Capcana lui Basescu: USL plagiaza suspendarea (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 20:03
6904 citiri
Capcana lui Basescu: USL plagiaza suspendarea (Opinii)
Foto: presidency.ro (Arhiva)

Odiseea suspendarii lui Traian Basescu se lupta de aproape cu misterul sinuciderii lui Adrian Nastase.

Lupta dinte USL si Traian Basescu atinge punctul de fierbere, odata cu temperaturile de afara, aproape in fiecare zi. Rasturnari de situatie spectaculoase, reveniri in forta si un viitor inca incert pentru ambele tabere.

Oricat avantaj pare sa fi luat USL dupa rezultatul alegerilor de la locale, gafele, incompatibilitatile si suspiciunile de plagiat din Guvernul Ponta, alimentate temeinic de Cotroceni, par sa redea constant increderea sustinatorilor presedintelui.

Bursa pariurilor oscileaza si ea cu o ritmicitate metronomica intre cele doua tabere. Emotia provocata de sinuciderea lui Adrian Nastase in primele ore a rasturnat situatia care parea mai degraba in avantajul presedintelui.

Victoria data de condamnarea definitiva a pestului cel mare a fost umbrita de glontul care a strabatut gatul lui Nastase. Insa emotia sincera, cvasi-generala, s-a transformat repede intr-o suspiciune nationala legata de conditiile in care a avut loc tentativa esuata a fostului premier de a-si lua viata.

Cea mai mare problema e ca a asteptat pe cineva ca sa faca asta si nu a respectat cliseul formularii - "si-a luat SINGUR ....."

Odata cu racirea tevii pistolului si revenirea rapida a pacientului Adrian Nastase, intrebarile se inmultesc, iar sinuciderea devine invaluita intr-un mister si mai mare.

In acelasi timp, de la Cotroceni se aude cum noului ministru propus la Cultura, Puiu Hasotti, i se cere sa declare in scris ca nu a plagiat nicio lucrare in viata sa. Cererea e facuta doar pentru a ridiculiza Guvernul Ponta, cazurile de plagiat si pe insusi premierul Ponta, proaspat deconspirat ca un copiator de succes in tinerete.

Pe masura ce Adrian Nastase isi revine la viata, enigmele din jurul faptelor petrecute in biblioteca din Zambaccian se inmultesc, iar raspunsurile devin tot mai putine. De fapt, Adrian Nastase se inconjoara de tot mai multa tacere, exact asa cum a facut fostul premier si in timpul guvernarii sale.

Flancat de peste tot de oamenii mai vechi sau mai noi ai PSD, o urma de luciditate interzice citirea celor doua scrisori testament ale unui om viu. Nu am niciun dubiu ca ele nu ar fi produs un soc clasei politice.

Pe masura ce emotia se pierde, iar Cotroceniul este tot mai hotarat sa accentueze pana la limita suportabilului presiunea pe plagiatul lui Ponta, folosindu-se de investitura lui Hasotti, USL iese si el la atac prin Crin Antonescu.

Nervos, suparat si pe un ton foarte agresiv si serios, Crin Antonescu anunta solemn un popor intreg ca presedintele va semna ca "notarul" decretul de investire a lui Hasotti, altfel va fi suspendat.

In jocul imaginilor, s-ar fi putut spune ca USL si Crin Antonescu au iesit invingatori.

Cotroceniul face un pas in spate, se retrage si anunta ca oricum presedintele ar fi semnat decretul de numire a ministrului Culturii. Doar ca Puiu Hasotti cu o inteligenta greu de patruns deja isi depusese declaratia scrisa la Palatul Victoria.

In timp ce liderii USL se luau de gat cu Basescu, Hasotti recunoastea prin ridicolul gestului sau problema cea mai mare a Guvernului Ponta - plagiatul si minciuna. In fata capcanei intinse de la Cotroceni fiecare pica dupa puteri si inteligenta. Unii mai rapid si mai direct, altii mai tarziu si pe cai nestiute inca.

Prin tehnica datului cu batul prin gard, Traian Basescu a reusit sa provoace USL sa isi recunoasca si slabiciunile si obsesiile - ministri care abia mimeaza inteligenta sau care, daca nu o au, o copiaza cu succes de la altii.

Si peste toate, o singura idee ca rezolvare a tuturor problemelor: suspendarea presedintelui. Aceeasi solutie replicata pentru orice dificultate.

In acelasi timp, in dreptul lui Nastase, o intrebare se ridica tot mai apasat: daca glontul a intrat prin gat, a trecut pe sub claviula si a iesit prin umar, in dreptul locului unde se face vaccinul, de ce pe nicio imagine camasa nu are, fie in stanga, fie in dreapta, nici urme de sange si nici vreo gaura, urma a iesirii glontului? Raspunsul? Probabil o noua suspendare a lui Traian Basescu.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Basescu suspendare USL, #Ponta plagiat Basescu, #Nastase impuscat facatura , #suspendare Basescu
Comentarii