Basescu raspunde propagandei de la Moscova: Ce aflam noi de la rusi? Ca fostul presedinte al Romaniei e pro-nazist

Joi, 02 Iunie 2016, ora 09:56
11806 citiri
Basescu raspunde propagandei de la Moscova: Ce aflam noi de la rusi? Ca fostul presedinte al Romaniei e pro-nazist
Foto: Arhiva Ziare.com

Un documentar denigrator la adresa Romaniei a fost difuzat, marti seara, la postul public rusesc Rossia 1. Materialul de propaganda realizat de jurnalisti pro-Kremlin contine inclusiv un interviu cu fostul presedinte Traian Basescu, inca acesta sustine ca i-au fost rastalmacite vorbele.

Documentarul zugraveste o imagine jalnica a Romaniei: in cartierele bucurestene este o saracie lucie, iar oamenii din Deveselu, unde a fost amplasat scutul american antiracheta, nu au nici macar semnal la telefon. Una peste alta, aderarea Romaniei la UE si NATO a facut mai mult rau decat bine tarii noastre, sustin rusii, de aici si titlul materialului - "Capcana Europeana".

Reporterii l-au intervievat si pe fostul presedinte Traian Basescu pe aceasta tema. "Ca un locuitor al Bucurestiului, eu uneori ma gandesc de ce Rusia nu vrea sa fie mai deschisa la dialog cu NATO", ar fi spus fostul sef de stat, potrivit TVR care citeaza documentarul rusilor.

In comentariu, jurnalistii de la Moscova spun ca Basescu il intelege pe maresalul Ion Antonescu, care s-a alaturat Germaniei lui Adolf Hitler in razboi, pentru a recupera Basarabia. In documentar se mai precizeaza si ca amplasarea scutului antiracheta la Deveselu este meritul lui Traian Basescu.

"Voi ati putea sa ne garantati ca prima lovitura nu va fi aici, asupra noastra?", a intrebat fostul presedinte in timpul interviului.

Reporterii mai spun ca Basescu este de parere ca Rusia ii datoreaza Romaniei 70 de tone de aur, pe care tara noastra le-a trimis spre pastrare la Moscova, la inceputul Primului Razboi Mondial.

"Eu nu pot sa uit de comorile Romaniei si Tezaurul care se afla la Moscova. Nu pot sa uit nici ca Republica Moldova a fost pana in 1940 parte a Romaniei", a subliniat fostul sef de stat.

Replica lui Traian Basescu

Dupa difuzarea documentarului, a venit si un raspuns din partea lui Traian Basescu. Acesta a spus ca interviul preluat in documentar a fost acordat jurnalistilor rusi in urma cu sase luni si ca multe dintre vorbele sale au fost scoase din context. Fostul presedinte a subliniat ca documentarul "Capcana europeana" este o forma de dezinformare si propaganda, ca Rusia vrea sa ne descurajeze.

"Ce aflam noi de la rusi? Ca fostul presedinte al Romaniei este pro-nazist, o minciuna sfruntata. Eu vorbesc de drepturile legitime ale Romaniei cand armata romana a trecut Prutul. Ce mai aflam noi de la rusi? Ca am devenit mai saraci de cand suntem in UE si in NATO.

Ce mai aflam chiar prin gura lui Vladimir Putin? Aflam ca Romania a devenit tinta. Toate, niste minciuni ordinare. Spre exemplu, legat de ultima. Romania a devenit tinta de a doua zi de cand a intrat in NATO", a punctat Traian Basescu.

Fostul sef de stat sustine ca propaganda Rusiei este un alt timp de razboi inventat de Kremlin, iar asa-numitii "omuleti verzi" nu se gasesc doar la Moscova.

"Va rog sa ma credeti ca orice om care analizeaza cu atentie nu poate sa nu se intrebe: a inceput un razboi hibrid impotriva Romaniei? Este un semn de intrebare care trebuie pus", a mai avertizat fostul presedinte, adaugand ca propaganda Rusiei contra tarii noastre a inceput acum mai bine de un an.

Si Ministerul roman de Externe s-a aratat surprins de documentarul de propaganda de la Moscova, care reflecta "o imagine trunchiata si tendentioasa". Asta pentru ca detaliile prezentate sunt izolate si nicidecum reprezentative pentru realitatea din Romania, mentioneaza reprezentantii MAE.

Reportajul comandat de Moscova a ajuns pe micul ecran dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a amenintat Romania si Polonia din cauza scutului american antiracheta.

Putin a spus vinerea trecuta, intr-o vizita la Atena, ca Romania si Polonia s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor rusesti, pentru ca gazduiesc elemente ale scutului, considerat o amenintare de catre Moscova, in ciuda insistentelor NATO ca acesta este un sistem pur defensiv.

Poate vrei sa afli si cum a raspuns MAE la amenintarea lui Putin, care a fost prima reactie a lui Klaus Iohannis, dar si ce replica a venit din partea Poloniei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Basescu raspuns propaganda Rusia, #Basescu documentar Rusia , #presedinte