este problema lui, dar pe tot parcursul campaniei el nu l-a situat niciodata pe liberal pe aceasta pozitie.

"Eu nu v-am spus sa intrati in orice forma, ci doar v-am rugat sa participati. Eu am venit la Cluj ca sa va ajut la intalnire, peste tot am vorbit de o guvernare de dreapta, deci nu va asezati unde nu v-am pus. Daca va place sa va asezati langa Patriciu, Vintu, Geoana ... e problema dumneavoastra", a replicat Basescu.

"Eu, macar in calitate de cetatean, am voie, cat nu incalc legea, sa stau unde doresc", a spus Antonescu, primid drept raspuns o alta ironie de-a lui Basescu: "intrati uneori intr-o retorica care se pare ca scapa logicii dumneavoastra".

Trecand si peste aceasta ironie, Antonescu i-a explicat din nou sefului statului ca trebuie sa ii dea mai multe detalii despre urmatorul guvern daca vrea intr-adevar ca liberalii sa fie la guvernare.

"In legatura cu rugamintea dumneavoastra, va rog si eu sa intelegeti urmatorul lucru: a ne spune doar 'intrati intr-un guvern' si atat nu e posibil. In niste detalii trebuie sa intram pentru ca, oricat ne-ar placea armata, este o chestiune intre civili. Si dumneavoastra sunteti un om destul de versat si capabil ca sa intelegi asta!", a mai spus Antonescu.

"Nu am spus ca este in interes national sa intrati la guvernare, am spus ca este in interes national sa avem un guvern. Se pare ca trebuie sa va subliniez de fiecare data", a lovit din nou Basescu, inainte ca presa sa fie scoasa din sala in care avea loc intalnirea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Antonescu consultari, #consultari Basescu guvern, #guvern PDL PNL UDMR , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
PDL - INDEPENDENTI - MINORITATI sau ANTICIPATE! Cea mai buna varianta! FARA HOTII SI PERVERSII de PZD-listi si PNL-isti. Pana in 2014 au timp sa se reformeze, deci PAUZA pana in 2014... .