Basescu: Sansa Republicii Moldova de a ajunge in UE este unirea cu Romania

Duminica, 16 August 2015, ora 21:47
4982 citiri
Basescu: Sansa Republicii Moldova de a ajunge in UE este unirea cu Romania
Foto: Facebook/Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, duminica, la Alba Iulia, ca obiectivul de tara al PMP trebuie sa fie unirea Romaniei cu Republica Moldova si ca a sosit momentul sa se discute deschis "despre refacerea integritatii teritoriale a Romaniei", acuzand lipsa de curaj a politicienilor romani.

Traian Basescu s-a referit, duminica, in discursul tinut la Conferinta Regionala Centru a PMP de la Alba Iulia, la faptul ca tara este acum in NATO si in Uniunea Europeana si la urmatorul obiectiv de tara.

"Tara este in NATO, tara este in Uniunea Europeana, dar daca va uitati la urmatorul obiectiv de tara pe care il propun actualele partide, si ma refer la PSD si la PNL, am constatat ca... nu de partide, dar de la Cotroceni a venit proiectul de tara, si anume sa intram in zona euro... Oameni buni, ceva mai ridicol n-am auzit pentru ca sa intri in zona euro este o obligatie din tratat, asta nu poate fi obiectiv de tara. Obiectivul de tara al acestui partid trebuie sa fie unirea Romaniei cu Moldova. Acesta este un obiectiv demn de un partid si de viitorul tarii. Ne-am asigurat securitatea prin intrarea in NATO, ne-am asigurat un viitor bun fiind parte a UE, trebuie sa ne ocupam de data aceasta si de corectat erorile istoriei. Romania de astazi nu mai poate accepta sa traiasca dupa un tratat stabilit de doi criminali, Stalin si Hitler, si semnat de alti doi criminali, Ribbentrop si Molotov", a spus el.

Potrivit sursei citate, PMP trebuie sa isi propuna ca obiectiv reunificarea tarii, necesara nu numai Republicii Moldova.

"Foarte multi au tentatia sa spuna ca pentru Romania este un efort, poate prea mare, iar pentru Republica Moldova este o favoare pe care noi le-am face-o. Vreau sa stiti ca in mod egal ambele tari sunt interesate si ar fi ajutate de o astfel de unire. Romania isi mareste greutatea in interiorul NATO si al UE, Republica Moldova poate scapa mult mai usor de calvarul tranzitiei care, asa cum se prefigureaza lucrurile, urmare a evenimentelor din Ucraina, nu se va termina niciodata. Republica Moldova nu este in fata unei promisiuni sau a unei garantii ca dupa un timp va deveni membra a UE. Am fost in Consiliul European, Consiliul European a refuzat constant un asemenea angajament fata de Republica Moldova si cu atat mai putin un astfel de angajament se poate face acum, dupa ce Federatia Rusa a aratat ca orice pas al Ucrainei ar fi tratat ca un afront si ca o afectare a securitatii nationale a Federatiei Ruse, daca acest pas ar fi catre NATO si UE. Imi sunt foarte bine cunoscute abordarile la nivel european si la nivel NATO si o spun aici, in fata a sute de oameni, sansa Republicii Moldova de a ajunge in UE este unirea cu Romania", a afirmat Traian Basescu.

El a adaugat ca a vazut ca in abordarile publice oamenii politici romani nu au curaj sa vorbeasca despre acest subiect, iar oamenii politici din Republica Moldova "au si mai putin curaj ca romanii".

"In 2004, cand am devenit presedintele Romaniei, acest gand al unirii Romaniei cu Republica Moldova si a Republicii Moldova cu Romania a fost un gand care a fost constant in mintea mea si i l-am spus si lui Voronin si presedintelui interimar Ghimpu, l-am spus si actualului presedinte Timofti, asta e solutia de viitor pentru ambele state", a afirmat el.

Traian Basescu a mentionat ca, in 2005, doar 2% dintre cetatenii Republicii Moldova doreau unirea cu Romania, iar in 2012 - 38% erau pentru, ceea ce reprezinta "un progres extraordinar".

El a spus ca unirea cu Romania este dorita de generatia tanara, de generatia varstnica, dar sunt "acei cetateni ai Republicii Moldova care au trait si au evoluat sub educatia venita de la Moscova in timpul Uniunii Sovietice si acolo exista inca multa retinere".

Basescu a afirmat insa ca "marea problema este propaganda Moscovei".

"Romania are in Republica Moldova doua publicatii de limba romana si un post de radio (...) deci Romania trebuie sa faca mai mult in primul rand pentru prezenta limbii romane in spatiul Republicii Moldova. Romania nu trebuie sa reduca numarul de burse, asa cum propunea domnul prim ministru Ponta si fostul prim ministru Leanca, sa reducem numarul de burse acordat moldovenilor si eventual sa modificam si legea cetateniei, sa o dam mai greu, acestia au fost doi piloni extraordinari care au sprijinit saltul de la 2% unionisti la 38% si trebuie sa continuam", a sustinut el.

Fostul presedinte a afirmat ca, din experienta pe care a acumulat-o, este momentul potrivit sa fie discutat subiectul.

Basescu revine in politica - Cand se inscrie in PMP

"Este momentul potrivit sa pregatim o oferta pentru Guvernul si Parlamentul Republicii Moldova, este momentul sa pregatim un referendum in cele doua tari. (...) ce trebuie facut acum este un proces de accelerare a solutiilor de interconectare enegetica a Republicii Moldova. Nu poti concepe o sansa de unire a Republicii Moldova cu Romania in conditiile in care lasi Republica Moldova dependenta de Federatia Rusa si de Ucraina. (...) Cred ca a sosit momentul sa vorbim deschis despre refacerea integritatii teritoriale a Romaniei", a conchis Traian Basescu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Basescu unire Moldova, #romania unire moldova , #stiri Traian Basescu