Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Basescu retrimite o lege de cooperare intre Parlament si Guvern: E neconstitutionala

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 18:24
1421 citiri
Basescu retrimite o lege de cooperare intre Parlament si Guvern: E neconstitutionala

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, cererea de reexaminare a Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, in temeiul Articolului 77 Alineatul (2) din Constitutia Romaniei.

Potrivit site-ului Administratiei Prezidentiale, presedintele isi expune motivele cererii de reexaminare a legii, trimisa presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

"In forma legii adoptata initial de Senat, in calitate de camera decizionala, in data de 21 iunie 2012, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin Decizia nr. 784 din 26 septembrie 2012 asupra sesizarii de neconstitutionalitate a dispozitiilor Art. 2 lit. e), Art. 3, Art. 18 si Art. 19 din Legea privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene si a constatat ca sunt neconstitutionale prevederile Art. 3, Art. 18 si Art. 19.

Apreciem ca Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, in forma primita spre promulgare, conserva solutiile legislative constatate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 784/2012, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 701/2012, pentru considerentele pe care urmeaza sa le detaliem", se arata in cererea predintelui.

Potrivit sefului statului, "Curtea Constitutionala (...) a reluat, in esenta, argumentele principale pe care si-a intemeiat Decizia nr. 683 din 27 iunie 2012 asupra conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 479/2012".

"Astfel, Curtea a statuat, cu valoare de principiu, ca 'in exercitarea atributiilor constitutionale, Presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre Presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru'", se mai arata in cerererea de reexaminare a legii.

In acelasi timp, Curtea a retinut ca "presedintele Romaniei reprezinta statul roman, ceea ce inseamna ca in planul politicii externe conduce si angajeaza statul", iar "acest text constitutional ii permite sa traseze liniile viitoare pe care statul le va urma in politica sa externa, practic sa ii determine orientarea in planul relatiilor externe, tinand cont, desigur, de interesul national".

In ceea ce priveste Guvernul, CCR arata ca "rolul Guvernului in politica externa este unul mai degraba tehnic, el trebuind sa urmeze si sa indeplineasca obligatiile la care Romania s-a angajat la nivel de stat" si ca "acest rol este unul de executie, asadar, unul derivat, si nu originar, cum este cel al Presedintelui Romaniei", potrivit cererii postate pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Eliminarea din textul legii a mandatului propus de Guvern si amendat de Parlament privind reprezentarea Romaniei in politica externa

Totodata, Curtea a mai observat ca neconstitutionale, dispozitiile care nu statueaza cu privire la atributiile presedintelui ce trebuie exercitate in procesul de elaborare si adoptare a mandatului.

"In forma legii aflata la promulgare, la Art. 18, se stipuleaza, cu privire la procesul de elaborare si adoptare a mandatelor, insa sunt omise atributiile Presedintelui Romaniei. Mai mult decat atat, potrivit noilor prevederi, Art. 18 Alin. (4) poate fi interpretat in sensul existentei a doua mandate necorelate intre ele, unul al Guvernului, ce poate fi cenzurat de catre Parlament si altul al Presedintelui Romaniei, incredintat Guvernului", se arata in textul cererii.

"In acest sens, consideram ca se impune eliminarea din textul legii a mandatului propus de Guvern si amendat de Parlament, avand in vedere regulile impuse de jurisprudenta Curtii Constitutionale prin care s-a statuat ca numai Presedintele Romaniei poate sa mandateze Guvernul in domeniul politicii externe", mai transmite documentul.

F.N.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Basescu retrimitere lege afaceri europene, #reexaminare lege cooperare afaceri europene , #presedinte