Ce-l mai poate salva pe Basescu? (Opinii)

Luni, 06 August 2012, ora 07:26
9807 citiri
Ce-l mai poate salva pe Basescu? (Opinii)

In acest moment, soarta lui Traian Basescu atarna de un fir de ata. Daca USL va organiza mini-recensamantul asa cum a anuntat ca o va face, adica fara niciun criteriu riguros si neluand in calcul sute de mii de oameni cu domiciliul, resedinta sau te mai miri ce in strainatate, Basescu e demis.

Sigur, demis dupa o operatiune rusinoasa, in care USL si-a contestat propria organizare a referendumului si listele pe care ea insasi le-a folosit. Si dupa ce Curtea Constitutionala, de frica sau din alte motive, le-a facut jocul. Chiar si asa, nu va mai conta, pentru ca nimeni nu va mai tine minte altceva in afara faptului ca Basescu va fi fost dat jos.

Ce-l mai poate salva pe Traian Basescu de la demitere, in conditiile astea? Are cel putin 2 cai pentru ca procesul de numarare cu "Popescule, Vasile mai exista" sa nu se transforme intr-o uriasa manarie nationala.

Prima ar fi organizarea unui mini-recensamant asa cum trebuie. Cu niste criterii extrem de riguroase, luandu-i in calcul pe toti cetatenii romani, indiferent de unde s-ar afla. Cine poate pune presiune pentru ca guvernul USL sa dea o ordonanta de urgenta care sa asigure un proces extrem de corect? Teoretic, ar face-o chiar liderii USL, dar n-as miza pe asta.

Practic, mai sunt alti 2 actori. Intai, si intai, e societatea romaneasca. Dar n-ai sa vezi mare presiune, poate cu exceptia acelei parti din media care nu e aservita lui Voiculescu, Ghita.

E nevoie de cineva cu greutate. Uniunea Europeana. Doar presiunea UE poate determina USL sa organizeze un proces extrem de clar, eventual cu observatori independenti sau de la toate partidele, mai ales PDL. Si cu o numaratoare clara, care sa nu scape pe nimeni. Nici pe morti, dar nici pe vii.

Traian Basescu mai are insa o cale de salvare. Ea vine de la justitie. Procurorii Parchetului General au luat deja listele electorale pentru a le verifica. Ce pot ei gasi acolo? Pentru inceput, fraude.

Oameni care au votat, desi erau morti, oameni care apar pe liste ca au votat, desi le era imposibil sa o faca. Si oameni care erau atat de vii si de prezenti incat au votat de mai multe ori, ca sa scoata procentele alea de 200% prezenta la vot, culmea, doar in anumite localitati, aproape toate USL.

Daca se va dovedi ca mortii au votat, guvernul USL are o uriasa problema. Cu siguranta, in cazul asta, n-au votat pentru Traian Basescu, ci au votat, asa zombie cum erau, pentru demiterea lui, din partea USL.

Procurorii mai pot descoperi, insa, si altceva. Corpul electoral, asa cum e. Numarul total. Dincolo de numaratoarea USL. Curtea Constitutionala nu ar putea ignora niste date venite de la procurori, cel mai probabil, mai ales daca ele dovedesc in mod clar ceva.

Desigur, nu doar Parchetul ar trebui sa faca lucrul asta. PDL si observatorii independenti pot face propriul lor sondaj, luand la puricat listele cu morti, verificand cati oameni mai au cetatenia romana si asa mai departe.

Se pot descoperi lucruri, dar trebuie un efort uman si logistic urias. Doar asa se mai poate salva Traian Basescu. Bineinteles, trebuie sa luam in calcul si varianta in care, pe o numaratoare corecta, el sa pice. Dar, fara ea, e condamnat.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Traian Basescu liste referendum, #Basescu sanse castigare referendum, #referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere