Cine a fost cel mai "taxat" politician in emisiunile din campaniile lui 2012 - ActiveWatch

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 19:27
5379 citiri
Cine a fost cel mai "taxat" politician in emisiunile din campaniile lui 2012 - ActiveWatch
Foto: Antena3

Un raport dat publicitatii de ActiveWatch arata cine a fost cel mai "taxat" politician, atat de clasa politica din Romania, cat si de jurnalisti, in cele doua campanii electorale desfasurate in mai-august 2012.

Cel mai "taxat" a fost Traian Basescu, urmat de Elena Udrea si Emil Boc, in timp ce de atitudini pozitive au beneficiat Victor Ponta, Crin Antonescu si Adrian Nastase.

In cazul lui Crin Antonescu, a fost un echilibru in raportul "initiator" - "tinta" (79% - 79%) in conflict, o situatie asemanatoare fiind inregistrata si in cazul lui Ponta.

Din punctul de vedere al dreptului la imagine, cel mai afectat a fost Adrian Nastase (22 de abateri), in contextul tentativei de sinucidere. Aici, cele mai mari derapaje au fost inregistrate la Antena 1, urmata de Antena 3.

Tot din punctul de vedere al eticii jurnalistice, cele mai multe abateri au fost semnalate in ceea ce il priveste pe Traian Basescu. Vizati din acest punct de vedere au fost si Emil Boc, Elena Udrea si Monica Macovei.

De asemenea, in perioada analizata, Traian Basescu a fost actorul cel mai expus atitudinii negative a jurnalistilor TV (151 de aparitii, echivalentul a 23% din numarul total de aparitii).

In contrapartida, Victor Ponta a fost cel mai apreciat politician, cumuland 25 de aparitii in care jurnalistii/moderatorii au avut o atitudine pozitiva explicita.

Raportul ActiveWatch arata ca, in perioada 11 mai-10 august, cei mai vizibili actori politici, in Top 10, au fost Victor Ponta (850 de aparitii) si Traian Basescu (672 de aparitii). Locul al treilea in clasamentul vizibilitatii a fost ocupat de Crin Antonescu, la mare distanta, cu 328 de aparitii.

Cele mai multe aparitii "live" le-a avut Crin Antonescu (40), urmat de Victor Ponta (32) si Traian Basescu (18). Au fost inregistrate participarile la emisiuni de dezbatere si transmisiunile in direct de la sedii de partide, conferinte, mitinguri etc.

Cele mai multe incalcari ale prezumtiei de nevinovatie au fost inregistrate, conform raportului, in cazul presedintelui Traian Basescu (44). Astfel, cel mai adesea, Traian Basescu a fost asociat cu acte de coruptie, abuz de putere si cu tolerarea unor retele de crima organizata si tot in cazul sau au fost semnalate cele mai multe abateri de la principiul furnizarii punctelor de vedere alternative.

In top urmeaza Elena Udrea (15 incalcari), Emil Boc (6) si Monica Macovei (2). Cei trei politicieni ocupa si primele locuri in topul incalcarilor principiului oferirii punctelor de vedere alternative, condus de Basescu.

Echipa ActiveWatch a urmarit agenda principalelor televiziuni din Romania timp de trei luni, din mai pana in august. Analiza a cuprins toate emisiunile informative si de dezbateri difuzate intre orele 18.00 si 24.00 la televiziunile mentionate.

In perioada analizata, cei mai vizibili politicieni in contexte conflictuale au fost Traian Basescu (243 prezente), Victor Ponta (195 prezente) si Crin Antonescu (79 de prezente). Aparitiile lor adunate reprezinta 40% din aparitiile totale ale actorilor politici, de aceea ActiveWatch a considerat ca ei au intretinut aceasta situatie.

Cazul fostului premier Adrian Nastase a beneficiat de o mediatizare consistenta, ocupand a treia pozitie (cu 85 de materiale dedicate - 8%) in clasamentul temelor promovate in cadrul jurnalelor de stiri.

Totodata, in perioada campaniei pentru referendumul de suspendare a presedintelui - 10-27 iulie -, cele mai multe discutii au fost dedicate scenariilor politice create atat de sustinatorii, cat si de opozantii lui Traian Basescu (20%).

In aceeasi perioada, in urma reactiilor politice de la Bruxelles, in dezbaterile locale s-au discutat subiecte legate de rolul Romaniei in politica europeana si despre algoritmii politici care guverneaza in Parlamentul European (11%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Basescu emisiuni, #Basescu atacat jurnalisti, #raport ActiveWatch politicieni atacati , #referendum demitere