Basescu: Romania nu e mai bolnava decat media europeana, dar nici mult mai sanatoasa (Video)

Marti, 19 Iunie 2012, ora 14:00
1505 citiri
Basescu: Romania nu e mai bolnava decat media europeana, dar nici mult mai sanatoasa (Video)
Foto: presidency.ro

Romania nu este mai bolnava decat media europeana, dar nici mult mai sanatoasa, avand in continuare de facut reforme, i-a spus, marti, Traian Basescu Susannei Kastner, presedintele Grupului parlamentar de prietenie Germania-Romania.

In cadrul intrevederii de la Cotroceni, Sussane Kastner a dorit sa afle de la Traian Basescu "o perspectiva personala in ceea ce priveste evolutia Romaniei in viitorul apropiat".

"Trebuie sa va spun ca sunt multumit de faptul ca noul Guvern a acceptat sa preia programul pe care il avem cu UE, FMI si BM si acest lucru va face ca, prin indeplinirea programului, Romania sa devina mai competitiva", i-a spus Traian Basescu.

Presedintele a reluat tema austeritatii si a precizat ca procesul de modernizare a statului si a marilor companii de stat reprezinta obiective pe termen mediu si lung.

Traian Basescu a precizat ca stie ca "austeritatea vesnica nu este o solutie", dar, "dupa niste masuri extrem de dure in 2009 si in 2010", in urma carora s-a ajuns la stabilitate macroeconomica, "masurile de austeritate au inceput sa fie relaxate pas cu pas".

"Esentiale pentru noi, ca obiective pe termen mediu si lung, sunt procesele de modernizare a statului si procesele de reforme a marilor companii de stat. Am facut reforme extrem de dificile intr-o perioada de criza economica, practic am suprapus masurile de austeritate cu masurile de reformare a statului si acest lucru a adus suferinta sociala destul de consistenta. Dar trebuia sa ne reformam justitia, trebuia sa marim varsta de pensionare, trebuia sa reformam piata muncii, trebuia sa reformam sistemul de educatie, trebuia sa ne reducem cheltuielile cu aparatul de stat", a mai spus Traian Basescu.

Pe viitor, Romania mai are de facut reforma administrativa si reforma sanatatii, dar si reforma marilor companii. "Acest lucru se deruleaza deja, iar noul Guvern a preluat obiectivele din acordul cu Fondul. Cam asta, in cateva cuvinte, ca raspuns la intrebarea dvs, ce face Romania, cum se simte. As spune ca nu suntem mai bolnavi decat media europeana, dar nici mult mai sanatosi", a subliniat seful statului.

Basescu a mai declarat ca solutiile pentru iesirea din criza sunt "similare, atat la Berlin, cat si la Bucuresti".

Presedintele a facut referire la modul cum presa "a facut ochii mari" la declaratia sa de luni privind durata crizei.

"Desi ieri (n.r. - luni) am avut o alta intalnire si la afirmatia mea ca ne aflam intr-o perioada de criza, presa romaneasca a facut ochii mari, repet si cu ocazia acestei intalniri ca noi, in Europa, ne aflam intr-o perioada de criza de crestere. Si aceasta criza se datoreaza in primul rand lipsei noastre de competitivitate si, la unele tari, datorita datoriilor foarte mari", a punctat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat convingerea, luni, in cadrul intalnirii cu Philippe Le Houerou, vicepresedinte al BM pentru Europa si Asia Centrala, ca actuala criza nu va disparea in urmatoarele 12 luni.

"Sunt extrem de convins ca aceasta criza nu va disparea in urmatoarele 12 luni. Este o perioada de dificultati pe termen mediu si chiar lung", a spus Traian Basescu.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#Traian Basescu Romania bolnava, #Basescu Romania criza solutii , #presedinte