Cartarescu, despre Basescu: Daca astea sunt convingerile, ce rost are sa le debiteze la TV?

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 15:23
4995 citiri
Cartarescu, despre Basescu: Daca astea sunt convingerile, ce rost are sa le debiteze la TV?
Foto: Arhiva

Mircea Cartarescu scrie intr-un editorial in "Evenimentul Zilei" ca daca presedintele Basescu are intr-adevar acele pareri exprimate la B1TV despre Regele Mihai si despre Ion Antonescu ar fi bine sa nu le exprime in public,pentru ca un presedinte este un simbol national,nu "un istoric revizionist".

"Nu mai avem subiecte, s-au dus minele de aur ale Columbenilor si Zavorancelor? No problemo. Pitorescul nostru presedinte nu are numai asi, cum spuneam, in maneca, ci si doiari si treiari, uneori de toata jalea. Greu de inteles cum acelasi om care pune teme mari, grele si adevarate pe tapetul jerpelit al politicii noastre poate veni si cu declaratii de o mare simplicitate, ca sa nu zic altfel. Cine l-a pus, de pilda, sa rabufneasca ieri seara impotriva regelui Mihai, sa-l numeasca 'sluga a rusilor' si tradator al tarii?

Mai ales, cine l-a pus sa aprobe trecerea Prutului de catre generalul Antonescu? Chiar daca acestea sunt convingerile reale ale presedintelui, ce sens avea sa fie debitate pe un post de televiziune? Un presedinte trebuie sa fie diplomatic, el nu e un istoric revizionist, ci un simbol national. Daca are si unele pareri nu prea democratice, mai bine sa nu si le exprime, caci traim intr-o tara democratica. Nu suna bine, nici frumos in gura lui parerile extrem de nepopulare de acest gen", scrie editorialistul.

Mircea Cartarescu sugereaza ca in urma altor episoade precum "tiganca imputita" nu este surprins de ultima iesire publica a presedintelui, insa puncteaza ca "penibilul" este de aceasta data "mai jos". "Ce-am auzit miercuri seara pe B1 TV arata latura personalitatii lui Traian Basescu coerenta cu 'tiganca imputita', 'pasarica', 'stat de mamici' si alte derapaje, dar coboara penibilul acestei laturi la un nivel mai jos", mai spune scriitorul.

"Partea proasta cu acest fel de iesiri nu e ca ele dau apa la moara celor care oricum il critica pe presedinte si pentru eclipsele de luna, ci ca-i pun in mare dificultate pe aliatii sai. Nu poti sustine la nesfarsit diferenta dintre omul Basescu si politicianul Basescu, pentru ca faptele unuia se contamineaza de cele ale celuilalt, imaginea unuia devine oglinda celuilalt", avertizeaza el.

Totodata, Mircea Cartarescu marturiseste ca nu mai poate urmari "jocurile" pe care le face Traian Basescu si are impresia ca nici acesta nu si le mai intelege. "Basescu vorbeste mult, din ce in ce mai mult, prea mult, de parca perioada (pe care eu i-am laudat-o) de acum vreo sase luni, cand nu se mai arata pe nicaieri, l-ar fi lasat cu mari frustrari. Nu e zi in care sa nu scoata tot soiul de carti de joc din maneca, de la asi pana la cele mai marunte. Nu stiu daca-si mai intelege jocurile el insusi, ca eu, marturisesc, nu le mai pot urmari, asa cum nu mai poti ghici sub care cescuta e bila dupa invartitul celor trei cesti de la alba-neagra. Prea multe invartiri, prea multe ricoseuri de biliard", conchide Cartarescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Cartarescu Basescu regele Mihai, #Cartarescu Basescu , #presedinte