Basescu: Suntem in prag de razboi civil in Ucraina. Este exclus ca Romania sa fie atacata

Duminica, 04 Mai 2014, ora 15:33
11986 citiri
Basescu: Suntem in prag de razboi civil in Ucraina. Este exclus ca Romania sa fie atacata
Foto:Arhiva

Presedintele Traian Basescu a sustinut, duminica, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni in care a explicat ca in Ucraina exista riscul declansarii unui razboi civil, dar a subliniat foarte ferm ca este exclus ca Romania sa fie atacata de Federatia Rusa.

Precizarea a fost facuta in contextul in care premierul Victor Ponta daduse de inteles, sambata, la Craiova, ca Romania ar putea fi implicata intr-un razboi regional.

Presedintele a transmis Kievului solicitarea de a mentine in functiune institutiile statului pe intreg teritoriul sau si a avertizat ca, daca nu se mentine situatia sub control, rezultatul alegerilor prezidentiale din Ucraina, din 25 mai, poate fi compromis.

Traian Basescu a subliniat faptul ca Federatia Rusa este responsabila de sustinerea separatistilor care actioneaza in estul Ucrainei si a reiterat ideea ce obiectivul principal al acestei tari este deschiderea la Marea Neagra.

Totodata, seful statului a spus ca Romania sustine declansarea imediata a unui dialog intre puterea de la Kiev si separatisti, cata vreme se vede ca "dialogul intre Washington si Kremlin nu duce nicaieri".

Presedintele Romaniei a subliniat in repetate randuri faptul ca este exclus ca tara noastra sau un alt stat membru NATO sa fie atacat de Federatia Rusa, neexistand pana in acest moment niciun semnal in acest sens, actiunile intreprinse de NATO in regiunea Marii Negre fiind menite sa descurajeze intentiile Rusiei.

In ceea ce priveste Republica Moldova, Traian Basescu a reiterat ideea ca prin Constitutie aceasta este declarata stat neutru, prin urmare Romania nu intentioneaza sa intervina militar, in vreun fel, in aceasta tara.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Primul subiect e legat de situatia din Ucraina. Si la inceputul crizei, si pe parcurs, si acum afirm pozitia statului roman legat de Ucraina: Romania e un sustinator fara rezerve a integritatii teritoriale a Ucrainei.

- Din pacate, in est si sud lucrurile se complica. Sunt toate elementele care pot identifica in Ucraina un inceput de razboi civil.

- Guvernul legitim de la Kiev are obligatia sa mentina functionarea si functionalitatea tuturor institutiilor statului pe intreg teritoriul.

- Numarul mare de victime ridica problema profesionalismului cu care se fac aceste interventii. Este analiza structurilor de securitate ale statului roman.

- Rusia a sustinut ca au fost atacati civili nevinovati. Romania respinge aceasta pozitie. Civilii nevinovati nu iau ostatici OSCE, nu doboara elicoptere, nu ocupa institutii ale statului si nu declara, asa cum sustine Moscova, ca formeaza o armata care sa se indrepte asupra Kievului, declaratii facute ieri.

- Din punctul nostru de vedere, evenimentele de la Odesa devin periculoase, se pot constitui in elementul de declansare al unui razboi civil masiv. Propunerea doamnei Ashton de a se forma urgent o comisie de ancheta pentru a se stabili principalii vinovati de crimele de la Odesa trebuie sustinuta de toata lumea - Cine a facut victime la casa sindicatelor din Odesa sa raspunda in fata legii.

- S-a ajuns la un punct la care legitimitatea alegerilor din 25 mai din Ucraina este pusa sub semnul intrebarii. Nu criticam, dar constatam un dialog ineficient intre Moscova si Washington. In fiecare zi aflam despre convorbiri telefonice in care fiecare ii cere celuilalt sa puna sub control situatia.

- Tipul de dialog intre Washington si Moscova nu va duce nicaieri, ci va netezi drumul spre un razboi civil.

