Ce spun liderii PDL si USL despre verificarea listelor electorale permanente

Vineri, 03 August 2012, ora 11:24
6132 citiri
Ce spun liderii PDL si USL despre verificarea listelor electorale permanente

Lideri PDL si ai USL se contreaza pe marginea verificarii listelor electorale permanente de catre procurorii Parchetului General, afirmand fie ca diferenta va fi una foarte mica, fie ca aceasta verificare nu va putea fi facuta pana pe 12 septembrie.

Presedintele PDL Vasile Blaga a afirmat ca primariile, in sarcina carora a cazut numaratoarea alegatorilor inscrisi pe listele permanente, trebuie sa ii scoata de pe aceste liste pe cei decedati.

Parchetul General verifica listele electorale permanente - surse

Totodata, liderul democrat-liberal a precizat ca actualizarea listelor nu a dus niciodata la o diferenta mai mare de 0,05 - 0,1 la suta din numarul celor inscrisi pe liste.

"Actualizarea se face intotdeauna inainte de alegeri. Evidenta era primita de la primari, aceasta este procedura. Inainte de fiecare alegere, se transmite catre primarii cererea de reactualizare, dupa care listele revin. De fiecare data se face asa", a spus Blaga, vineri, intr-o interventie pentru Digi 24.

Acesta este de parere ca CCR vrea sa lamureasca exact si sesizarile legate de plangeri, pentru ca "unele dintre ele sunt cu subiect si predicat" si ca sunt unii alegatori care au votat de mai multe ori.

Sase saptamani, timp insuficient pentru reactualizarea listelor electorale

De partea cealalta, vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a declarat ca "toate institutiile trebuie sa se aseze la masa si sa rezolve aceasta problema pana la 30 august, nu este o problema usor de rezolvat" si ca este dificil de realizat o reactualizare a listelor in sase saptamani.

"Guvernul are o sarcina foarte dificila, sa aduca cat mai aproape de real numarul alegatorilor din Romania. Daca cineva poate sa isi asume responsabilitatea ca, in mai putin de sase saptamani, poate sa prezinte listele electorale cat mai aproape de realitate, bineinteles ca se poate face si aceasta cerere. Este foarte dificil de realizat in sase saptamani, am inteles ca de fapt se realizeaza in patru saptamani", a afirmat deputatul liberal.

Acesta a precizat ca prin aceasta actiune a Parchetului general se urmareste sa se vada daca au fost facute voturi suplimentare, explicand insa ca DNA nu are aparatura necesara pentru a verifica daca au fost voturi multiple.

"O astfel de procedura dureaza saptamani. Este o actiune de intimidare si este o actiune pusa la cale peste noapte, pentru a se distrage atentia de la problema actuala, si care reprezinta inexistenta in Romania a 18 milioane de persoane cu drept de vot", a mai spus Relu Fenechiu, pentru Digi 24.

AEP recunoaste ca listele electorale sunt gresite

Referendum 2012: CCR decide pe 12 septembrie - Antonescu ramane interimar

Procurorii Parchetului General verifica listele permanente electorale, pentru a stabili daca aceste contin intr-adevar si date ale unor persoane decedate sau care nu au drept de vot.

Demersul procurorilor vine dupa ce Curtea Constitutionala nu a putut confirma rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, deoarece au primit informatii contradictorii din partea institutiilor statului, in ceea ce priveste numarul de alegatori din Romania.

Curtea Constitutionala a amanat joi luarea unei decizii in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui pana pe 12 septembrie, urmand ca listele electorale judetene sa fie reverificate. Pana atunci, Crin Antonescu ramane presedinte interimar.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#verificare liste electorale permanente, #Parchetul General verificare liste electorale , #referendum demitere