Capra moarta e si a noastra

Duminica, 13 Decembrie 2009, ora 23:58
6054 citiri
Capra moarta e si a noastra
Foto-montaj: Ziare.com

Rezultatul foarte strans al alegerilor de duminica trecuta putea avea doua efecte: fie radicalizarea taberei invinse, fie un efort colectiv de intelepciune pentru depasirea crisparii electorale. Se pare ca, cel putin deocamdata, suntem blocati in prima varianta.

Prioritatea zero a momentului este alcatuirea guvernului. PD-L poate, teoretic, guverna minoritar, impreuna cu UDMR, minoritati si independenti, dar solutia e proasta pentru ca un cabinet fara sustinere este unul slab, iar Romania are nevoie de masuri forte in perioada care vine.

Dinspre cei care ar putea participa la acest efort, adica liberalii, se aud doua tipuri de raspuns: fie pun conditii maximale fara indeplinirea carora nici macar nu sunt dispusi sa negocieze, de exemplu "noi dam premierul", fie recomanda guvernarea minoritara pentru ca democrat-liberalii, in frunte cu Traian Basescu, sa-si rupa gatul. Mai multa iresponsabilitate e greu de imaginat: daca la alegeri a murit capra noastra, acum sa moara si a voastra.

Dar capra lasata sa moara in curtea PD-L se numeste Romania. Gatul si l-ar rupe, in ipoteza unui esec, nu doar un partid, ci noi toti, sufocati de criza, deficit, blocaje si chiar incapacitate de plata. "Lasa sa se convinga cum au votat" se aud unele voci. Adica 5 milioane de romani trebuie pedepsiti aspru de invinsii alegerilor, adica, culmea ironiei, exact de cei care se cereau votati in numele concordiei, al linistii, al reconcilierii si al altui mod de a face politica.

Crin Antonescu zice ca-i consecvent in refuzul de a colabora cu PD-L. Ar fi fost consecvent daca proiectul Iohannis n-ar fi deja istorie. Lupta neabatuta in numele unui proiect coerent se numeste, intr-adevar consecventa, insa cramponarea de ura obsesiva impotriva unui om, care s-a intamplat sa fie preferat de popor, indiferent cat de mic a fost avantajul, nu este justificata de nimic. Consecventi sunt si alcoolicul, si ucigasul in serie, dar nimeni nu-i lauda pentru asta.

De fapt, consecventa lui Crin Antonescu ar fi nobila daca ar urmari tence un singur reper major: interesul national. Iar acesta impune acum negocieri serioase pentru o guvernare eficienta de dreapta. Negocieri nu pe posturi, nu pe halci de putere, ci pe solutii si idei care trebuie rapid puse in practica. E drept, domnul Antonescu se arata dispus sa negocieze, dar nu programe de guvernare, ci functii, mai precis functia de premier pentru domnia sa. Cum in campanie se jura ca nu-l intereseaza asa ceva, pesemne ca se sacrifica acum pretinzand sefia guvernului. Trist exercitiu de demagogie!

Liberalii ar trebui intr-adevar sa puna conditii dure, dar programatice, referitoare, de exemplu, la cota unica, la calendarul de reducere a impozitelor, de restructurare a bugetarilor, la investitii majore si taierea cheltuielilor. Dupa cum PNL nu numai ca ar putea, ci chiar ar trebui sa refuze accesul intr-un eventual cabinet comun cu PD-L a unor persoane compromise precum Elena Udrea sau cu o competenta cel putin discutabila, precum Gheorghe Pogea.

Care ar fi garantiile indeplinirii acestor conditii? Chiar prezenta lor in guvern. La primul derapaj major se pot retrage, expunand PD-L-ul minoritar motiunii de cenzura.

Sigur, strategia politica a celor care au pus gand rau caprei e simpla si eficienta: PD-L guverneaza minoritar, ia singur masurile extrem de nepopulare care urmeaza, deconteaza politic ucigator iarna aceasta si, cand va da stevia, guvernul va fi trantit si am putea avea chiar anticipate, care sa-i ingroape pe democrat-liberalii sleiti electoral.

Ar fi chiar o strategie buna daca, dupa cum spuneam, capra cu gatul rupt n-ar fi si a noastra.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#guvern minoritar PDL, #masuri guvernare criza economica, #Crin Antonescu premier , #Crin Antonescu