Cine este de vina ca nu functioneaza coabitarea intre presedinte si premier? - Sondaj Ziare.com

Sambata, 24 August 2013, ora 11:28
4556 citiri
Cine este de vina ca nu functioneaza coabitarea intre presedinte si premier? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta pareau la un moment dat ca au gasit o intrebuintare pactului de coabitare ca, de exemplu, numirea lina si fara certuri a procurorilor. Coabitarea dintre Cotroceni si Victoria, contestata permanent de liderul PNL Crin Antonescu, pare ca s-a risipit deja, desi niciunul nu recunoaste asta.

Ultima cearta a fost una adolescentina: Ponta nu ii raspunde la telefon lui Basescu, astfel cei doi nu pot vorbi despre problemele agriculturii, seful statului declarand ca Guvernul "sabotaza grav agricultorii".

Presedintele a afirmat, miercuri, ca nu a discutat cu premierul despre problemele agriculturii, deoarece acesta nu ii mai raspunde la telefon: "L-am sunat, dar nu raspunde. S-a suparat pe viata!".

Ponta explica de ce nu raspunde presedintelui la telefon: Nu m-a sunat sa-mi spuna care e agenda CSAT (Video)

In replica, prim-ministrul a spus, joi seara, ca nici seful statului nu l-a sunat sa-i aduca la cunostinta agenda CSAT: "Legea spune ca sedinta CSAT se desfasoara pe baza unei sedinte de lucru aprobate de presedintele tarii. Nu m-a sunat presedintele sa imi spuna care e agenda de lucru a CSAT".

Anterior, premierul spusese ca Guvernul vrea sa munceasca, "dar presedintele nu ne lasa". Totodata, Ponta a numarat saptamanile pe care le mai are de coabitat cu Basescu, manifestandu-si speranta ca acesta sa ajunga "in fata Justitiei" dupa incheierea mandatului.

Ponta contraataca: Noi vrem sa muncim, Basescu nu ne lasa. Pune pile pentru sponsorii sai

Basescu vs. Ponta - lupta pe maghiari

Prim-ministrul i-a cerut in scris, vineri, lui Traian Basescu, declansarea procedurilor legale in vederea retragerii Ordinului National "Steaua Romaniei" - in grad de Cavaler lui Laszlo Tokes, dupa ce europarlamentarul a cerut Ungariei sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

Raspunsul presedintelui a venit imediat: Nu ii poate retrage decoratia acordata lui Laszlo Tokes, asa cum a cerut premierul, deoarece europarlamentarul nu este membru al Ordinului National "Steaua Romaniei", iar masura ar insemna totodata incalcarea legii.

Basescu nu poate sa-i retraga acum decoratia lui Tokes: Ponta nu are dreptul sa o ceara

Mai mult, Ponta a criticat, pe 16 august, atacurile presedintelui lansate dupa declaratiile liderului partidului extremist Jobbik, Vona Gabor. Seful Guvernului a spus ca declaratia presedintelui ca statul roman isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei este total gresita: "Il sustinem sa mearga la Budapesta. Acum o luna facea ordine la Chisinau. O sa il trimitem si la Cairo".

Basescu: Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei

Haos la Transporturi, Basescu da sah dupa sah

Victor Ponta si-a incheiat mandatul de ministru interimar al Transporturilor. Traian Basescu nu numai ca nu s-a pronuntat asupra nominalizarii lui Ovidiu Silaghi, lasandu-i pe liderii USL sa se mai gandeasca la propunere, dar faptul ca nu a respins propunerea ii da mana libera sa il respinga pe Nini Sapunaru, urmatorul pe lista liberalilor.

Intre timp, Ovidiu Silaghi a fost pus sub urmarire penala de DNA, iar Miniserul Transporturilor este in aer, intrucat nici macar un interimat nu mai este sigur, legea fiind ambigua referitor la ce se intampla mai departe cu postul de ministru in acest caz.

