BEC a incheiat renumararea voturilor din tara: Basescu isi mareste avantajul

Duminica, 13 Decembrie 2009, ora 18:02
14207 citiri
BEC a incheiat renumararea voturilor din tara: Basescu isi mareste avantajul

Biroul Electoral Central a finalizat duminica renumararea voturilor nule din cele 47 de circumscriptii din tara - judetele plus cele sase sectoare.

Astfel, pentru Traian Basescu au fost validate 1.169 de voturi, iar pentru Mircea Geoana - 968. Astfel, diiferenta dintre cei doi este de 201 de voturi.

Au mai ramas de examinat 863 de voturi anulate din strainatate, operatiune care se va desfasura luni, pana la ora 15.00 termenul impus de Curtea Constitutionala pentru incheierea operatiunii.

De vineri seara pana sambata la pranz au au fost reexaminate de membrii BEC buletinele nule din 27 de judete. Buletinele din alte 20 de circumscriptii au fost analizate duminica.

CCR a decis vineri reexaminarea si renumararea celor 138.476 de buletine nule de vot in conditiile in care diferenta care l-a plasat pe Traian Basescu pe primul loc este de 70.048 de voturi.

Decizia Curtii: voturile nule se renumara. Se repeta alegerile prezidentiale?

Termenul pana la care renumararea voturilor nule trebuie sa se incheie expira luni dupa-amiaza.

Potrivit Legii si buletinele stampilate, intr-unul dintre chenarele cu numele candidatului cat si in afara, sunt valide. De asemenea, sunt valabile si cele cu stersaturi sau inscrisuri, daca exista mentiunea "Votat" intr-un singur chenar.

Basescu, despre renumararea voturilor: Inseamna ca PSD a avut argumente solide

Dupa ce a aflat ca voturile vor fi renumarate, presedintele Traian Basescu a declarat, la Bruxelles, ca decizia Curtii Constitutionale este normala si ca nu are nicio emotie in privinta unei eventuale decizii de invalidare a rezultatului alegerilor.

"Cred ca este normal si democratic ca, avand in vedere reclamatiile pe care le-a facut PSD-ul, sa decida renumararea voturilor anulate", a declarat presedintele, vineri, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Bruxelles, unde a participat la Consiliul European de Iarna.

"Nu stiu ratiunea care a stat la baza deciziei, pe mine ma intereseaza fondul. Face parte din dreptul oricarui candidat sa solicite un lucru si daca Curtea Constitutionala a luat aceasta decizie inseamna ca cel care a reclamat a adus argumente solide", a adaugat presedintele.

Intrebat daca are emotii in privinta unei eventuale invalidari a rezultatului alegerilor, Traian Basescu a spus razand: "In general sunt un om calm".

Basescu, despre renumararea voturilor: Inseamna ca PSD a avut argumente solide

Marko Bela: Nu cred ca renumararea voturilor va schimba rezultatul alegerilor

Si presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca nu crede ca renumararea voturilor nule ar putea sa schimbe rezultatul deja cunoscut al alegerilor prezidentiale.

"Nu prea cred ca va influenta rezultatul final, dar daca s-a dispus renumararea voturilor nule sa asteptam totusi rezultatul", a declarat vineri, liderul UDMR.

El a spus ca nu vrea sa comenteze pe marginea deciziei Curtii Constitutionale intrucat nu cunoaste motivatia acesteia.

Marko Bela: Nu cred ca renumararea voturilor va schimba rezultatul alegerilor

Presa straina: Decizia Curtii de renumarare a voturilor "ar putea rasturna situatia"

Presa straina a relatat situatia fara precedent din Romania, unde Curtea Constitutionala a decis renumararea voturilor anulate, in urma contestatiei social-democratilor la alegerile prezidentiale.

Curtea Constitutionala a decis ca peste 138.000 de voturi nule sa fie numarate, ceea ce reprezinta mult peste cele 70.000 de voturi care i-au asigurat victoria lui Traian Basescu, a scris BBC.

Agentia de stiri Reuters a notat ca decizia Curtii de renumarare a voturilor "ar putea rasturna situatia", in conditiile in care Traian Basescu a castigat la o diferenta mica fata de Mircea Geoana.

Presa straina comenteaza decizia CCR de a renumara voturile anulate

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Basescu castiga alegerile, #BEC finalizat renumarare, #renumarare voturi alegeri, #Basescu castiga Geoana , #stiri Traian Basescu