Cine pierde si cine castiga la Cluj?

Sambata, 14 Noiembrie 2009, ora 15:24
2770 citiri
Cine pierde si cine castiga la Cluj?

Ne pregatim asadar pentru prima confruntare electorala directa intre doi dintre prezidentiabili, probabil cel mai important eveniment de pana acum al campaniei. Traian Basescu vs. Crin Antonescu la un hotel de cinci stele din Cluj.

Intalnirea cu Traian Basescu a fost propusa insistent de Mircea Geoana, care insa a refuzat locul si momentul, lansand locul liber pentru Crin Antonescu. Dincolo de continutul discutiei, insasi participarea sau nu la aceasta confruntare este o chestiune importanta de imagine si ar putea aduce importante puncte electorale.

Desi a propus-o, Mircea Geoana s-a autoexclus din aceasta intalnire pe motiv ca a fost organizata prea in pripa. Intr-un fel, e de inteles, ca strategie. El stie ca o astfel de confruntare se adreseaza in principal nehotaratilor de care dl. Geoana nu are nevoie in turul intai.

In schimb, socoteste ca e bine sa arate electoratului PSD ca e ferm in raport cu Traian Basescu, ca nu accepta conditiile presedintelui, ca nu raspunde la convocari si "joaca" doar in termenii sai.

Dar e o strategie riscanta din cateva motive.

Cand de trei zile incoace, gura nu-ti mai tace cu dezbaterea, atunci cand ea e acceptata nu poti sa vii sa zici ca ai programul incarat, ca vrei pregatirea temelor si alegerea moderatorului. Lasa impresia de lasitate. De fapt, e foarte probabil ca Mircea Geoana sa nu fi dorit sincer confruntarea directa, punctul sau cel mai slab, dar a mizat gresit pe refuzul lui Traian Basescu si acum nu stie cum sa o mai scalde.

In al doilea rand, lasandu-l pe Crin Antonescu sa-i ia fata si sa capteze prin aceasta dezbatere multi nehotarati, ar putea avea o supriza gigantica la vot.

In al treilea rand, Mircea Geoana a facut o gresela imensa spunand ca se impune o discutie doar "intre principalii candidati", adica domnia sa si presedintele. Cine spune ca ei sunt principali candidati? Excluderea lui Crin Antonescu enerveaza electoratul liberal caruia ii dispretuieste candidatul, electorat liberal de care ar putea avea o nevoie vitala in turul al doilea, unde deja se vede.

Este exact greseala pe care Traian Basescu n-a facut-o. "Nu ne putem intalni fara candidatul liberal", i-a facut presedintele o reverenta lui Crin Antonescu, o reverenta sfarsita intr-o intalnire in doi, ce-l lasa pe Mircea Geoana pe marginea terenului, printre spectatorii celui mai important eveniment electoral de pana acum.

De acum nu Mircea Geoana si Crin Antonescu il izoleaza pe Traian Basescu, ci social democratul pare izolat.

Traian Basescu ar fi fost cu siguranta mai incantat de o confruntare cu Mircea Geoana, infinit mai slab decat Crin Antonescu, insa fiind un expert al luptelor corp la corp nu risca prea mult.

La randul sau, Crin Antonescu a jucat impecabil cartea confruntarii directe. Avand de ales intre acceptarea termenilor adversarului si evitarea dezbaterii, a socotit, corect, ca avantajul cel mare este sa iasa la lupta.

In primul rand, astfel nu-l lasa pe Traian Basescu invingator prin neprezentarea adversarilor.

In al doilea rand, a mai sters putin din impresia de blat cu Mircea Geoana care a marcat puternic inceputul campaniei spre dezavantajul net al liberalului.

In al treilea rand, ii ia din nou fata lui Mircea Geoana, rivalul sau direct pentru accederea in finala, si are sansa sa convinga un numar foarte mare de nehotarati cu ajutorul carora, cine stie, sa salte in turul al doilea. E greu, pentru ca aparatul PNL este net inferior masinariei PSD, dar nu imposbil.

Vom vedea cine puncteaza mai mult in dezbaterea de azi, dar e destul de clar cine pierde punctele de strategie. Multi vor socoti dezbaterea in doi de la Cluj o proiectie a infruntarii din finala.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#confruntare Basescu Antonescu Cluj , #Crin Antonescu