Basescu, in Parlament: Haideti sa lasam tara sa respire!

Luni, 27 Iunie 2011, ora 15:25
6703 citiri
Basescu, in Parlament: Haideti sa lasam tara sa respire!
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a vorbit luni, in Parlament, despre proiectul de revizuire a Constitutiei pe care il promoveaza la initiativa Guvernului si le-a cerut parlamentarilor sa se gandeasca pe parcursul vacantei de vara la proiectul de reorganizare administrativa a tarii, pe care nu il considera abandonat in ciuda dezacordurilor din coalitia de guvernare.

Ca de obicei, reprezentantii USL au decis sa boicoteze discursul presedintelui, Victor Ponta declarand ca ar fi inutil atat timp cat Basescu "si-a confirmat incapacitatea de a dialoga".

Presedintele a prezentat pe larg principalele modificari pe care le propune proiectul sau de revizuire a Constitutiei si argumentele in favoarea lor.

Desi a anuntat in deschidere ca prezenta sa in Parlament este legata "strict" de revizuirea Constitutiei, presedintele nu a incheiat discursul sau inainte de a face referire si la reorganizarea administrativa, proiect pe care il considera doar amanat, nu abandonat, dupa esecul inregistrat la sedinta Coalitiei de luni dimineata, cand UDMR a respins toate propunerile avansate in ultimele zile.

"Trebuie sa lasam tara sa respire prin reducerea agentiilor si transferul atributiilor catre administratia locala. Nu cred ca sunt rasturnati desteptii in agentii si cei nepregatiti in administratia locala. Dimpotriva.(...)

Reorganizarea este necesara, nu va fi un proiect abandonat. Stiu ca nu este un subiect popular, nu ia nimeni conturul judetelor, hai sa luam CJ. Hai sa diminuam numarul de stampile, sa lasam inspectiile de la nivelul Guvernului prin sondaj. Haideti sa lasam tara sa respire!", le-a cerut presedintele parlamentarilor, adaugand ca isi doreste ca Puterea sa gaseasca pana la urma un consens cu Opozitia astfel incat macar rezultatele referendumului din 2009 sa fie respectate si puse in aplicare, adica reducerea numarului de parlamentari si trecerea la un parlament unicameral.

Ziare.com a prezentat principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu in format live text:

- Prezenta mea este legata strict de propunerea de revizuire a Constitutiei. Este un gest obligatoriu sa ma prezint pentru a prezenta cateva dintre elementele de revizuire a Constitutiei.

- Ca urmare a propunerii Guvernului, am initiat proiectul pe care vi-l supun spre aprobare impreuna cu avizul Consiliului Legislativ si decizia CCR.

- De la presedintele Senatului am primit o scrisoare prin care mi se cerea sa introduc eu ca initiator modificarile cerute de CCR. Acest lucru nu este posibil, deoarece sunt si propuneri ale CCR cu care nu pot fi de acord. Am considerat ca trebuie sa las Parlamentului decizia.

- Deciziile CC nu sunt doar imperative sunt si cateva recomandari.

- Proiectul pe care il propun are in vedere urmatoarele aspecte. In primul rand, transpunerea rezultatelor referendumului, adica reducerea numarului de parlamentari si trecerea la Parlament unicameral. Constitutia precizeaza ca referendumul este modul de manifestare directa a suveranitatii poporului.

- Propunerile legislative se vor face in plen, la 30 de zile distanta. Acest sistem are avantajul ca nu se va mai intampla ce se intampla martea, cand se voteaza zeci de legi si foarte putini stiu ce s-a votat.

- Am avut in vedere responsabilizarea activitatii magistratilor. Reglementarea raspunderii judecatorilor si procurorilor sa se realizeze prin lege organica. Avem mult prea multe decizii CEDO care pun la plata statul roman pentru ca multi dintre petentii din Romania nu isi gasesc dreptatea in justitia romaneasca.

- In acelasi timp, deja s-a ajuns ca arestarile pe 30-60 de zile sa fie o practica. Romania nu poate deveni stat politienesc. Nu putem tolera ca, fara raspundere, sa faca politica domnii procurori.

- Puterea judecatoreasca trebuie sa se supuna deciziilor CCR, al caror caracter obligatoriu nu a fost intotdeauna respectat de instantele de judecata. Presedintele Romaniei nu mai trebuie sa fie parte a CSM. Am propus eliminarea votului secret in CSM si motivarea deciziilor.

- Am propus ca mandatul in CSM sa nu poata fi prelungit.

- Avem nevoie de clarificarea raporturilor constitutionale intre presedinte, parlament si guvern.