- Propunerea pe care o fac in numele Romaniei este ca Moscova si Washington sa isi asume in cel mai scurt timp declansarea dialogului intre puterea de la Kiev si separatisti. Altfel riscul unui razboi civil este major.

Situatia Romaniei

- Nu exista sanse sa fie implicata Romania. Mentionez pozitia extrem de echilibrata pe care o are minoritatea romaneasca din Ucraina.

- Necesitatea gasirii formulelor rapide de evitare a extinderii conflictului intre regimul de la Kiev si separatisti deriva si din ingrijorarea noastra fata de situatia minoritatii romanesti.

- Daca nu se reuseste urgent punerea la masa tratativelor a separatistilor si a Kievului, riscul major este ca in partea de est si sud-est a Ucrainei sa nu se poata desfasura alegerile prezidentiale. Un presedinte ales cu voturi numai din centru si vest risca sa stimuleze ruperea Ucrainei.

- De ce atata ingrijorare? Nu exista riscul ca Romania sa fie angrenata intr-un razboi, dar poate fi afectata de situatia de instabilitate generata de un razboi civil in Ucraina. Instabilitatea se va materializa in modul in care Romania se va putea imprumuta pe pietele externe, importuri, exporturi etc.

- Responsabilitatea Federatiei Ruse in crearea acestei situatii urmare a anexarii Crimeei, este majora.

- Declansarea situatiei din Ucraina este un efect direct si al stimularii separatismului prin propaganda care se face si specialistii care ii asista pe separatisti. Civilii nu doboara elicoptere, nu au cum, nu au forta necesara sa ocupe institutii, servicii secrete.

- Ce s-a intamplat la Odesa nu ne surprinde, stim ca obiectivul Federatiei Ruse este ajungerea la gurile Dunarii.

Afirmatii facute de premierul Ponta

- As vrea sa corectez cateva informatii ale premierului facute cu lejeritate intr-o campanie prezidentiala pe care o desfasoara, dar care nu pot fi incluse in zona grobianismului pe care l-a aratat in ultimele zile. Declaratiile premierilor si sefilor de stat sunt absorbite imediat de partenerii nostri.

- Una din afirmatiile facute la uzina de avioane Craiova a fost ca ne paste un razboi, dar care are parti bune pentru ca ne da de lucru. Romania nu are sentimentul ca va fi atacata de Federatia Rusa si nu are niciun element care sa ne indrepte spre acest risc. Niciun element de analiza nu acopera afirmatia premierului. Asta nu inseamna ca Romania nu participa la efortul de descurajare a instabilitatii in regiune, oricand NATO poate primi o misiune ONU de restabilire a pacii in regiune.

- NATO a actionat in sensul descurajarii actiunilor Federatiei Ruse. In Marea Neagra sunt nave americane si franceze, se desfasoara exercitii militare. Nu avem niciun motiv sa presupunem ca aceste actiuni nu sunt suficeint de puternice pentru a descuraja actiunile Federatiei Ruse. Numarul militarilor americani a fost suplimentat masiv in baza de la Kogalniceanu. In zona opereaza si forte aeriene franceze si canadiene. NATO trebuie sa fie pregatit de interventie sub mandat ONU, dar este exclus ca Romania sa fie atacata. Afirmatia ca ne paste razboiul nu are acoperire, cetatenii Romaniei sunt in deplina siguranta.

- O alta afirmatie a premierului: Sa aparam Moldova. Romania nu are planificate operatiuni militare in R.Moldova. Prin constitutie, R. Moldova e stat neutru. Trebuie sa respectam Constitutia.

- Premierul sa treaca de la declaratii la fapte. Daca vrea sa ajute, sa "apere" R.Moldova, premierul sa dea prioritate proiectelor de conectare energetica, gazoductul finalizat si extins cat mai rapid. Altfel, totul ramane demagogie. R.Moldova e dependenta energetic de importurile de energie electrica si gaz. Prin ajutorul pentru justitie si afaceri interne, prin punerea la dispozitie a sumelor pentru refacerea scolilor, asa putem apara R.Moldova.

