Boc si-a luat tara in spate (Opinii)

Marti, 18 Martie 2014, ora 09:06
3600 citiri
Boc si-a luat tara in spate (Opinii)
Foto: romaniapress.ro

Lui Traian Basescu ii place literatura.

Nu este pentru prima data cand isi alege cuvintele cu intentia de a realiza ziceri memorabile: "Am avut curaj impreuna cu premierul sa luam tara in spate si sa o trecem intr-un an si jumatate prin criza, ceea ce putini au avut curaj sa faca in Europa si am dat din nou posibilitatea ca tara sa-si reia cresterea economica. Asa firava cum este ea".

Intr-o zicere mai veche spunea ca tara si-o luase in spate doar Emil Boc.

Nu este singurul politician care cauta sa prinda intr-o fraza memorabila o anume realitate politica, iar apoi fraza respectiva sa faca inconjurul presei.

Insa asertiunea de mai sus exprima nu numai tendinta spre literatura, ci si dorinta presedintelui de a reevalua unele evenimente al caror (co) autor a fost. Mai ales evenimentele asupra carora perceptia publica difera de aceea prezidentiala.

Basescu, Boc si criza

Cel mai important fapt a fost guvernarea lui Emil Boc (22 decembrie 2008 - 9 februarie 2012), ramasa in constiinta publica pentru dureroasele taieri salariale si pentru perioada de austeritate. La asta se refera Traian Basescu. De ceva vreme, insa, se straduieste sa ne convinga ca diminuarea remuneratiilor si austeritatea crunta au fost bune, economia romaneasca beneficiind de pe urma respectivelor decizii.

Din pacate, calculul economistilor aureolati cu premii Nobel spune altceva: Joseph Stiglitz, Paul Krugman, Nouriel Roubini, alaturi de specialistii Fondului Monetar International, au avertizat din timp ca austeritatea (din Europa) va accentua criza, ca aceasta ar putea genera o revenire a recesiunii la nivel global. Previziunea lor s-a adeverit, de aceea tarile care nu au aplicat la timp politici economice indraznete inca trag ponoasele crizei.

Unii cu salvarea, altii cu prapastia

Insa ideea aceasta cu mesianismul conducatorilor care si-au salvat tara din ghearele crizei suna anapoda: dintr-o astfel de incurcatura se iese de obicei prin efortul si sacrificiile tuturor, de la diriguitori, la lucratori si functionari, pana la copii si batrani. A incerca post factum sa-ti arogi merite pe care altii nu sunt dispusi sa le recunoasca poate trezi aversiunea celor in cauza, iar subiectul poate fi exploatat politic. Ceea ce s-a si intamplat.

Mai intai a reactionat prim-ministrul Victor Ponta: "Erau doi barbati si o doamna, doamna Udrea, erau toti trei o gasca si au luat tara in spate si au aruncat-o in prapastie. Trei oameni... care vor reprezenta pentru Romania cea mai neagra perioada de dupa 1989". A urmat Crin Antonescu: "Din aceeasi categorie (era vorba de neadevaruri - n.red.) face parte si teoria cu domnul Boc care a luat tara in spate, cu trecerea crizei, cu guvernarea eroica a lui Emil Boc".

Politica trece, necazurile raman

Ce argumente aduce prim-ministrul? Faptul ca greselile guvernarilor Boc-Ungureanu s-au repercutat asupra rezultatelor Guvernului Ponta, prin "monstruoasa mostenire": salariile au fost readuse la cuantumul de atunci, cu mari sacrificii bugetare, iar diferentele au fost esalonate pana la sfarsitul lui 2016.

Dar inflatia, cresterea preturilor si a taxelor nu au permis si ridicarea nivelului de viata al tuturor cetatenilor. Este adevarat ca economia a dat semne de redresare, dar pana se va regasi in buzunar si frigider va mai curge destula apa pe Dunare.

Ceea ce se vede cu claritate este altceva: expresia "a-si lua tara in spate" trebuie judecata in contextul alegerilor europarlamentare: Emil Boc s-a inscris alaturi de alti primari in Fundatia Miscarea Populara initiata si condusa de oamenii presedintelui, iar in campania electorala se mizeaza pe un transfer de imagine si procente de la Fundatie catre Partidul Miscarii Populare.

De la Atlas la Boc si invers

Revenind insa la literatura: in niciun caz, Emil Boc nu poate fi comparat cu anticul Atlas care a fost pus de Zeus sa poarte globul pamantesc pe propriii umeri. De aceea, neaparat ca i-a aburcat cineva Romania in spate. Iar acel cineva nu poate fi decat Traian Basescu...

Nu se stie cui va folosi electoral limbajul metaforic si imaginarul de mai sus. Necaz este cu actualele cifre din sondaje: zestrea electorala a presedintelui, cu toate sfortarile, ramane constanta, asta in cel mai bun caz. De aceea, probabil, strategia electorala va mai suferi modificari.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Basescu Boc criza, #PMP Fundatie Basescu alegeri, #Boc tara spate , #Emil Boc