Basescu: Tinta viitoare a puterii politice poate fi puterea judecatoareasca. Voiculescu visa s-o acapareze

Joi, 03 Iulie 2014, ora 12:27
3368 citiri
Basescu: Tinta viitoare a puterii politice poate fi puterea judecatoareasca. Voiculescu visa s-o acapareze
Foto: B1 TV

Presedintele Traian Basescu a vorbit despre Justitie, in contextul unei ample declaratii despre statul de drept, odata cu implinirea a doi ani de la cea de-a doua suspendare a sa.

"O alta componenta a statului de drept este mentinerea echilibrului puterilor statului. Si aici este clar ca tinta viitoare poate fi puterea judecatoreasca, in asa fel incat ea sa poata fi trecuta sub control politic, asa cum isi dorea premierul acum cateva luni, in declaratii, vorbind despre punerea sub control politic a DNA. Sau cum visa dl Voiculescu - nu avem toata puterea pana acaparam si puterea judecatoareasca.

Acest echilibru intre puterile statului nu trebuie alterat. Aici este o obligatie a partidelor politice responsabile - si sper ca Partidul Miscarea Populara va fi unul dintre ele, - este obligatia societatii civile", a spus seful statului, la o dezbatere organizata joi la Palatul Parlamentului, cu ocazia implinirii a doi ani de la cea de-a doua suspendare a presedintelui.

Basescu: In 2012, dupa suspendare, langa mine au fost oportunisti. Azi sunt in mizeria compromisului

Acesta a explicat ca o alta caracteristica a statului de drept este accesul liber la justitie: "As spune ca in acest moment statul roman a ajuns la o astfel de situatie. Accesul la justitie este neingradit".

Nu in ultimul rand, Traian Basescu a scos in evidenta suprematia Constitutiei, afirmand ca, din acest punct de vedere, "judecatorii constitutionali, atunci cand au avut posibilitatea, au pus sub controlul Constitutiei legile Parlamentului".

Basescu: 11 alesi protejati de Parlament

Seful statului a vorbit si despre separatia puterilor in stat, despre care a spus ca este o alta caracteristica a statului de drept: "Nu putem spune ca Romania a fost ferita si de hotarari abuzive ale Parlamentului, dar si invers, de hotarari abuzive ale instantelor, care au obligat de exemplu la anumite salarizari speciale. S-a ajuns la un nivel acceptabil, dar inca imperfect, inca mai este loc de mai bine".

Presedintele a mentionat ca cea mai evidenta implicare a unei puteri in activitatea altei puteri este atitudinea Parlamentului cu privire la cei pentru care puterea judecatoareasca sau parchetele cer investigatii sau masura arestarii preventive.

"Daca in istoria ultimilor ani putem vedea si un exces al puterii judecatoresti, in ce priveste excesele puterii legislative asupra puterii judecatoresti, acestea sunt nenumarate. (...) Sunt 11 alesi parlamentari pe care Parlamentul ii protejeaza", a mai afirmat Traian Basescu.

Acesta a acuzat si Guvernul ca se ascunde "sub clauze de confidentialitate" privind cedarea exploatarii resurselor de gaze si petrol a Romaniei.

"Romanii nu stiu in ce conditii s-a facut aceasta cedare. Iar Guvernul se ascunde in spatele clauzei de confidentialitate. Sau in ce conditii se arendeaza cele 400 de mii de hectare ale ADS-ului, desi pamantul este pamant al statului roman si cetatenii au dreptul la informare", a explicat presedintele.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Traian Basescu putere judecatoreasca, #Basescu Voiculescu justitie, #Basescu Ponta DNA, #Basescu Voiculescu putere judecatoreasca , #presedinte suspendat