- S-a exagerat cu campania prezidentiala, iar tipetele generalului Oprea nu ii ajuta pe inundati. Rastitul la prefecti nu rezolva problema, am informatii din teren, unde nu se intampla nimic, iar oamenii din zonele inundate nu s-au uitat la televizor.

- Alte evenimente interesante de astazi: in timp ce era fluierat copios la Certeze, premierul a simtit nevoia sa spuna ca are de transmis un mesaj de la mine. Nu i-am dat niciun mesaj, nici nu as fi putut sa o fac dupa grobianismul aratat in ultimele zile. Nu am ajuns la Certeze pentru ca situatia din Ucraina a reclamat consultari cu partenerii externi in aceasta zi, si nu o puteam face la Certeze, doar la Bucuresti.

- Il asigur pe premier ca va gasi si barci si jandarmi sa il plimbe, daca se va duce la zonele cu inundatii.

Intrebari:

- (chemarea rezervistilor?) Analiza s-a facut in CSAT trecut. Nu e un lucru exceptional, se face prin lege la fiecare 4 ani. Au fost si niste faze de reactie ale NATO. Concluzia - sunt destul de multi rezervisti in Spania si Italia. Nu ne punem problema rechemarii, avem evaluari. Nu exista pericolul ca un stat NATO sa fie atacat.

- (de ce ati aparut public cu un tricou PMP?) Pacat ca sunt cu steagurile in spate, altfel, va spun din nou, as fi venit imbracat cu acelasi tricou. Am dreptul sa ma imbrac cum vreau.

- (nu e un partizanat politic?) Voi vota PMP. M-ati intrebat. Daca nu m-ati fi intrebat, nu as fi raspuns.

- (ati incalcat Constitutia?) Prin Constitutie nu mi se interzice sa votez.

- (presa rusa comenta ca Romania ar rezista unui razboi doar 30 de minute) Rusia si-ar dori sa cadem in capcana acestei propagande. Nu voi raspunde Rusiei. Au declansat un razboi propagandistic, nu ii luam in seama.

- (hotararea ministrului Apararii ca tinerii sub 30 de ani sa fie obligati sa faca serviciul militar) E o lege, armata Romaniei e formata din profesionisti, nu poate hotari ministrul asa ceva. Armata Romaniei e una dintre cele mai bine instruite, e mult mai eficienta decat o armata neprofesionista care inroleaza pentru cateva luni tineri de 18 ani. Armata Romana s-a calit in 11 ani pe fronturi externe, in Afganistan.

- Romania nu e in stare de razboi, dar este obligata sa descurajeze starea de razboi in regiune.

Situatia din Ucraina se agraveaza

Scena politica interna este marcata de campania electorala pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. Conducerea Parlamentului a decis ca senatorii si deputatii sa isi ia o minivacanta pentru a merge prin tara si a-i sustine pe colegii care candideaza peste trei saptamani pentru Parlamentul European sau pentru mandatele vacante din Parlamentul Romaniei.

In schimb, scena politica internationala este locul unui intens razboi diplomatic si psihologic purtat pe subiectul crizei din Ucraina, tara in care taberele pro-ruse au generat violente soldate cu sute de morti si raniti.

Bloomberg: Razboiul civil din Ucraina, la doar 160 de kilometri de Romania

Violente in Ucraina: Tot mai multi oficiali sustin ca e razboi

Este a doua iesire publica a presedintelui Traian Basescu in aceste prime zile ale lunii mai. Seful statului a serbat Ziua Muncii pe litoral.

Basescu: Nimeni, dintre cei care fura, sa nu stea linistit!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni. ”Nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată” VIDEO
Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni. ”Nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată” VIDEO
Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean a declarat luni seara, 15 aprilie, în discursul său adresat naţiunii, că are informaţii de la serviciile sale de secrete potrivit cărora Rusia va...
#Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu Ucraina, #razboi Ucraina , #presedinte