Basescu: Sunt de acord cu salarii marite si in Sanatate (Video)

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 11:42
2971 citiri
Basescu: Sunt de acord cu salarii marite si in Sanatate (Video)

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca opiniile vehiculate in mass media in ultimile zile conform caruia majorarea salariilor profesorilor si angajatilor din sanatatea duce de rapa economia Romaniei, este "una din marile minciuni propagandistice".

"Sunt de acord cu salarii marite si in sanatate", a spus Basescu, precizand ca acest lucru trebuie facut cu conditia cresterii performantei in domeniu.

"Romania are un deficit de cont curent. Incapacitatea noastra de a gestiona corect resursele sunt problema actuala a economiei, nu ceea ce se vehiculeaza in presa. Crearea unui complex al profesorilor si anume ca ei duc de rapa economia Romaniei nu este un lucru corect. Exista o sansa ca sa reformam sanatatea daca salariatii din acest domeniu isi doresc cu adevarat asta", a mai spus seful statului.

Traian Basescu a precizat ca Romania nu este in situatia in care este Ungaria, din cauza ca economia ei nu are probleme deoarece a marit salariile profesorilor, ci din cauza ca a facut multe lucrari in parteneriat public privat, prin credite comerciale.

Seful statului a participat la o intalnire cu reprezentantii din sanatate care i-au prezentat un raport despre starea actuala din acest domeniu.

Basescu a declarat ca isi insuseste integral acest document si il va urca pe site-ul administratiei prezidentiale pentru a fi supus unei dezbateri publice.

"Vreau sa va asigur ca cea ce ati scris acolo (n.red. - raportul alcatuit de reprezentantii din sanatate) este realizabil, daca angajatii din sistem isi doresc asta si daca clasa politica va face legile ca sa acopere ceea ce voi ati constatat ca aveti nevoie. Nu se poate pune semnul egal intre problemele bugetului Romaniei si bugetului Ungariei. Nu Romania a construit autostrazi cu credite comerciale, Romania a mers pe un alt sistem de finantare, nu suntem in dificultate.

Totul este sa vrem acest lucru, mai putini bani la clientela si mai mult la nevoile reale", a mai completat Basescu.

Seful statului a mai declarat ca raportul alcatuit este o radiografie foarte corecta a sistemului de sanatate. El a precizat ca suma de 6 miliarde de euro de care dispune domeniul sanatatii nu este suficient, de aceea in viitorul apropiat acest va fi marit.

"Am inteles destul de bine pe de-o parte ca exista o alocare de resurse nu tocmai optima, ca sa nu folosesc un cuvant mai sever, in conditiile in care bugetul sanatatii a crescut de la 3 miliarde de euro la 6 miliarde de euro. Chiar daca este optimizata utilizarea lui, nu este suficient. Vom aloca resurse mai mari pentru acest domeniu. Educatia si sanatatea reprezinta doua mari prioritati si nu voi ezita sa promovez ideile lansate in raportul pe care mi l-am insusit catre lumea politica. Este socant sa vezi ca ne mentinem in topul tarilor cu mortalitate infantila destul de ridicata".

Traian Basescu a declarat ca este de acord sa dea salarii marite dar contra reforma, "nimeni nu va primii salarii marite daca nu va face ceva, sa isi asume responsabilitatea reformei".

Apasa butonul de mai jos ca sa citesti discurul lui Traian Basescu

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#Traian Basescu, #sanatate, #buget, #aloca , #presedinte