Cand doi se cearta, al treilea e Traian Basescu (Opinii)

Colaborator: Victor Pitigoi
Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 23:05 5763 citiri
Foto: Realitatea

Acum aproape un an, Traian Basescu a inghitit ceea ce credea ca nu va inghiti vreodata si l-a nominalizat pe Ponta premier, facandu-si calculul ca, in acest caz, si-l poate face chiar prieten.

Presedintele nu calculase gresit. Cei doi copiloti ai USL incepusera sa se tachineze reciproc, conflictele in perspectiva devenisera previzibile, si era normal ca cel de al treilea sa procedeze, daca nu intelept, cel putin pragmatic, profitand de momentul ivit, atunci cand doi se cearta.

Victor Ponta a gresit, plusand

Iar pentru Traian Basescu, se arata o ocazie stralucita ca sa se repozitioneze in lumea politica, atat de ostila lui. Venea cu o mana intinsa spre cel care avea nevoie, ca de oxigen, de sprijinul cuiva, de sfatul si de buna lui experienta intr-ale politicii, exact ceea ce lui Ponta ii lipsea cu desavarsire. De altfel, ii lipseste si astazi.

Asa s-a nascut faimoasa intelegere de coabitare. Ponta a cuplat, jos palaria, dar s-a dovedit prea slab, ca sa nu se lase influentat de inveninatul Felix, de indusmanitii colegi din PSD - poate chiar de tata socru' - si de zeflemistul Crin Antonescu.

Ponta n-a inteles ca i se oferea o ocazie unica de tipul "salveaza-ma, ca sa te salvez" si a inceput sa cante, in mod neasteptat, pe partitura inveninantului, a indusmanitilor si a zeflemistului.

Pentru Traian Basescu trebuie sa fi fost un soc. Nu-i usor sa simti ca-ti musca cineva mana din care i-ai oferit de mancare. Dar a rabdat. Rabda pentru ca n-avea incotro. Victor Ponta s-a crezut castigator si a plusat, ca la poker.

Cand calci in gropi, te expui

Nu intru in amanunte care se cunosc. In principiu, a plusat mergand pe mana sintagmelor, epiteteleor, injuriilor si - hai sa le spun frumos - metaforelor fabricate de stipendiatii Antenelor Felix.

In micimea sufletului sau, Ponta a simtit ca, pe cat de badaranos se exprima la adresa presedintelui tarii, pe atat devine el mai important, mai aplaudat si mai inteligent, atunci cand se pronunta antibasist in fata insignifiantului Dragnea, a rubedeniei Sarbu si chiar a distinsei sale doamne de la Bruxelles.

Traian Basescu a inteles ca partida cu Ponta e pierduta si n-avea alta varianta decat sa incerce de randul acesta partida cu Crin, celalalt certaret din fruntea aliantei. Pentru un naiv, ar fi fost de necrezut ca Traian Basescu sa-l curteze pe cel care ii intorese spatele la o receptie oficiala. In politica insa nimic nu poate fi de necrezut, totul este posibil, daca apare prilejul.

Iar Victor Ponta stie destul de bine sa calce in gropi, ca sa-i dea prilejuri, berechet. Traian Basescu a ciulit urechile si trebuie sa-si fi frecat mainile, auzind cum il acuza Ponta ca a vandut interesele tarii la Bruxelles.

Planul A si planul B

Cui, la Bruxelles? Partenerilor nostri? Prietenilor nostri? Lui Barroso? Doamnei Merkel? Hai sa fim seriosi! Traian Basescu a pus problema magistral: ca sa fi vandut ceva cuiva, trebuie ca acel cineva sa fi cumparat. Altfel, nu e nici vanzare, nici cumparare.

Si, odata cu aceasta constatare, a dat drumul la contraatac: Ponta singur, fara Crin Antonescu, e un nimic. Daca la o adica, intr-un eventual tur doi, se unesc fortele dreptei, Ponta pierde.

Fireste, s-ar putea sa fie un simplu scenariu, un exercitiu de logica menit sa strecoare un fitil in inima lui Ponta. Totusi, pentru Crin Antonescu acesta ar putea fi un fel de plan B, valabil in cazul in care planul A esueaza, sau numai pentru situatia cand simte nevoia sa-i arate coltii lui Ponta, macar din cand in cand.

Dreapta faramitata

Dar s-ar putea sa fie mai mult decat un scenariu. Poate fi chiar un plan secret, pe care nimeni nu-l cunoaste. Retin faptul ca Basescu n-a vorbit de Crin, a vorbit foarte insistent de "reprezentantul dreptei". Fireste, nu exclude varianta ca intra Antonescu in turul doi cu Ponta, iar in cazul acesta dreapta faramitata ar fi dispusa sa-l sustina.

Dar exista si varianta ca in turul doi sa intre reprezentantul inca nedefinit al dreptei faramitate, in folosul caruia Traian Basescu pritoceste de pe acum o eventuala sustinere din partea PNL.

Nu e cazul sa i-o spuna acum, dar daca o fi sa iasa Antonescu pe locul al treilea, atunci tot el va trebui sa puna umarul cu intregul PNL, ca sa-l blocheze pe Ponta. Aceasta ar putea fi miza viitorului pact nescris intre Basescu si Antonescu.

Rationamentul ar fi perfect, daca dreapta faramitata ar avea, macar in pespectiva, vreun candidat. Nu-l are, iar faptul constituie calcaiul lui Ahile in toate socotelile domnului Basescu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News