Ce vrea lumea de la noi? (Opinii)

Luni, 13 August 2012, ora 18:21
5655 citiri
Ce vrea lumea de la noi? (Opinii)

Daca cineva isi imagineaza ca SUA, Comisia Europeana, liderii europeni mor de grija persoanei numita Traian Basescu sau au o antipatie speciala fata de persoana numita Crin Antonescu ori Victor Ponta se inseala grav.

Dupa cum niciunul dintre cei care acuza dezinformarea liderilor europeni de catre tabara prezidentiala nu a reusit sa explice cum se face ca Monica Macovei este crezuta la Bruxelles in timp ce Victor Ponta este pus sa dea cu subsemnatul la Jose Manuel Barroso si nici asa nu este cu adevarat credibil.

Explicatia e pe cat de simpla, pe atat de greu de inteles la Bucuresti, in lumea noastra haotica. Si ea tine de respectul pentru fundamentul, pentru coloana vertebrala a statului de drept: regula.

USL invoca in permanenta forta majoritatii ca esenta a democratiei. Partial are dreptate. Decizia majoritara este unul dintre elementele definitorii ale democratiei. Dar o majoritate care se comporta anarhic si dictatorial nu este cu nimic mai breaza decat o dictatura a unei minoritati. Tot dictatura se numeste.

Ca sa existe legal, in limitele constitutionale ale unui stat de drept, democratia are nevoie de un alt element fundamental. Are nevoie de reguli. Regula si respectul pentru ea face diferenta intre majoritatea discretionara, abuziva, anarhica si majoritatea legitima si constitutionala. De altfel, cine stie putina istorie, si dl. Antonescu, de exemplu, ar trebui sa stie, a aflat deja ca scopul infiintarii Curtilor Constitutionale exact acesta a fost: sa nu permita majoritatilor, oricat de puternice, oricat de zdrobitoare, sa iasa din limita regulii si sa devina dictaturi.

La referendumul din iulie am avut, intr-adevar, o majoritate impotriva lui Traian Basescu si presedintele suspendat ar trebui sa se gandeasca secunda de secunda la ea si la motivele pentru care majoritatea zdrobitoare in favoarea sa a devenit una in defavoarea sa. Ar trebui sa se gandeasca bine care au fost erorile sale fundamentale care au intors opriunile majoritatii. Dar acelasi referendum nu a respectat o regula fundamentala dinainte stabilita: cvorumul.

Iar cvorumul este stabilit in baza altor reguli certe: actualizarea listelor electorale in termen de 5 zile de la data stabilirii datei scrutinului, trimiterea listelor electorale permanente actualizate la MAI, care confirma numarul de alegatori si il trimite BEC etc. Din momentul in care aceasta procedura a fost indeplinita, numarul de alegatori, oricare ar fi el, devine parte a jocului, devine el insusi regula.

Ca e normal sau nu sa ai cvorum, ca numarul ne place sau nu, ca ar putea fi mai bine, ca se poate mai rau, sunt discutii pe care le putem purta, discutii care pot sta la originea unor modificari ulterioare care sa devina reguli pentru un viitor referendum. Dar in momentul referendumului din 29 iulie erau in vigoare anumite reguli certe si ele nu mai pot fi schimbate pentru ca nu au produs rezultatele dorite de majoritate.

Americanii si europenii, politicieni si investitori, nu sunt ingrijorati de soarta unui politician sau a altuia. Ceea ce ii intereseaza pe ei este respectarea regulii, forta si stabilitatea ei. Iar felul in care se raporteaza la regula, chiar daca nu-i convine, este testul fundamental al oricarei puteri. Test in functie de care este dezirabila si frecventabila sau nu.

Ar trebui sa ne intre bine in cap ca o tara cu reguli fragile si oricand eludabile in functie de interesul de moment, nu este o tara credibila nici ca partener politic, nici ca investitie economica. Este o tara de mana a doua, tratata ca atare si cu o soarta in consecinta. Asta si nimic mai mult incearca sa ne transmita pe toate canalele si pe toate tonurile cu putinta (inca) partenerii nostri europeni si americani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#CCR referendum Traian Basescu, #referendum demitere Traian Basescu, #liste electorale referendum , #referendum demitere