Ce gaseste Joe Biden la Bucuresti (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 19 Mai 2014, ora 19:08
5291 citiri
Ce gaseste Joe Biden la Bucuresti (Opinii)

Cunoscatorii in materie de politica externa vad in faptul ca presedintele american merge in Polonia, iar in Romania vine vicepresedintele o ierarhizare a importantei celor doua tari. O ierarhizare conforma eficientei politicii externe, care, iata!, bate geografia favorabila Romaniei.

Dar este foarte probabil ca lui Joe Biden sa ii revina misiunea mai grea, cu mult mai grea, cat timp ceea ce gaseste in Romania este destul de departe de ceea ce ar trebui sa fie o tara ajunsa granita NATO si a lumii occidentale democratice.

Joe Biden gaseste, in primul rand, o Romanie profund corupta si, poate chiar mai rau, cu vointa politica anticoruptie foarte discutabila. Anticoruptia nu mai este doar o chestiune principiala, a devenit o chestiune de importanta strategica, atat timp cat ofensiva ruseasca exact pe coruptie si vulnerabilitatile uriase pe care ea le genereaza se bazeaza. Au spus-o apasat si repetat oficialii americani.

Este adevarat ca DNA merge cu motoarele turate, dar declaratiile care vin din zona puterii, in special din partea lui Victor Ponta, nu sunt deloc incurajatoare. Cand omul care conduce Guvernul si ar putea deveni din toamna presedintele Romaniei promite dreptate infractorilor condamnati, este greu sa vorbesti despre o independenta a Justitiei consolidata si metabolizata de clasa politica.

Pana la urma si abuzurile care au insotit suspendarea din 2012 si "martea neagra" au fost blocate de presiunea externa, fara al carei bici actuala putere imi pare oricand tentata sa porneasca asaltul impotriva Justitiei.

Este asadar de asteptat ca Joe Biden sa reafirme atat public, cat si in spatele usilor inchise faptul ca pentru Washington anticoruptia este conditia sine qua non a parteneriatului Romania - SUA. Pentru ca o Romanie corupta este de-a dreptul periculoasa, o vulnerabilitate pentru alianta nord-atlatica. Si nu cred ca Washingtonul isi permite o asemenea vulnerabilitate.

Joe Biden gaseste apoi o Romanie in care campania electorala a ajuns in zone care ar trebui sa fie dincolo de orice disputa politica: securitatea nationala. Episodul Rogozin a fost edificator. Poate ca decizia de interzicere a dreptului de survol, in sine, a avut cel putin acceptul de la Washington. Sunt multe indicii care conduc in aceasta directie. Dar ceea ce s-a intamplat apoi a devenit manea romaneasca.

Presedintele s-a luat la intrecere de carciuma cu Rogozin, care cate pahare sau sticle a baut. Premierul s-a autodeclarat comandant suprem al Armatei si a invocat posibilitatea ridicarii avioanelor de vanatoare, daca asa va decide el intr-o zi cu soare.

Un soi de delir verbal cu teme si situatii care ar trebui tratate cu maxima seriozitate si prudenta. Este de asteptat si ca Joe Biden sa mai toarne niste apa rece peste capetele prea infierbantate. Campania e campanie, securitatea nationala a Romaniei si cea regionala sunt altceva. Si lucrurile nu trebuie amestecate oricat de originali si de latini suntem noi.

Nu va fi usor, pentru ca acest tip de razboi politic este foarte profitabil pentru ambii protagonisti si e foarte greu sa le iei jucaria.

Intrecerea diplomatica regionala cu Polonia am pierdut-o demult. Politica externa nu avem, pentru ca ne lipsesc viziunea, consecventa, pragmatismul si mai ales oamenii de stat care sa le concentreze. Dar macar sa fim seriosi si la locul nostru, sa nu facem prostii si sa nu generam vulnerabilitati in plus.

Una peste alta, cred ca vizita lui Joe Biden va trasa multe dintre coordonatele acestui an complicat in politica interna din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Joe Biden Bucuresti, #Romania SUA , #Victor Ponta