Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bloomberg: Fulare Burberry, suspendare si plagiat - asta-i Romania

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 09:27
6966 citiri
Bloomberg: Fulare Burberry, suspendare si plagiat - asta-i Romania
Foto: Daylife (Arhiva)

Tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Nastase, evolutiile politice recente, care au dus la suspendarea presedintelui Traian Basescu, si acuzatiile de plagiat care planeaza asupra premierului Ponta sunt dezbatute, din nou, de jurnalistii straini.

"Romania nu e niciodata plictisitoare", scrie Marc Champion, la inceputul materialului de pe Bloomberg.

El povesteste ca, prima oara cand a ajuns in Romania, intr-o escala din Turcia spre Marea Britanie, fostul premier roman Adrian Natase s-a impuscat in gat, pentru a nu fi dus la inchisoare, unde urma sa execute o pedeapsa pentru coruptie.

"A ratat insa. Adrian Nastase a fost dus la spital, avand gatul infasurat cu un fular Burberry", noteaza Champion.

De atunci, Bucurestiul a fost animat de acuzatiile potrivit carora premierul Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza sa de doctorat. "Acest pacat (plagiatul) a dus la demisia presedintelui maghiar, in aprilie, si a ministrului Apararii din Germania, anul trecut. Dupa ce o comisie a confirmat copy-paste-ul lui Ponta, premierul a desfiintat-o.

Apoi, a revocat competentele Curtii Constitutionale asupra deciziilor luate de Parlament, se mai arata in materialul de pe Bloomberg.

Dupa ce s-a asigurat ca sistemul judiciar nu ii mai sta in cale, Parlamentul l-a suspendat pe rivalul lui Ponta, presedintele Traian Basescu, iar pe 29 iulie se va decide, prin referendum, soarta acestuia.

Parlamentul a schimbat, de asemenea, regulile referendumului si a extins programul de vot, intr-un efort de a aduce cati mai multi oameni la urne, in mijlocul verii. In cazul in care la referendum se vor prezenta 50% plus unu dintre votanti, cel mai probabil Traian Basescu va fi demis, avand in vedere masurile de austerite care l-au facut nepopular, adauga Marc Champion, precizand ca "multi lideri au criticat dur masurile Guvernului, leul romanesc s-a prabusit. Ponta nici n-a clipit".

Politica din Romania a fost mereu nebuneasca si fara scrupule, adauga Champion, dandu-i ca exemplu pe Nicolae si Elena Ceausescu - "cel mai bizar cuplu aflat la conducere in fosta Europa comunista" - si cum au murit in fata unui pluton de executie, in ziua de Craciun, in 1989.

"Nastase considera ca Traian Basescu este in spatele acuzatiilor impotriva sa, Ponta e convins ca Basescu 'a plantat' suspiciunile de plagiat, iar sustinatorii lui Basescu spun ca verdictul in cazul lui Adrian Nastase arata ca, pentru prima oara, justitia functioneaza", mai scrie autorul materialului.

In mijlocul acestui vacarm politic, este greu de inteles care este pozitia Guvernului Ponta cu privire la criza financiara. Prima intalnire dintre noul Executiv si FMI a fost dura, insa atunci cand s-au reluat discutiile, tonul s-a schimbat, iar oficialii Fondului au declarat ca premierul s-a angajat sa respecte toate angajamentele.

Cum premierul Ungariei Viktor Orban a constatat, intr-o tara aflata la mila pietelor globale, populismul va fi pedepsit, puncteaza Champion.

Acesta face o trecere in revista a masurilor de austeritate luate de Guvernul Boc, subliniind ca cei mai multi economisti sunt de acord ca cea mai buna metoda de a reduce deficitele nu este prin cresterea impozitelor, dar nici prin taieri bugetare orbesti.

Acum, Guvernul spune ca spera sa poata scoate Romania din criza prin adoptarea masurilor luate de Polonia, a precizat ministrul Lucian Isar pentru jurnalistul de la Bloomberg.

Oamenii de afaceri cu care a vorbit Champion au fost sceptici in legatura cu iesirea din criza a tarii. Daca Executivul poate totusi sa simplifice sistemul de taxare si sa puna in aplicare toate reformele structurale, Romania poate deveni o putere regionala. "Pana acolo este insa un mare 'daca'", incheie Marc Champion.

Marc Champion este membru al boardului editorial Bloomberg, iar materialul despre Romania este al treilea in seria cronicilor din calatoria sa in Europa, de la Istambul la Londra

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#plagiat Ponta reactii Bloomberg, #Romania economie criza politica, #Bloomberg referendum Basescu , #Victor Ponta