Care pe care: ori Basescu, ori Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 18:29
8078 citiri
Care pe care: ori Basescu, ori Antonescu (Opinii)
Foto: Ziare.com

Dupa mutarea alaturi de Dan Voiculescu, pentru a nu fi pierdut, Crin Antonescu nu mai are decat sansa eliminarii din joc a lui Traian Basescu. Daca noua alianta ce e pe cale sa ia nastere - ACD + PSD - nu va reusi sa conduca la suspendarea presedintelui, atunci principalul sau exponent, liderul liberalilor, risca sa devina doar o amintire a ceea ce a fost candva, pana la viitoarele alegeri prezidentiale.

Pana sa ajunga sa faca si alianta cu social democratii, Crin Antonescu se confrunta deja cu rabufniri ideologice si de orgoliu in interiorul partidului. Pe surse sau public (vezi declaratiile lui Ludovic Orban) presedintelui PNL i se reproseaza ca taraste partidul impotriva vointei lui, fara a-si consulta membrii, actionand, in cel mai bun caz, doar dupa cum crede el de cuviinta.

Daca e sa dam crezare declaratiilor facute pana acum de Crin Antonescu si Victor Ponta, nimic nu pare sa mai stea in calea mega-aliantei PNL - PC - PSD. Nici vocile critice din partid, nici reactia unora dintre jurnalisti si analisti, catalogati deja ca tonomatele lui Traian Basescu, si nici macar parerile unor colegi din partid.

Si Crin Antonescu si Victor Ponta sunt atat de convinsi de succesul si necesitatea aliantei lor, incat nimeni si nimic nu ii mai poate convinge ca nu fac cea mai buna afacere a vietii lor politice. Poate ca au dreptate. Cine stie? Pana la urma doar viitorul apropiat ramane sa faca dreptate. Insa cateva lucruri pot fi intuite, in cazul realizarii aliantei totale a Opozitiei.

Perspectiva nu ii convine nici lui Traian Basescu, in ciuda declaratiilor despre stanga unita din Opozitie, si cu atat mai putin Partidului Democrat Liberal, care acum incearca sa se lege de gat pana la moarte cu UDMR, tocmai de frica de a nu ramane descoperiti in Parlament. Traian Basescu si PD-L au de ce sa se teama, pentru ca unificarea Opozitiei poate inseamna oricand eliminarea lor din varful puterii.

Daca insa noua alianta nu va reusi sa isi atraga votul celor cativa parlamentari necesari pentru daramarea Guvernului Boc si pentru suspendarea presedintelui, atunci gestul lor este in van. Ba chiar mai rau, aceasta unire la gramada, acest eclectism ideologic, oricata inapetenta ar avea romanii pentru doctrine, nu va avea decat un singur rezultat - erodarea credibilitatii fiecaruia dintre cei care s-au reunit in scopul atacarii si daramarii puterii lui Traian Basescu.

Cu exceptia lui Dan Voiculescu, singurul care nu poate cobora mai jos decat este in prezent, atat Victor Ponta si mai ales Crin Antonescu vor suferi o lovitura puternica la capitolul imagine si incredere in randul propriilor votanti.

Pentru ca este greu pentru orice liberal sau simpatizant al dreptei veritabile sa inghita doua broaste raioase deodata. Un fost colaborator al Securitatii, dovedit atat de CNSAS cat si de Justitie, si un puiut tupeist si arogant al cuplului Ion Iliescu - Adrian Nastase sunt deja mult prea mult. Eventualul esec al aliantei ce sta sa se inchege va fi in primul rand infrangerea lui Crin Antonescu, pentru ca el este si se vrea liderul ei.

De cealalta parte, daca va reusi sa reziste asaltului celor trei, Traian Basescu se poate considera deja castigatorul alegerilor din 2012. Partidul sau va avea grija sa creasca salariile treptat pana atunci, sa imparta banii, prin intermediul clientelei de partid unde trebuie in teritoriu, pentru a-si asigura un procent confortabil in 2012, cu care sa poata intinde o mana de ajutor oricarui partid va iesi pe primul loc.

Crin Antonescu va avea insa o problema majora de administrare a imaginii terfelite de mezalianta cu Dan Voiculescu. Iar daca va dori sa aiba vreo sansa in 2014, el va trebui sa inceapa sa se reinventeze. In totalitate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Basescu Antonescu presedinte, #Antonescu alianta Voiculescu , #Crin Antonescu