Cine ne face vinovati pe toti, la gramada (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 22:03
3310 citiri
Cine ne face vinovati pe toti, la gramada (Opinii)
Foto: realitatea.net

Ideea exista demult. De la presedinte pana la ultimul pedelist, exista mai ales in dreptul celor aflati astazi la guvernare tentatia de a ne baga pe toti in aceeasi oala a pacatelor comune. Scoala scoate tampiti, deci vinovati suntem cu totii - de la parinti in primul rand, pana la noi cei care am profitat de pe urma bacalaureatului sustinut in regim de lejeritate maxima.

Oricine e vinovat, numai sa nu ne treaca prin cap sa alegem nominal o persoana care conduce, decide si influenteaza direct astazi viata politica, sociala si economica a tarii. Poate parea ciudat, dar de cate ori nu ati auzit aceste cuvinte rostite din partea lor? Toti am ingaduit, toti am fost complici, toti ne-am imprumutat, etc, etc, etc. Si asa incearca domnii de prin Guvern si de la Putere sa ne faca pe toti partasi la esecul lor si doar al lor.

Pentru ca ei nu au fost in stare sa administreze cum trebuie tara, pentru ca ei au furat de au rupt, acum trebuie sa intram si noi pe nota pe plata. Nu e suficient ca oricum noi am platit-o! Trebuie sa fim vinovati si pentru ca ei ne fura. Pana la urma, aproape ca au dreptate. Sa nu ne pierdem in generalitati. Daca cineva e sa fie vinovat, atunci sunt cei care au initiat politicile si masurile care ne-au schimbat viata, dupa cate se pare doar in prost pana acum.

Incepand de la Traian Basescu si Emil Boc pana la ultimul membru al Guvernului care arunca bani aiurea in contracte dubioase sau investitii mai tampite decat elevii care au picat examenul vietii. Vinovati sunt toti membrii Executivului, pentru ca au reusit incredibila performanta de a atrage DOAR 3% din fondurile structurale europene, fiind urecheat insusi Boc de catre Barroso. Nu am fost certati noi, ci el, premierul, impreuna cu echipa sa de agramati, semianalfabeti.

Nu noi ne-am luat bacalaureatul la 24 de ani, nu noi spunem la "genul neutru" "braNconaj" si alte asemenea prostii. Nu noi l-am inventat pe presedintele Norvegiei si nu noua ni se sopteste la ureche ce trebuie sa spunem cand vorbim in public. Sa incercam sa fim si mai exacti. Desigur, iarasi exista grade de vinovatii chiar si in randul lor. Daca tara merge intr-o directie gresita, asa cum crede peste 77% din populatie, atunci principala vina este a presedintelui, pentru ca stim ca domnia sa traseaza liniile generale ale politicii Guvernului. Emil Boc doar le executa, dupa ce este covins si se convinge singur ca aceea este cea mai buna solutie.

Corect, sa nu uitam si ceilalti vinovati. PSD are si el vina sa pentru ca s-a inhaitat cu PDL in 2008 si impreuna, de exemplu, au dat nastere celei mai monstruoase politizari care a existat vreodata in Romania. PSD are vina sa pentru ca i-a convenit sa stea alaturi de PDL la guvernare umplandu-si buzunarele golite cu bani si tragand speranta ca asta-i va ajuta la prezidentiale. Nu a fost sa fie, dar vina o pastreaza. Nu eu si probabil putini dintre voi, cei care cititi aceste randuri, ati contribuit la adoptarea acestor decizii. Stim insa cine a facut-o.

Vorbim despre PNL? Oricat s-a laudat Traian Basescu cu cresterile cele mai mari de salarii si pensii din perioada guvernarii lor, chiar in Parlamentul Romaniei, pentru ca apoi sa-i condamne exact pentru acest lucru DOAR pe liberali, au si ei vina ca au promovat nulitati in Guvern, ministri ce abia invatau sa vorbeasca si sa faca acordul subiectului cu predicatul. Si pentru ca in anul 2008, in prag de alegeri, au aruncat cu bani in nestire, cumparandu-si astfel cat de multe voturi au putut. Sunteti voi vinovati pentru asta? Probabil nu.

Poarta insa si presedintele o vina? Probabil da, pentru ca alaturi de ei striga in gura mare, in compensatie desigur, ca vrea sa mareasca salariile profesorilor (in plina criza) cu 50%, dar nenorocitii de liberali cu Tariceanu in frunte nu vor sa faca binele dascalilor. Tariceanu este vinovat pentru multe, inclusiv pentru ca a permis presedintelui o multime de nefacute si nu a avut curajul niciodata sa le faca publice, insa nu intreg partidul si nici toti romanii nu se fac vinovati de asta.

Desigur, fiecare dintre noi isi gaseste vinovatii dupa propriile judecati. La randul lor, nominalizarile pot cobora si mai mult. Fiecare are cate un complice si asa poate se ajunge pana la ultimul cetatean. Depinde, totusi, de ratiune pentru a pune o limita acolo unde ea exista si in mod institutional. Exista, totusi, un singur presedinte, un premier, cativa ministri si mai multi parlamentari. Unii sunt aceiasi, altii s-au mai schimbat. Cativa sunt persoane de toata cinstea. Cei mai multi sunt niste oportunisti corupti moral si nu numai. Unii dintre ei sunt vinovati pentru tot ce nu e in regula, altii mai putin, iar cativa deloc. Sa nu picam in capcana celor carora le convine acum sa ne bage pe toti in mocirla lor!

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Romania coruptie, #Romania politicieni coruptie, #Traian Basescu presedinte Romania, #Guvern ministri coruptie prostie , #Emil Boc