Ce blestem va lovi PDL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 23:20
6121 citiri
Ce blestem va lovi PDL (Opinii)
Foto: realitatea.net

Nu cere mai mult decat poti sa duci - e o vorba veche si inteleapta. In cazul nostru, la asta se reduce totul - blestemul lui "habar n-am". Exista o obsesie in randul democrat liberalilor in privinta castigarii algerilor de anul viitor. Care mai de care, cum deschide gura, profeteste cata forta va emana si cat de categoric se va impune partidul in fata adversarilor. E de inteles.

Necesitatea de a-i asigura presedintelui un mandat linistit la Cotroceni, frica de haituirea in catuse pe la DNA de catre viitoarea putere, spaima in fata saraciei dupa deconectarea de la banul public - toate sunt motive suficient de temeinice incat pedelistii sa viseze si noaptea ca vor castiga viitoarele alegeri.

Dincolo de asta, cred ca pe fiecare democrat liberal ar trebui sa-l stranga in spate posibilitatea de a continua la guvernare si dupa 2012. Gandul ca vor fi obligati sa faca fata unei crize si mai profunde decat cea pe care duc din 2008 incoace. In conditiile in care nimeni nu mai stie ce sa spuna si ce sa faca, cand cele mai respectabile institutii mondiale, atat cat pot fi ele, transmit mesaje contradictorii si tot mai alarmiste, obsesia si ardoarea cu care PDL se agata de putere pare cel putin suspecta.

Un laureat al premiului Nobel declara ca singura solutie pentru a iesi din criza este sa cheltuim cat mai mult, mai ceva decat in perioada buna. Un alt premiat sustine ca doar un al treilea razboi mondial ne-ar mai salva din ghearele recesiunii, in timp ce o multime de analisti cred ca doar cumpatarea si economisirea ar mai putea opri lumea din drumul catre colaps. Si, pentru ca asteptarea sa nu mai fie prelungita, unii reprezentanti ai FMI pur si simplu prezic prabusirea Europei in urmatoarele doua saptamani.

Asta ca sa nu isi mai faca nimeni iluzii ca exista un adevar suprem pe care cineva l-ar fi obtinut in urma unei iluminari. Si totusi. In acest haos universal, cine credeti ca nu are nicio emotie in privinta viitorului si ne asigura ca totul va fi bine? Ati ghicit, ai nostri politicieni. Cu totii, fara nicio exceptie, de la stanga la dreapta. Cei de la putere o spun la fel de inconstient, fiind singura cale de a se pastra acolo, ca si cei aflati in opozitie, care stiu ca doar astfel ar putea ajunge si ei la guvernare.

Paradoxal, despre o tara fara economie proprie, fara resurse si care traieste doar din imprumuturi externe - despre Romania ar fi vorba aici - alti reprezentanti ai UE cred ca va fi mai bine pregatita decat alte state sa infruntam viitoarea criza. Daca ne gandim ca intr-o tara unde saracia e generalizata o criza nu mai are cum sa loveasca, in primul rand pentru ca nu mai are in ce, atunci da, putem spune ca Romania e ferita pentru totdeauna de orice criza. Suntem prea saraci si prea subdezvoltati ca un viitor colaps global sa ne mai atinga. Noi suntem acolo de cand ne stim. Bruma de prosperitate dintre 2004 - 2008 nu a fost decat o iluzie creata de creditele acordate in nestire de banci.

De ce ar trebui sa se teama Partidul Democrat Liberal de alegerile din 2012? In primul rand pentru ca ar putea sa le castige. Intr-adevar, criza mondiala le-a dat apa la moara cat si cand nu mai sperau. Efectul masurilor de austeritate, extrem de violente, reprezentand in principal costul populismelor din precedenta campanie electorala, a fost mult diminuat de deciziile oarecum similare ale multor state europene. Oarecum asemanatoare, dar ce mai conteaza diferentele esentiale intr-o campanie electorala?

O fraza precum "Ponta si Antonescu au ramas ultimii dinozauri populisti din UE. Solutiile lor de a vinde luna de pe cer, de a promite marea cu sarea, de a majora deficitul bugetar, aceste solutii promovate nu le mai promoveaza nimeni in lume", rostita de un Emil Boc aflat deja in campanie electorala prin tara, are toate sansele sa prinda la popor si poate sa reprezinte sloganul prin care PDL sa se pastreze la putere. Ca ea se aplica la fel de bine si democrat liberalilor, nu mai are nimeni timp sa observe. Eticheta a fost pusa. Va veni si presedintele cu acelasi mesaj, iar ideea va ramane lipita.

Doar ca populismul guvernantilor e si mai pervers. Ei spun ca nimeni altcineva, cu exceptia lor, nu ne poate salva. Cand, adevarul il stiti. Habar nu are nimeni cum sa iasa de aici. De aia unii invoca globalizarea, altii pe D-zeu, iar restul poporul lenes. Echipa lui Traian Basescu ar trebui sa se teama mai degraba de castigarea alegerilor, pentru ca furia multimii in cazul unei prabusiri totala a modului de viata actual ii va viza atunci exclusiv. Si apoi, e bine ca fiecare sa termine ce a inceput.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegerile din 2012, #Partidul Democrat Liberal, #Emil Boc prim ministru, #Traian Basescu presedinte, #uniunea social liberala , #Emil Boc