Cine a scos democratia in strada (Opinii)

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 12:14
2216 citiri
Cine a scos democratia in strada (Opinii)
Foto: Ziare.com/Diana Robu

Daca n-ar fi iesit multimile revoltate in strada, n-am fi vazut cat de jos poate cobori omul politic dedulcit la mierea Puterii. Nu si-ar recunoaste un dram de vinovatie, sa-l pici cu lumanarea, semn ca vremea vindecarii societatii romanesti inca n-a sosit.

Ba cauta cu infrigurare vinovati la adversari, de nu, ii fabrica, sau invinovateste toata suflarea politica postdecembrista si dezastruoasa mostenire. Starea asta de spirit am mai trait-o imediat dupa '89.

Situatia politica actuala insa nu are ascunzisuri, e una simpla, clara ca buna ziua, iar istoria o consemneaza de mii de ani: satula de opresiune, ramasa fara speranta, populatia se revolta impotriva infaptuitorilor, nu a altora. Cine sunt infaptuitorii?

Priviti pancartele si ascultati sloganurile: inalti demnitari ai statului roman, in ordinea frecventei, presedintele Traian Basescu, primul ministru Emil Boc, ministrul Dezvoltarii Elena Udrea, presedinta Camerei Deputatilor Roberta Anastase. Lor li se adauga partidele din arcul guvernamental PDL, UNPR si UDMR, institutiile statului Presedintie, Guvern, Parlament, Jandarmerie etc.

Vinovati in iarna protestelor

Numele scandate coincid cu autorii degringoladei politice si economice, cu principalii capi ai regimului actual, perceputi de protestatari ca vinovati pentru scaderea nivelului de trai, deficitul de democratie, deficientele din sanatate, educatie, justitie.

Toata lumea stie cauza protestelor, fiecare a aflat pe pielea lui cine a facut legea, cine i-a taiat salariul, pensia, toata lumea intelege perfect de ce nu sunt bani, toti in afara de liderii Puterii. Doar ei se fac a nu sti.

Insa cei ce au iesit impotriva Puterii n-au aruncat niciodata vina asupra intregii clase politice, ci asupra lui Basescu. El l-a demis brutal si in direct pe Arafat, ca apoi, dupa penibila ingenunchiere a acestuia, oprobiul aruncat asupra presedintelui sa se extinda prin contaminare asupra tuturor oamenilor sai.

Ultima manipulare

Pancartele cu invinovatirea intregii clase politice, a intregului sistem, cu "PDL = USL, aceeasi mizerie" etc. demasca serviciile de manipulare folosite pana in ultimul ceas. Or pe participantii la revolte nu-i poti prosti in fata. Nu Opozitia i-a guvernat prost, ci PDL. Nu Antonescu a fost presedinte, ci Basescu. Nu Ponta a fost prim ministru, ci Boc.

Se cuvine o incursiune in trecutul apropiat: pana la alegerile din 2008, salariile si pensiile au tot crescut sau macar au tinut pasul cu inflatia. Nestiind sa stimuleze economia, agricultura, industria, nefiind in stare sa dea peste mana clientelei politice, Executivul actual, in bezmeticia sa, n-a gasit alta cale decat saracirea populatiei.

Bogati pe spatele necajitilor

Poate ca lucrurile ramaneau asa, daca in ultima vreme imbogatitii din afaceri cu statul n-ar fi sfidat bunul simt, iar diriguitori ipocriti si cinici n-ar fi inceput sa se laude cu curbele de sacrificiu pe talpa tarii, dand Romania ca exemplu pentru Uniunea Europeana, Grecia, Italia, Spania, Irlanda unde nimeni nu s-a atins de salarii si pensii, iar veniturile sunt de 4-10 ori mai mari decat ale noastre.

Nu se pot prevala nici de necunoastere. Institutele de sondare a opiniei publice, Comisia Nationala de Statistica, comisiile guvernamentale de diagnoza si prognoza, mass-media erau constiente ca saracia, nedreptatea, deficitul de democratie, guvernarea catastrofica vor genera explozie sociala.

Democratie = Putere si Opozitie

Opozitia a atras atentia de nenumarate ori prin motiuni simple si de cenzura, dar corectiile sistemice pe care le face orice guvern constient ca pana la urma va da seama nu s-au produs. Din contra, Puterea a devenit tot mai aroganta, concentrandu-se pe strangularea institutiilor democratice: Parlamentul a ajuns la mana unei coalitii pe care n-a votat-o electoratul, in plus, adopta legi discretionar si fara cvorum, principalele sindicate au fost decapitate si invrajbite, iar liderii Opozitiei, inlaturati de la dialog si batjocoriti.

Guvernul executa fara cracnire ordinele primite fie de la Cotroceni, fie de la FMI. Concomitent, s-a lovit in presa de Opozitie si in societatea civila, s-a incercat discreditarea vocilor critice la adresa regimului, iar amenintarile impotriva lor erau exprimate in direct. Or in nici o tara europeana abuzarea libertatilor si a democratiei n-a ajuns pana aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#proteste ianuarie guvern Boc, #proteste Traian Basescu, #democratie Romania , #Emil Boc