Ce urmareste Traian Basescu prin declaratiile sale despre monarhie? (Opinii)

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 21:32
2839 citiri
Ce urmareste Traian Basescu prin declaratiile sale despre monarhie? (Opinii)

Presedintele Republicii, domnul Traian Basescu a lansat o teribila provocare taberei USL, anuntand ca a demarat procedura de convocare a unui referendum pe tema Parlamentului unicameral si a restrangerii numarului de parlamentari la 300.

In context, Presedintele a facut cateva afirmatii deosebit de interesante despre problema formei de guvernamant in statul roman.

Desi personal nu am incredere in politicianul Traian Basescu si totodata ma numar printre membrii miscarii pro-monarhiste, adica sunt in tabara neprietena republicanismului afisat de Presedinte, incerc sa patrund dincolo de aparente, pornind de la prezumtia de nevinovatie, si va propun sa meditam asupra catorva dintre ideilor domniei sale.

Traian Basescu: "Monarhistii eu cred ca sunt 15%-18% in momentul de fata si va pot spune ca am discutat mult cu consilierii, ne-am oprit in legislatie. Eu am avut tentatia sa adaug la a treia intrebare sau a patra. Una era legata de introducerea votului prin corespondenta si a doua daca sunteti de acord cu un regim de monarhie".

In contextul in care nu exista un sondaj de opinie cu adevarat obiectiv, nu putem afirma cu precizie daca monarhistii romani reprezinta doar 15%-18% din totalul cetatenilor cu drept de vot.

Concret, avem numeroase dovezi ale sustinerii si simpatiei tot mai mari de care se bucura Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei si Monarhia Constitutionala. O simpatie atat de mare incat inclusiv Traian Basescu a fost obligat, la un moment dat, sa reactioneze virulent, lansand acuzatii nefondate la adresa Regelui Romaniei.

Schimbarea de tonalitate in discursul Presedintelui Traian Basescu in legatura cu subiectul Monarhiei este surprinzatoare, poate binevenita, dar pe noi, monarhistii, nu ne impresioneaza si mai ales, deocamdata, nu ne convinge.

Traian Basescu: "Ca om politic, eu am o curiozitate. Si va trebui sa gasim formula sa stim si altfel decat prin sondaje. Cat de prizata ar mai fi monarhia in Romania in momentul de fata? Deci o repet, sunt republican, parerile mi le cam stiti despre Casa Regala a Romaniei, dar cred ca romanii ar trebui sa aiba un raspuns definitiv dupa ce abdicarea regelui s-a produs in conditiile in care s-a produs, sa aiba un raspuns definitiv prin propriul lor vot, si nu prin sondaje, daca vor monarhie sau republica."

Mai bine mai tarziu, decat niciodata! Curiozitatea Presedintelui Republicii este folositoare, desi destul de tarzie. Firesc ar fi fost ca, imediat dupa Decembrie 1989, Traian Basescu sa se intrebe si sa afle - daca nu stia deja, macar din lecturarea cartilor de istorie comunista - cum a fost instaurata Republica pe teritoriul Romaniei, cum au contribuit tancurile sovietice si agentii NKVD la abdicarea fortata a Regelui si cate crime se pot pune in contul fostei Republici Socialiste (Populare).

Acest proces de constiinta si deopotriva de cunoastere a fost refuzat de politicianul Traian Basescu. Dupa mai bine de 20 de ani de cariera politica, in sfarsit, Traian Basescu are curiozitatea sa afle daca romanii nu cumva isi doresc sa renunte la Republica lasata mostenire de comunisti si sa revina pe fagasul istoric firesc al Monarhiei Constitutionale.

Traian Basescu: "Si aici mai e de pus o intrebare, care nu a fost pusa cetatenilor romani. Ce fel de republica vor? Vor republica parlamentara, vor republica semiprezidentiala, vor republica prezidentiala si descris in urma unei dezbateri ce inseamna republica parlamentara, semiprezidentiala, ce inseamna republica prezidentiala? Noi ne-am trezit dupa monarhie cu comunismul si pe urma a venit FSN-ul si a mai facut un regim".

Romanii nu au fost intrebati, cu adevarat, nici daca vor executarea lui Nicolae Ceausescu, nici daca vor mineriadele, nici daca vor capitalism ori socialism de tip occidental, nici daca vor in NATO sau in UE, nici daca vor Republica ori Monarhie.

In general, trebuie sa spunem clar si raspicat, romanii NU au fost intrebati despre cum sa fie organizat si administrat statul roman. Demagogia, minciuna, cumpararea votului, manipularea si incalcarea promisiunilor au fost mereu prezente in toate actiunile electorale, de consultare prin referendum si de guvernare.

Presedintele Traian Basescu, in calitate de politician cu state vechi, a folosit, in numeroase randuri macar unul dintre aceste instrumente demonice ale manipularii prin politica.

Totusi, intentia Presedintelui de a pune in discutie tipul de republica este salutara, insa, nu pot fi trecute sub tacere macar doua intrebari, despre care cred ca vor ramane, deocamdata, fara raspuns:

1. De ce nu a initiat reforma statului, pornind de la aceste preocupari personale despre forma de republica si prin consultarea cetatenilor, in anii mandatului de presedinte, atunci cand ii erau total favorabile Parlamentul, Guvernul si Curtea Constitutionala?

2. De ce nu a adaugat, in lista de intrebari formulate pentru referendumul pe care l-a demarat, o intrebare privind forma de republica, in contextul in care Constitutia actuala ii permite acest demers?

Traian Basescu: "Dar cred ca este o intrebare care trebuie pusa. Un referendum legat de monarhie nu poate fi lansat in conditiile constitutionale actuale. Dar trebuie gasita o formula convenita la nivel politic. Cred ca, poate chiar cu ocazia acestei revizuiri, se va putea crea conditia legala ca romanii sa fie intrebati ce fel de regim vor".

Presedintele Traian Basescu sesizeaza corect necesitatea clarificarii oficiale a sentimentelor natiunii romane fata de Monarhia Constitutionala. Da, poate fi aflata o formula la nivel politic. Da, in viitoarea Constitutie se poate renunta la interzicerea dezbaterii si a alegerii, prin referendum, a formei de guvernamant.

Totusi, ne intrebam: de ce nu exista vreun amendament in acest sens, in discutie la Comisia pentru modificarea Constitutiei, inaintat de un politician sau grup de politicieni dintre cei apropiati lui Traian Basescu?

De ce Traian Basescu nu a facut presiuni, in limitele constitutionale, pentru a se discuta si adopta un amendament care sa permita apoi alegerea formei de guvernamant, prin referendum, de catre cetatenii Romaniei?

Nu stim, deci, cata sinceritate si cata viclenie politica se afla in cele afirmate de Presedintele Traian Basescu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu monarhie, #Basescu declaratii monarhie, #Basescu Regele Mihai, #Basescu Constitutie referendum , #presedinte