Ce inseamna revenirea lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 12:43
6844 citiri
Ce inseamna revenirea lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Observ ca Traian Basescu inca nu si-a gasit momentul potrivit pentru a rosti primele cuvinte in calitate de presedinte suspendat revenit in functie. E de inteles si, avand in vedere contextul, un lucru de apreciat.

Cand stii ca peste sapte milioane de romani nu te mai vor, cand stii ca mai ai de stat doi ani in functie si peste doar cateva luni INS va prezenta datele potrivit carora cei 8,5 milioane de romani reprezinta mai mult de jumatate din numarul total al cetatenilor cu drept de vot, intelegi prea bine ce ar putea insemna cateva cuvinte aruncate iarasi asa cum iti vine pe moment.

Asa ca Traian Basescu tace. Nu va putea sa isi tina insa limba in frau la infinit. Mai devreme sau mai tarziu, ceva, orice in principiu, il va face sa isi iasa din pepeni si va rostogoli din nou o avalansa de atacuri impotriva....ei bine, vom vedea impotriva cui. Apropierea campaniei si alegerile parlamentare de peste doar trei luni trezeste cel putin o problema in abordarea strategiei electorale. Cum, necum, presedintele va fi obligat sa isi joace ultima carte si sa sprijine PDL sau macar sa incerce sa adune laolalta firimiturile care graviteaza pe dreapta in jurul proiectului Miscarea Populara.

Singura mare problema a presedintelui sunt insa cele 7,5 milioane de voturi primite pentru a pleca acasa si timpul foarte scurt pana la campanie. A te apuca sa strigi acum impotriva USL si liderilor sai, cand inca oamenii sunt furiosi ca votul lor nu valoreaza nimic, ar insemna un atac direct la adresa PDL. Din acest punct de vedere, Traian Basescu s-a intors la Cotroceni ca agent electoral pentru USL si napasta pentru PDL & friends, dar si singura forma eleganta de re-acomodare cu propriul popor care nu te mai vrea.

Basescu insa nu va rezista. Si nici nu are cum. Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa apara, sa vorbeasca, sa explice sau cel putin sa ia atitudine. Pana la urma, presedintele reprezinta statul roman, este garantul independentei nationale si trebuie sa vegheze la respectarea Constitutiei. Are deci obligatia sa ia atitudine si sa vorbeasca de fiecare data cand crede ca aceste lucruri ne sunt amenintate, nu sunt respectate sau factori interni ori externi atenteaza la siguranta si bunul mers al tarii.

Problema este ca exista o multime de astfel de factori, care ucid, ameninta, distrug si nenorocesc natiunea din interior, din vina, cu voia si complicitatea lor, a politicienilor. Iar Traian Basescu a fost, in ultimii trei ani de zile, cel putin complicele (daca nu chiar capul rautatilor) tuturor acestor reformatori cu performante catastrofice. O vreme s-a iluzionat ca e absolut necesar sa duca la implinire aceste masuri, pentru a salva tara. S-a demonstrat ca mai rau a fost.

Astazi avem in plus o datorie externa uriasa, sanatatea si educatia la pamant, daca nu chiar in moarte clinica, iar societatea si-a pierdut cu totul increderea in capacitatea politicienilor de a-i reprezenta cel putin onorabil. Cand Traian Basescu a primit, totusi, cele 7,5 milioane de voturi impotriva, sper sa fi inteles macar atat: ca nu poti sa lupti la infinit impotriva poporului, amagindu-te ca il salvezi, pentru ca astfel nu faci decat sa-l condamni si sa-l afunzi in ura si resentiment. Si apoi, ce fel de bun mai e ala, daca se masoara doar in raul constant pe il face fara oprire, pana la limita insuportabilitatii?

Pentru ca asta s-a intamplat, cel putin in ultima perioada, din 2009 pana in vara acestui an. O lectie pe care, dupa cum s-a vazut, nici Traian Basescu, nici PDL nu au invatat-o dupa dezastrul de la alegerile locale. Le-a trebuit si referendumul de suspendare, pentru ca ei tot sa nu invete nimic. S-au declarat invingatori din prima clipa, proclamandu-si victoria impotriva... cui? La aceasta intrebare trebuie sa raspunda Traian Basescu in momentul in care se va hotari ca a venit timpul sa deschida gura.

Daca insa va vorbi doar pentru a explica inca o data poporului ca doar el are dreptate, ca doar el stie adevarul, ca doar el stie calea, atunci sa nu se mire daca va fi fluierat cu fiecare ocazie in care se va arata in lume. Chiar si de ziua nuntii fiicei sale. Altfel, Traian Basescu inca nu si-a pierdut cartile de joc. El poate demonstra ca este primul politician care invata ceva din lectia pe care propriul popor i-a dat-o. Poate arata "romanilor" sai ca, mai presupus de putere si placerea manevrarii unor premieri in genul lui Boc, el stie si poate sa isi aseze chiar propriul popor.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Traian Basescu presedinte, #alegeri parlamentare decembrie, #referendum demitere presedinte , #presedinte