Basescu si Tariceanu, dezghetul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 25 Iulie 2016, ora 18:47
13525 citiri
Basescu si Tariceanu, dezghetul

In politica e bine sa nu spui niciodata "niciodata". E o vorba la care cred ca au motive sa mediteze cei care au spus ca intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu nu poate fi decat ura.

Pentru ca cei doi fosti mari rivali - a caror adversitate a distrus singurul proiect politic cu sanse reale de a reforma Romania si a readus PSD intr-o pozitie de putere dintr-un declin vecin dezintegrarii - se amusina reciproc pe tonuri tot mai conciliante.

Traian Basescu recunoastea in urma cu putina vreme ca l-a sunat la telefon pe CPT, pentru un subiect sa-i zicem nepolitic: "L-am sunat acum doua saptamani. L-am rugat sa primeasca pe cineva din Republica Moldova care ma vizitase (...) mi-a raspuns, cum si eu i-as raspunde daca el ar suna, cum i-as raspunde si lui Victor Ponta, si lui Vasile Blaga. In politica nu poti sa stai inchis in baie si sa spui ca nu vorbesti cu nimeni".

Semnalul mi se pare clar: nu suni pe cineva ca sa-i recomanzi o discutie cu altcineva decat daca esti intr-o relatie cat de cat cordiala. Nu trimiti pe cineva la altcineva decat daca acel cineva are o importanta.

Ulterior, dl Tariceanu a avut cuvinte de lauda la adresa fostului presedinte. "Basescu are defectele lui, dar nu poti sa spui ca este prost. E erodat, are experienta, este foarte mobil intelectual, are multe calitati pentru politica. Are si foarte multe defecte. Nu ne potrivim ca viziune, are un stil de politica pe care eu nu-l accept si care este un stil bazat pe calcarea in picioare a tot ceea ce poate sa fie lucruri esentiale pentru exercitiul democratic intr-o tara. El nu tine cont decat de interesul propriu. El este un tip redutabil in politica, are priza, are incredere", a spus Tariceanu la Romania Tv.

De unde pana unde?

Nimic nu apropie mai tare decat o ura comuna. Alianta DA a fost in primul rand una anti-PSD, anti-Nastase. Dupa ce dusmanul comun a fost infrant, adversitatile interne au zdrobit proiectul.

Acum, din nou, dupa parerea mea, exista dusmanul comun cel mai mare: Justitia. Ura impotriva ei, impotriva DNA in mod special, pare sa ii reapropie pe cei doi fosti dusmani aparent ireconciliabili.

Daca ne uitam la scena politica vom vedea ca domnii Tariceanu si Basescu au devenit in acest moment exponentii luptei impotriva DNA, cu mult in fata lui Liviu Dragnea, de exemplu, sau a extrem de discretului UDMR.

Dezghetul dintre ei cred ca are obiective si pe termen scurt, si pe termen lung.

Pe termen scurt este posibil, dupa parerea mea, ca in aceasta toamna sa fie pus la cale un asalt pe ultima suta de metri asupra legislatiei penale.

PSD cu siguranta ca l-ar lansa cu mare bucurie, avand in vedere numarul social democratilor care sufera de pe urma anticoruptiei, dar pare ca Liviu Dragnea, desi el insusi condamnat intr-un dosar si trimis in judecata in altul, nu vrea sa repete greselile trecutului si sa enerveze electoratul care sustine justitia.

Insa ALDE si PMP nu au asemenea apasari. Si nu am nicio indoiala ca odata lansat, atacul va primi sustinere transpartinica din partea celor care se tem de justitie.

In perspectiva alegerilor, ALDE si PMP (teoretic daca insumam matematic voturile celor doua componente fuzionate) sunt doua partide aflate pe pragul electoral. Daca in loc sa se atace reciproc se vor potenta exact pe zona electoratului nationalist si anti-justitie pot spera sa devina partide parlamentare.

Traian Basescu a infirmat ipoteza unei aliante intre cele doua, cel putin pre-electoral, invocand un singur argument: PMP ar fi de centru dreapta, ALDE de centru stanga. Un detaliu care oricand, in numele interesului national preluat de PMP, poate fi depasit printr-o intalnire post-electorala la centru alaturi de PSD pentru a pune capat statului mafiot instituit de "binom" acuzat de Traian Basescu si pentru reasezarea statului de drept in viziunea lui CPT.

PMP pare a fi intr-adevar a treia forta care completeaza un triunghi al Bermudelor pentru justitia din Romania.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Traian Basescu Calin Popescu Tariceanu, #alianta PMP ALDE, #PMP ALDE justitie , #Calin Popescu Tariceanu
Comentarii
Poza P.S.D.Erie
P.S.D.Erie
rank 5
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5
PMP va absorbi ALDE, iar pana in toamna, PMP va absorbi si PSD, doar