Basescu vrea revocarea conducerii ASF: Arborele genealogic al USL. Cele mai mari salarii din lume (Video)

Duminica, 01 August 2021, ora 18:003192 citiri
Basescu vrea revocarea conducerii ASF: Arborele genealogic al USL. Cele mai mari salarii din lume (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a cerut, miercuri, demiterea intregii conduceri de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), acuzandu-i de incompetenta.

"Cer revocarea imediata a conducerii ASF. ASF e o cloaca unde si-au gasit parcare toti clientii politici. Fie ca vorbim de Rusanu (Dan Radu Rusanu - presedinte, n.red.), de Daianu (Daniel Daianu - prim-vicepresedinte, n.red.), de Ursache (Mircea Ursache - vicepresedinte, n.red.), de sotia domnului Chitoiu, de Dan Mircea Popescu - ce legatura o avea el cu ASF-ul -, fie ca vorbim de doamna Zgonea, de consilierii primului ministru... Toata aceasta cloaca trebuie curatata de la ASF", a declarat Basescu.

Basescu: Ponta si Antonescu, chiar sunteti iresponsabili? Faceti-l, frate, pe Iohannis vicepremier, dar incetati criza!

Seful statului a continuat atacul declarand ca situatia de la ASF este un "arbore genealogic al USL". Cat despre salariile celor din conducere, acesta a precizat ca sunt cele mai mari din lume fata de omologii lor din institutii similare.

"Daca priviti cu atentie la clientela din ASF si la incompetenta, parca ar fi arborele genealogic al USL acest ASF. Ii gasesti cu rude, cu nasi, cu tot, e reprezentativ si pentru clientelism si pentru incompetenta. De aceea cer Parlamentului sa isi ia rolul in serios si sa curete imediat ASF-ul.

Se pare ca Rusanu, Daianu si Ursache sunt cel mai bine platiti din lume pentru incompetenta lor. Luand veniturile primite in institutii echivalente nu gasim altii mai bine platiti decat ei. Si niciunul dintre ei nu are competente pe piata de capital. Se puteau gasi oameni care stiu ce se intampla, care sunt fenomenele, care sunt riscurile acestei piete", a mai spus presedintele.

El a continuat atacul la primii doi oameni din ASF - Rusanu si Daianu.

"Poate o sa spuneti de ce spun de Daianu, ca are o imagine buna. Dar il stiu cand a fost ministru si nu a fost in stare de nimic. Dupa ce s-a dovedit foarte priceput in afacerile personale cu Sima (Cristian Sima, fostul sef al casei de brokeraj WBS Romania, care a fugit din tara dupa ce a pierdut banii mai multor clienti, inclusiv Daniel Daianu, n.red.), a venit sa-si recupereze pierderile la ASF. Il invit sa aiba decenta sa-si recupereze pierderile din alta parte. Rusanu nu are nicio legatura cu piata de capital iar taxele impuse pietei de capital pentru a-si putea sustine salariile pe care si le-au dat sunt nepermise", a incheiat Basescu acest subiect.

Rusanu propune reducerea la jumatate a salariilor din ASF: Doar 7.000 de euro lunar

ASF se afla in centrul unui scandal zilele acestea dupa ce in presa au aparut informatii conform carora venitul obtinut de Rusanu in ultimele doua luni ale anului 2013 a fost de 72.000 de euro brut, iar prim-vicepresedintele institutiei, Daniel Daianu, a castigat in aceeasi perioada peste 68.000 de euro brut. Alti angajati ai ASF, printre care soti, sotii si copii ai unor politicieni aflati la putere, au castigat peste 10.000 de euro lunar, au aratat jurnalistii de la Hotnews.

Rusanu a anuntat, marti, ca salariile angajatilor din aceasta institutie vor fi reduse cu 50% in 2014.

Ponta, despre salariile mari: Nu e nevoie sa apara la televizor sumele. Unii primesc mult prea mult

Referitor la acest subiect, premierul Ponta a cerut in sedinta de Guvern de miercuri ca astfel de cifre sa nu mai ajunga in presa: "Am cautat solutia corecta, insa fie nu ne lasa CCR, fie nu avem suficiente resurse. Nu e nevoie sa apara asemenea salarii la televizor, trebuie sa ne aplecam asupra acestei problemei si sa o rezolvam".