Ce e obligat sa faca Basescu, luni, cu sefia Ministerului Transporturilor

Poate cea mai importanta miza o constituie privatizarea CFR Marfa. Dupa ce Victor Ponta a refuzat, in calitate de ministru interimar al Transporturilor, sa semneze contractul de privatizare al companiei, cerand aviz din partea CSAT, al carui presedinte este Traian Basescu, responsabilitatea privatizarii a fost transferata definitiv Ministeului Transporturilor si Guvernului, dupa ce a fost pasata, timp de doua saptamani, intre Palatele Victoria si Cotroceni, insusi seful statului afirmand ca privatizarea CFR nu intra in atributiile CSAT.

Basescu ii raspunde lui Ponta: Privatizarea CFR Marfa nu intra in atributiile CSAT (Video)

Dar cu Udrea si Cioaba ce-ati avut?

Victor Ponta a mai gasit un cal de bataie in lupta cu Traian Basescu: Elena Udrea. "Eu am inteles un singur lucru: dl Basescu nu mai are treaba nici cu romanii, nici cu nimeni. El vrea sa o faca pe Udrea presedinte", a spus premierul, pe 13 august, dupa sosirea din concediu. Cateva zile mai tarziu, el a spus ca Palatul Cotroceni nu mai exista ca Presedintie, fiind "o echipa de campanie pentru doamna Udrea la prezidentiale".

Ponta, intors din America: Basescu o vrea pe Udrea presedinte

Prim-ministrul nu a scapat ocazia sa il atace pe presedinte nici macar dupa moartea autointitulatului rege al rromilor, Florin Cioaba, spunand despre Basescu ca "e singurul om care poate sa speculeze electoral moartea cuiva. L-am vazut si la cazul Muntenegru".

Cat despre tragedia din Muntenegru, care a tinut capul de afis la sfarsitul lunii iunie, Victor Ponta declarat ca pe Traian Basescu "l-a durut in cot" de romanii implicati in accident, in timp ce presedintele a taxat intarzierea cu care stirea a ajuns la urechile premierului, care in seara in care a avut loc accidentul era la o partida de baschet.

De asemenea, un alt subiect mult discutat in aceasta vara, aducerea in tara a lui Omar Hayssam, a reprezentat un mar al discordiei intre cei doi, Basescu afirmand ca "Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat", iar premierul replicand: "Daca dvs. vret sa jucati iin filme politiste proaste, puteti sa o faceti. Eu nu pot sa va jignesc inteligenta si sa va spun ca domnul Hayssam a venit din luna, cu un cal inaripat".

Ponta, despre plata facturii lui Cioaba: Dificil sa se sprijine pe noi. Basescu speculeaza electoral moartea

Marele adversar al coabitarii: Crin Antonescu

Pe langa cei mai importanti doi jucatori de pe scena politica - prim-ministrul si presedintele - exista al treilea om ca importanta, al doilea om in stat si singurul anuntat deocamdata pentru prima functie in stat - Crin Antonescu.

Presedintele PNL nu si-a ascuns niciodata nemultumirea fata de pactul de coabitare, cu toate ca a declarat ca il sustine intru totul pe colegul sau de alianta, presedintele PSD Victor Ponta: "Aceasta asa-zisa coabitare a adus castiguri de natura politica interna, in spatiu mic, dar castiguri exclusiv lui Traian Basescu si oamenilor sai. (...) Pacul de coabitare, din punctul meu de vedere, nu i-a folosit decat lui Traian Basescu. (...) Ce sa ii dea coabitarea lui Victor Ponta, recunoasterea internationala? (...) Traian Basescu a fost reinventat de coabitare, a fost reincarcat".

Antonescu: Pactul de coabitare nu i-a folosit decat lui Traian Basescu

In aceste conditii, Ziare.com va invita la dezbatere si va intreaba cine este vinovat pentru faptul ca nu functioneaza pactul de coabitare intre presedintele Traian Basescu si prim-ministrul Victor Ponta, sau, din contra, daca credeti ca acesta inca functioneaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#vinovat coabitare Ponta Basescu, #functionare coabitare Ponta Basescu, #pact coabitare Ponta Basescu, #Antonescu coabitare Ponta Basescu, #atacuri Ponta Basescu, #Ponta decoratie Tokes Basescu , #Victor Ponta