Cartoful fierbinte din mana lui Traian Basescu (Opinii)

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 18:24
5611 citiri
Cartoful fierbinte din mana lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Aritmetica domnului Ponta, conform careia fiecare roman poate pierde dintr-un condei 800 de euro pe care oricum nu-i are, nu este mai mult decat un cartof fierbinte, menit sa-l tina in mana presedintele, atunci cand urca in avionul de Bruxelles.

Nu-l subapreciez pe unul, nu-l subestimez pe altul, dar mi se pare prea sarac cu duhul Victor Ponta ca sa-i puna presedintelui cartofi fierbinti in mana si prea versat Traian Basescu, pentru ca sa-i apuce lacom, oparindu-se cu ei, ca celebrul Zdreanta, cel cu ochii de faianta, al lui Arghezi.

O aritmetica stramba

De altfel, nu trebuie sa fii cine stie ce geniu ca sa observi cat de stramba iti este aritmetica, atunci cand numeri sutele de euro pe care ii pierzi fara sa-i ai, dar nu numeri sutele pe care le-ai pierdut dupa ce le-ai avut si ai dat cu ele de pamant, intr-o veselie.

Nici macar argumentul cu mostenirea trecutului nu mai tine, dupa ce, stand de sase luni la guvernare, n-ai reusit sa recuperezi nici macar un euro din ce s-a pierdut in trecut, dovedind cu varf si indesat ca nu esti mai breaz decat cei pe are i-ai dat jos, ca sa le iei scaunul.

Aritmetica insa prinde bine in campania electorala, cand ii sugerezi omului ca depinde numai de presedinte daca vom primi fiecare din partea Europei respectivul bonus de 800 de euro sau nu vom primi nimic, in cazul cand Traian Basescu ia pozitie de drepti, desi Ponta i-a dat mandat sa salute UE spunand veto din usa, in loc de buna ziua.

In ceasul al doisprezecelea, baba se piaptana

Daca Victor Ponta era de buna credinta, ar fi discutat problema la intalnirea cu presedintele, intre patru ochi, n-ar fi lansat bomba din senin a treia zi dupa scripturi, ca sa se dea mare in fata electoratului si sa sugereze inainte de scrutin ca USL tine cu romanii, iar presedintele cu nemtii.

Mult mai pragmatici decat noi, dar la fel de saraci si oropsiti, bulgarii nu se cearta intre ei. Ba, dimpotriva, asa cum informeaza publicatia Kapital din Sofia, premierul bulgar Boiko Borisov si-a petrecut weekendul la Bruxelles, ramanand acolo in continuare cu expertii sai, ca sa trateze amiabil cu partenerii europeni eventualele conditii in cadrul carora ar putea negocia o diminuare a reducerilor care se anunta severe.

Nici polonezii nu stau degeaba. Conform aceleiasi publicatii, premierul polon Donald Tusk face deja de cateva zile naveta intre Berlin si Paris, ca sa determine adoptarea unei pozitii favorabile pentru tara sa din partea oficialilor europeni.

In timpul acesta, noi ne vedem linistiti de campania electorala, Parlamentul este plecat in teritoriu, iar Crin Antonescu, in loc sa-l convoace in ceasul al doisprezecelea ca sa dezbata ceva legat chiar de folosirea fondurilor europene, il convoaca pentru a-i baga si el o sula-n coaste presedintelui, atat cat sa nu poata negocia nimic.

Asta lipsea, sa ne gandim de mai multe ori

Problema noastra este ca, in timp ce premierul polon si cel bulgar se bucura de o anumita acceptiune, ca sa nu-i zic simpatie in Europa, premierul nostru a fost in situatia de a primi o lectie cu unsprezece teme din partea domnului Barroso, ceea ce nu i s-a mai intamplat niciunui alt premier, oricat de amarat ar fi el.

De altfel, tot umbland creanga prin tara cu ocazia campaniei, domnul Ponta nici nu-si da seama in ce situatie pune Romania cand il ia gura pe dinainte si face aprecieri cu privire la intrarea noastra in UE, asa cum a facut recent la Bistrita: "daca ni se spunea in 2007, domnule, n-o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ne gandeam de mai multe ori".

Inseamna ca, daca ne gandeam, desigur nu intram in Uniunea Europeana. Intrucat nici in Uniunea Sovietica, desfiintata intre timp, nu mai puteam intra, singura varianta valabila era sa intram in Marea Neagra, unicul nostru prieten fidel, cum aprecia domnul Iliescu.

In mintea premierului, n-avem drumuri, spitale si agricultura numai din cauza Europei. Ca si cum ne-ar fi oprit pana acum cineva sa ne facem drumuri cate vrem, spitale berechet si agricultura cat cuprinde.

Culmea culmilor este insa ca UE ne-a dat bani din belsug ca sa le facem pe toate si chiar altele in plus, dar noi in loc sa folosim banii, ne-am suflat nasul in fasole - ca sa amintesc de o zicala cam vulgara, dar la obiect.

Daca avem nenorocul sa fi aflat Europa despre acest discurs al lui Ponta, s-ar putea sa le fi dat noi o mana de ajutor vecinilor nostri harnici, pentru ca UE nu poate da la unii decat numai taind de la altii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Ponta Basescu Consiliul European, #Ponta intrate UE 2007, #bani europeni Romania, #fonduri europene buget Romania , #Victor Ponta
Comentarii