- Din nevoia de a clarifica textul constitutional si avand in vedere deciziile pronuntate anterior, am propus clarificarea textului privind interimatul unui ministru.

- Am introdus restrictia privind posibilitatea Guvernului de a-si angaja raspunderea o singura data intr-o sesiune, cu exceptia legii bugetului si asigurarii sociale.

- Un termen pentru avizarea unui nou premier.

Suspendarea presedintelui, conditionata de avizul CCR

- Suspendarea presedintelui Romaniei sa fie conditionata de avizul CCR, intrucat numai CCR este garantul Constitutiei. Se asigura astfel ca demersul Parlamentului este unui constitutional.

- In momentul de fata, prevederile constitutionale se afla in contradictie cu realitatea politica. Presedintelui i se cere sa fie neutru in raport cu partidele, dar poate fi suspendat de majoritatea Parlamentului. Presedintele trebuie sa vegheze la a avea o majoritate in Parlament, altfel nu are nicio posibilitate sa isi exercite mandatul si sa isi duca la bun sfarsit ceea ce s-a angajat.

- Acum practic nu este permisa coabitatea, pentru ca oricand presedintele poate fi suspendat de catre un vot al majoritatii.

- Pentru celeritatea procedurii de investire a Guvernului, am propus un termen de 10 zile ca Parlamentul sa se pronunte asupra unui nou guvern, altfel el va fi considerat respins.

- Reducerea intervalului de timp de la 60 de zile la 45 de zile pentru dizolvarea Parlamentului, pentru a nu se prelungi excesiv perioada de interimat.

- Am apreciat utila restrangerea prerogativelor presedintelui pe perioada interimatului, nu va putea fi desemnat un prim-ministru.

- Clarificarea unor reguli constitutionale legat de calitatea Romaniei de membru UE si NATO. Actuala Constitutie corespunde fazei de pre-aderare.

Reglementarea unor probleme financiare ale statului

- Proiectul vizeaza reglementarea unor probleme financiare ale statului. Se completeaza cu noi reglementari financiare: deficit de maxim 3% din PIB si datoria publica de maxim 60% din PIB.

- Imprumuturile externe sa se faca numai pentru investitii, astfel incat sa evitam imprumuturile destinate consumului. Exceptii: producerea de catastrofe naturale sau pentru prevenirea consecintelor unor calamitati sau unui dezastru. Cu acordul majoritatii Parlamentului, vor putea fi contractate si alte imprumuturi.

- Lupta impotriva coruptiei: marirea duratei pentru care se poate retine o persoana de la 24 la 48 de ore, primul termen s-a dovedit in practica insuficient.

- Dispozitii tranzitorii: legea va intra in vigoare numai dupa aprobarea ei prin referendum.

- Institutiile nu pot actiona coerent daca nu au un cadru constitutional care sa le defineasca cu precizie competentele si limitele.

- Am incredere in intelepciunea dumneavoastra, ca oameni politici responsabili avem obligatia de a raspunde imperativelor referendumului din 2009.

Imunitatea parlamentarilor si averile ilicite

- Inainte de a incheia, as vrea sa fac cateva comentarii cu privire la unele articole ce au fost respinde de CCR, eu cred ca ele ar putea fi reformulate de Parlament, astfel incat sa fie acceptate de CC cand legea va fi terminata.

- Eu vizam si capitolul imunitate, cred ca este esential pentru capitolul credibilitate. Singurul lucru pentru care parlamentarul mai este protejat in fata procurorilor este legat de arestare. Eu cred ca nimeni dintre membrii Parlamentului nu se fereste de acest lucru, nu cred ca avem oameni in situatia de a fi arestati. Cred ca ar fi o mare greseala daca nu ati accepta reducerea la imunitate pentru declaratii politice.

- Al doilea comentariu este legat de prezumtia ca orice avere este licita. In decizia CCR veti observa ca CC da drumul Parlamentului si Guvernului sa initieze o lege prin care sa se transpuna in legislatia romana decizia 2005 JAI din 24.02.2005. E un act normativ european si toate statele au avut obligatia ca pana in martie 2007 sa o implementeze in propria legislatie.

- Vecinii bulgari au adoptat-o. La nivelul UE, exista in toate legislatiile statelor membre solutia de inversare a sarcinii probei pentru cei condamnati la minim 1 an inchisoare.

- Toate statele au probleme legate de coruptie, noi suntem mai putini eficienti in lupta impotriva ei.

