Basescu spune ca ordonanta pe interceptari nu ar fi constitutionala: Avocatii vor exploata la sange (Video)

Duminica, 13 Martie 2016, ora 22:28
3172 citiri
Basescu spune ca ordonanta pe interceptari nu ar fi constitutionala: Avocatii vor exploata la sange (Video)
Foto: Arhiva/Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu afirma, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca, potrivit Constitutiei, ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul drepturilor si libertatilor si intreaba retoric daca este constitutionala OUG cu privire la partajarea utilizarii Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor.

El arata ca, avocatii ar putea "exploata" articolele din Constitutie referitoare la secretul corespondentei si convorbirilor telefonice.

"Oare este constitutionala OUG cu privire la partajarea utilizarii Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor? Eu citesc din Constitutia Romaniei. (...)

Eu cred ca avocatii, in procesele penale, vor exploata la sange cele doua articole din Constitutie si foarte probabil daunele produse dosarelor penale de domnii Iohannis si Ciolos prin avizarea in CSAT, respectiv aprobarea in Guvern, vor fi majore", a scris Traian Basescu, duminica, referindu-se la ordonanta privind interceptarile.

Fostul presedinte arata ca potrivit Legii fundamentale, in Capitolul II "Drepturile si libertatile fundamentale" se prevede, la art. 28, ca "secretul scrisorilor, al telegramelor, al trimiterilor postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".

Totodata, atrage atentia Basescu, in Capitolul IV "Raporturile Parlamentului cu Guvernul", la art. 115 al. (6), este prevazut faptul ca "ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie".

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat favorabil ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, a anuntat, vineri, presedintele Klaus Iohannis.

Iohannis a anuntat ca CSAT a avizat favorabil ordonanta privind interceptarile

De asemenea, Guvernul a adoptat, vineri, intr-o sedinta speciala, ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, a anuntat ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

Potrivit OUG, procurorii si organele de cercetare penala vor fi singurii in masura sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica dispuse in dosarele de cercetare penala, utilizand in mod nemijlocit si independent infrastructura Serviciului Roman de Informatii.

Ordonanta interceptarilor, aprobata: SRI va putea fi "organ de cercetare penala speciala"

Ministrul Pruna a anuntat ca ordonanta adoptata de Guvern modifica patru acte normative: Codul de procedura Penala, Legea privind organizarea judiciara, Legea privind organizarea si functionarea DIICOT, precum si Legea privind organizarea si functionarea SRI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu interceptari telefoane, #Basescu secret corespondenta, #Basescu OUG supraveghere , #presedinte Miscarea Populara