Ciolos negociaza alegerea primarilor - Basescu: E un joc murdar din partea liberalilor (Video)

Luni, 01 Februarie 2016, ora 14:38
4293 citiri
Ciolos negociaza alegerea primarilor - Basescu: E un joc murdar din partea liberalilor (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Miscarii Populare, Traian Basescu, a declarat, luni, dupa consultarile cu premierul Dacian Ciolos, ca a sustinut asumarea raspunderii pentru un pachet de legi care sa includa alegerea primarilor in doua tururi, insa e de parere ca seful Executivului nu va modifica legea.

"Suntem de acord cu sustinerea premierului, ca nu este democratic sa modifici legi electorale prin OUG, de aceea, am considerat ca sunt 2 variante. Prima - asumarea raspunderii de catre Guvern, dar este un act profund de vointa a Guvernului, fiind in acelasi timp o solutie mai democratica decat OUG, e supus controlului de constitutionalitate de presedinte, poate sa o retrimita la Parlament sau la CCR. Asumarea nu are vicii, de genul OUG.

Ciolos negociaza alegerea primarilor LIVE

Dar daca se adopta aceasta solutie, reforma electorala trebuie dusa pana la capat: alegerea primarilor in doua tururi, alegerea presedintilor de CJ in doua tururi si Parlament de 300 de membri, cu 100 de senatori si 200 de deputati, MP avand deja proiect de lege in Parlament, care asteapta avizul Guvernului.

Daca nu va fi asumare, exista varianta ca cei care au propus doua tururi, initiativa legislativa pentru care noi vom semna, sa o treaca prin Parlament de urgenta", a declarat Traian Basescu la iesirea de la consultari.

Intrebat ce se va intampla daca nu exista o majoritate favorabila, fostul presedinte al Romaniei a raspuns: "Majoritatile se vad la vot".

De asemenea, intrebat cum a raspuns Dacian Ciolos la propunerile facute de MP, Traian Basescu a subliniat ca nu a asteptat un raspuns "pe loc".

"Am facut o discutie cu argumente pro si contra unor solutii, dar este greu sa iei o decizie chiar la masa discutiilor, probabil ca Guvernul va adopta o solutie, parerea mea e ca va adopta solutia care il tine departe de o implicare consistenta, va spune: 'Cei care vreti aprobati legea prin Parlament'", a adaugat Basescu, sustinand ca e posibil sa avem alegeri locale in doua tururi pe 5 iunie, pentru ca nu e nevoie de un efort deosebit, logistica fiind aceeasi.

Traian Basescu nu crede ca Guvernul Ciolos poate fi picat prin motiune de cenzura, in cazul in care se merge pe asumarea raspunderii, pentru ca el introduce "norme democratice".

"Democratia este despre 50% plus 1, asta e baza democratiei", a subliniat acesta.

Alegeri locale in doua tururi: Poate da guvernul OUG? Ce efect ar avea boicotul PSD? Interviu

In schimb, Traian Basescu a catalogat drept "murdar" jocul facut de PNL.

"E un joc murdar din partea liberalilor, iar eu sunt obisnuit cu lipsa de corectitudine a liberalilor de cand le-am dat premier si n-au stiut cum sa dea partidul meu afara de la guvernare. Parintii votului intr-un singur tur au fost azi la masa negocierilor - sunt cei de la PDL plus Vasile Blaga, primarii actuali, pe care i-au si nominalizat ca viitori candidati", a mai spus Basescu.

Premierul Dacian Ciolos discuta, luni, la Vila Lac 1, cu liderii partidelor parlamentare, despre modificarea legii alegerilor locale, iar de la ora 16:00 se intalneste cu presedintele Klaus Iohannis.

Subiectul revenirii la alegerile locale in doua tururi a revenit in atentia partidelor politice cu doar cateva luni inainte de scrutinul fixat pentru data de 5 iunie. In timp ce PNL preseaza Guvernul Ciolos pentru adoptarea unei ordonante de urgenta sau asumarea raspunderii pentru schimbarea legii, PSD ameninta ca va boicota votul in cazul in care nu ramane alegerea primarilor intr-un singur tur.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Basescu primari doua tururi, #Ciolos consultari partide alegeri , #presedinte Miscarea Populara