- O ultima mentiune: As mai face o ultima mentiune legata de decizia Curtii Constitutionale: o propunere a CCR este ca Parlamentul sa analizeze daca nu se poate crea incompatibilitate intre calitatea de membru al Parlamentului si functia de ministru. Personal, nu sustin aceasta solutie, desi sunt diverse legislatii. In Franta, spre exemplu, sunt incompatibile, in Marea Britanie nu poti sa fii ministru daca nu esti membru al Parlamentului.

Sunteti de acord ca parlamentarii sa nu aiba voie sa fie si ministri? - Sondaj Ziare.com

- Deci cred ca, din acest punct de vedere, eu, ca initiator al proiectului de revizuire a Constitutiei, nu-mi asum aceasta propunere, cu atat mai mult cu cat orice guvern are nevoie de o legatura mai puternica decat in alta parte, poate, cu grupul, grupurile care sustin Guvernul.

Informare asupra unor concluzii ale crizei

- In UE este declansata o criza a datoriilor suverane. Analiza facuta la acest Consiliu impreuna cu presedintele BCE, Trichet, a confirmat ceea ce eu spun de cateva luni, si spun in fata Parlamentului, ca statele sunt in dificultate din doua motive: 1. costurile foarte mari de functionare a statelor, materializate prin numar excesiv de angajati si salarii foarte mari, 2. cheltuieli foarte mari cu programe excesive de asistenta sociala.

- Toate statele cand s-au apropiat alegerile au pierdut haturile si au dat drumul la bani pentru voturi. Romania nu este singura tara in care politicienii au cumparat voturi cu bani publici, avem insa sansa ca datoria noastra nu a ajuns la 60%, 100% ca in alte state europene.

- Cheltuielile cu programele sociale in Romania au reprezentat 46% din venitul bugetului de stat, 25% au fost cheltuielile cu salariile sectorului public. Am depasit 70% cu aceste cheltuieli fixe, nu mai adaugam cele locale.

Reorganizarea administrativa

- Reorganizarea administrativa este un subiect demult discutat cu premierul, cu principalul partid de guvernamant, am sesizat lipsa de apetit pentru acest subiect.

- Privind pe site-ul prefecturilor, in fiecare judet exista cel putin 45 de deconcentrate. In '89 nu erau nici jumatate, despre ce modernizare discutam daca in toti acesti 20 de ani noi am infiintat continuu agentii. Sunt judete care au peste 50 de agentii, cum e Tulcea.

- Nu este nicio exagerare cand va spun ca am impins un sistem de descentralizare (politii, scoli, taxe locale) care sufoca administratia locala.

- Agentiile o incorseteaza si primarii si comunitatile nu se pot pune in valoare. Am dat si, mai ales, si-au luat atributii politice importante Consiliile judetene. Daca agentiile sufoca prin birocratie, CJ sufoca administratiile locale politic.

- Avem o administratie casetata din '68 pe judete mici, cand statul de atunci voia sa supravegheze tot ce misca, sa poata izola orice miscare locala, sa poata controla tot ce misca.

- Trebuie sa lasam tara sa respire prin reducerea agentiilor si transferul atributiilor catre administratia locala. Nu cred ca sunt rasturnati desteptii in agentii si cei nepregatiti in administratia locala. Dimpotriva.

- Trebuie sa cream spatiu pentru proiectele structurale.

- Reorganizarea este necesara, nu va fi un proiect abandonat. Stiu ca nu este un subiect popular, nu ia nimeni conturul judetelor, hai sa luam CJ. Hai sa diminuam numarul de stampile, sa lasam inspectiile de la nivelul guvernului prin sondaj.

- Haideti sa lasam tara sa respire! Stiu ca plecati in vacanta, dar poate in septembrie gasim o solutie comuna sa destramam plasa asta, care din pacate costa foarte mult.

- Mi-as dori mult sa gasiti acel consens pe care eu nu l-am gasit cu Opozitia astfel incat macar sa respectam referendumul din 2009.

Luna plina pentru Basescu

Luna iunie a fost una deosebit de activa pentru presedintele Traian Basescu. Seful statului a facut declaratii dupa declaratii care au agitat politicienii, analistii si jurnalistii.

Basescu: Prea multi arestati degeaba, prea multe decizii eronate in instante

De la reviziuirea Constitutiei la reorganizarea teritoriala in 8 regiuni si atacul la regele Mihai, pe care l-a numit "sluga la rusi", Basescu nu s-a dat inapoi de la nimic.

Basescu: Abdicarea Regelui Mihai, un act de tradare nationala! (Video)

Chiar si de la Bruxelles, unde a participat la Consiliul UE la sfarsitul saptamanii trecute, seful statului a dat cateva replici acide jurnalistilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Traian Basescu discurs Parlament, #Basescu reorganizare Romania, #Basescu revizuire Constitutie , #presedinte