Basescu se apara in dosarul rapirii jurnalistilor in Irak: E un proces de harturire a unui fost presedinte (Video)

Joi, 06 August 2015, ora 09:39
5690 citiri
Basescu se apara in dosarul rapirii jurnalistilor in Irak: E un proces de harturire a unui fost presedinte (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Traian Basescu este de parere ca dosarul jurnalistilor romani rapiti in Irak nu e decat "un proces de hartuire a unui fost presedinte", pus la cale de procurorul general Tiberiu Nitu.

Fostul sef de stat a facut declaratia intr-o interventie telefonica la B1 TV, dupa ce, joi dimineata, s-a prezentat, alaturi de Vasile Blaga, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care a stabilit ca speta nu este de competenta sa si a trimis-o la Judecatoria Sectorului 5. Magistratii de aici vor decide daca redeschid sau nu dosarul.

Traian Basescu, explicatii la instanta suprema despre rapirea jurnalistilor in Irak

Basescu si Blaga au fost citati la instanta suprema dupa ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plangere penala in care i-a acuzat ca au oprit o parte din rascumpararea platita de statul roman, in 2005, pentru eliberarea celor trei ziaristi, respectiv patru milioane de dolari.

Fostul presedinte a declarat ca il va ataca in justitie pe liderul PRM pentru reclamatia pe care a facut-o.

"Intai astept sa se pronunte justitia si pe urma il voi actiona eu in instanta pe acest Vadim Tudor", a spus Basescu, precizand ca nu stie de unde i-a venit aceasta ideea liderului PRM.

"Eu nu m-am uitat in dosar si va garantez ca nu are probe, pentru ca nu exista, e o delatiune. Insa observ pasiunea revolutionarului Nitu de a redeschide orice doar in care apare numele Traian Basescu.

Tiberiu Nitu asta poate. E un proces de hartuire a unui fost presedinte si explicatii nu am, dar am sa ma apar in orice caz, nu am teama de faptele mele", a explicat fostul sef de stat.

Comparatii cu romanul rapit in Burkina Faso

Traian Basescu a comparat criza jurnalistilor rapiti in 2005 cu modul in care actioneaza acum autoritatile de la Bucuresti pentru salvarea romanului rapit de teroristi in Burkina Faso, Iulian Ghergut.

"Probabil e mult mai bine cum se intampla acum: Iulian Ghergut e rapit din ianuarie si statul roman asteapta sa vada cum va fi executat, in timp ce atunci statul roman si-a facut datoria fata de cei trei romani rapiti in Irak si e pedepsit acum (...).

Eu as vrea sa fie redeschis (dosarul - n.red.) si puse toate documentele pe masa. Veti vedea o actiune stralucita a statului roman, porcaria cu banii insusiti e o minciuna ordinara", a spus Basescu.

Fostul presedinte a declarat ca aducerea in tara a lui Omar Hayssam, omul de afaceri sirian aflat in spatele rapirii jurnalistilor, "a deranjat foarte multi oameni, probabil (dosarul - n.red.) e polita care mi se plateste ca mi-am facut datoria de sef al statului".

Intrebat daca Klaus Iohannis va declasifica acest dosar, Basescu a subliniat ca doar SRI si SIE pot face asta, adaugand ca "acest dosar nu se poate judeca decat declasificat".

"Nu mi-e teama de niciun dosar", a fost concluzia fostului presedinte.

Jurnalistii romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad, in 2005. In spatele rapirii s-a aflat omul de afaceri Omar Hayssam, care initial a fost arestat preventiv, insa in 2006 a reusit sa fuga din Romania cu o nava. El a fost prins dupa sapte ani, iar in prezent executa o pedeapsa de 23 de ani de inchisoare.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Basescu jurnalisti Irak, #Basescu Nitu Irak , #stiri Traian Basescu