Blocajul lui Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 12:13
3676 citiri
Blocajul lui Basescu
Foto: cotidianul.ro

Roberta Alma Anastase este, la aceasta ora, marea problema si prima prioritate a Romaniei. Suspiciunea care planeaza in legatura cu votul de la Legea pensiilor din Camera Deputatilor, petrecut cu si in complicitatea Anastasei, este cauza a blocajului parlamentar organizat si prelungit de catre Opozitie.

Dupa ce PD-L a fost obligat sa decida soarta presedintelui Camerei, partidul a hotarat ca e bine asa cum e. Nu e nicio problema. Pentru Adrian Videanu acuzatia de furt care planeaza asupra Robertei Anastasei nu este o prioritate a Romaniei. Cu atat mai grav. Ea ar trebui sa fie, cel putin ca mesaj transmis populatiei. Altfel, este ca si cum tot partidul se strange scut in jurul unui suspect de furt cu implicatii la nivel national.

Traian Basescu s-a spalat abil pe maini, in stilul caracteristic, aruncand pisica moarta a Robertei Anastasei peste intreg Parlamentul. Invocand, din nou, interesul national, presedintele a cerut un armistitiu al Opozitiei cu Puterea pentru o perioada de cel putin 45 de zile. Timp necesar trecerii celor mai importante Legi. Printre ele - bugetul, Legea educatiei si a salarizarii unitare.

Insa problema, atat a presedintelui, cat si a lui Emil Boc, este ca timp de doi ani ei nu au reusit sa treaca niciuna dintre aceste legi, desi au avut in permanenta majoritatea in Parlament. Acest esec este aruncat acum inspre Opozitie. Ca si cum ea se face vinovata ca prioritatile actualei guvernari au fost mereu altele decat ceea ce acum a ajuns sa fie prea tarziu pentru a nu mai fi rezolvat.

Mutarea lui Traian Basescu este absolut corecta la nivel de imagine. Asta daca am uita trecutul sau si am fi nascuti ieri. "Faceti voi ce vreti, cum considerati ca e mai bine, dar treceti legile alea de care tine viitorul Romaniei" - pare a fi spus presedintele in Parlament. Traian Basescu este, pe de alta parte, autorul moral al blocajului total in care se afla guvernarea sa, pentru ca nu a aplicat aceeasi "strategie" in legatura cu toate problemele pe care coalitia le-a avut pana acum.

Sa nu uitam ca Traian Basescu a facut tot ce a tinut de el pentru ca Emil Boc sa fie in continuare premier. Si probabil va continua sa o faca. Ori, toate frustrarile Opozitiei vin din faptul ca Basescu nu a renuntat la niciun om care il ajuta sa detina controlul cvasi-total asupra celor mai importante institutii ale statului, in ciuda greselilor, gafelor si erorilor pe care acestia le-au facut.

Insa nu a renuntat nici la oamenii care i-au adus cele mai mari deservicii la nivelul imaginii - gen: Elena Udrea, Anastase sau Gabriel Oprea. Fara a face niciun compromis major in fata celor care acum le cere ajutorul si colaborarea, fie ca e vorba de Opozitie sau de electorat, presedintele s-a blocat singur in suma orgoliilor si a dorintei sale de a detine controlul total. Ori aici am ajuns la marea neputinta a guvernarii actuale.

Desi detine majoritatea si controlul asupra celor mai importante institutii ale tarii, aceeasi Putere se plange acum ca nu este lasata de Opozitie sa isi faca treaba. Hilara si trista ipostaza. Hilara pentru ca este o scuza falsa, veche si caracteristica atat de bine lui Traian Basescu. Cel care si-a inventat mereu adversarii si opozantii, chiar si atunci cand ei nu existau. Trista scuza pentru ca ea este inca acceptata de multa lume.

La fel de paradoxal este si jocul pe care inca presedintele nu a obosit sa-l faca. In timp ce vrea sa controleze si sa fie el cel care ia cele mai importante decizii, in acelasi timp, atunci cand vine vorba responsabilitati concrete si decontul greselilor celor subordonati lui, presedintele jucator se retrage din teren si isi lasa in offside propria echipa.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu presedinte, #Roberta Anastase Emil Boc, #Roberta Anastase Camera Deputatilor, #Traian Basescu moratoriu , #presedinte
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Invocand, din nou, interesul national, presedintele a cerut un armistitiu al Opozitiei cu Puterea pentru o perioada de cel putin 45 de zile.