Basescu cere reexaminarea legii Bacalaureatului profesional

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 18:25
3150 citiri
Basescu cere reexaminarea legii Bacalaureatului profesional

Presedintele Traian Basescu a cerut, marti, reexaminarea legii Bacalaureatului profesional, aratand ca, din cauza lipsei unei reglementari corespunzatoare, tinde sa afecteze calitatea invatamantului si desfasurarea sesiunii Bacalaureatului din 2013.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat luni, 8 octombrie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, pe care a trimis-o Parlamentului Romaniei, in temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

In cadrul documentului se mai arata ca intrarea in vigoare a acestei legi la o luna dupa inceputul anului scolar poate genera instabilitate si impredictibilitate.

"Intrarea in vigoare, la o luna dupa inceperea anului scolar, a unei legi care modifica modul de sustinere a bacalaureatului din acel an scolar este de natura sa genereze instabilitate si impredictibilitate.

Apreciem ca elevii au nevoie de o intelegere amanuntita si aprofundata a optiunilor pe care le au, cel tarziu la inceputul anului scolar.

Mai mult, chiar legea in discutie prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul ca modul de organizare si de desfasurare, precum si continutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicitatii inainte de inceperea anului scolar", se mai arata in comunicat.

De asemenea, presedintele subliniaza in cererea sa de reexaminare ca prin introducerea diplomei de "bacalaureat profesional" se va crea o confuzie, cata vreme, la ora actuala, absolventii de liceu care nu iau bacalaureatul normal obtin totusi un certificat de calificare profesionala recunoscut de nivel 3 in Cadrul European al Calificarilor, in timp ce elevii care trec examenul obtin o diploma de nivel 4, care da acces in universitati.

"Asadar, actuala forma a legii ar duce la situatia in care s-ar obtine o diploma de nivel 4 din Cadrul European al Calificarilor care certifica o pregatire de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor. Introducerea unei astfel de confuzii, intre certificarea academica si cea profesionala, in sistemul educational romanesc, este de natura sa conduca la scaderea increderii si a relevantei sistemului national de invatamant si in diplomele acordate de acesta", se mai arata in solicitarea trimisa la Parlament de catre presedintele Traian Basescu.

Andronescu: Bacalaureatul profesional va separa apele

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care este si initiatorul acestei legi, considera ca Bacalaureatul profesional va separa apele, urmand ca absolventii de liceu sa aiba de ales intre invatamantul superior si piata muncii.

Andronescu: Introducerea bacalaureatului profesional va "separa apele"

"Cei care sustin bacalaureatul national obtin permisul de acces in invatamantul superior, cei care opteaza pentru bacalaureatul profesional obtin cu aceasta diploma permisul de acces pe piata muncii. Cred ca lucrul acesta este foarte limpede, nu toata lumea trebuie sa faca invatamant superior, sa urmeze facultati", a spus Andronescu, in urma cu circa doua saptamani.

Potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces, insa, in invatamantul superior.

Legea da dreptul oricarui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru ca disciplina de educatie antreprenoriala o parcurg toti liceenii.

Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimba continutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi asezate inaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat national.

Pentru bacalaureatul profesional, potrivit proiectului de lege, elevii vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Probele de competente sunt comune si la bacalaureatul national si la bacalaureatul profesional.

In plus, daca cineva care sustine bacalaureatul profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior si se razgandeste in aceeasi sesiune, dupa o sesiune sau doua sesiuni de bacalaureat, el se poate intoarce, poate sustine probele scrise de la bacalaureatul national si, dupa aceea, are acces spre invatamantul superior.

S.R.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu reexaminare Bacalaureat profesional, #Basescu presedinte reexaminare lege, #Basescu Andronescu Bacalaureat profesional , #presedinte
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
'Bacalaureat profesional'..vorba australianului..