Basescu: Problema invatarii limbii romane de catre minoritari va fi rezolvata

Vineri, 22 Februarie 2008, ora 20:23
2429 citiri
Basescu: Problema invatarii limbii romane de catre minoritari va fi rezolvata

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, in timp ce se afla intr-o vizita in judetul Covasna, ca problema invatarii limbii romane de catre minoritati are sanse sa fie inclusa in noul proiect al legii invatamantului, anunta NewsIn.

Traian Basescu a declarat, raspunzand unei intrebari legate de realizarile care s-au facut de la ultima sa vizita in Covasna, anul trecut, privind unele probleme discutate atunci, ca cea mai mare realizare va fi in legea invatamantului - acea nevoie de a da copiilor maghiari, care vin din familii in care nu se vorbeste limba romana, sansa sa invete limba romana si, implicit, sa aiba sanse peste tot in Romania.

Intrebat daca aceasta problema legata de predarea limbii romane pentru copiii maghiari va fi inclusa in noul proiect al legii invatamantului, presedintele a afirmat ca acest lucru categoric se va intampla.

"Veti vedea, daca partidele vor raspunde la invitatia mea de miercuri, cand le-am propus sa semnam un pact pentru dezvoltarea unei strategii a sistemului de educatie din Romania, un pact pe educatie, veti vedea ca problema invatarii limbii romane de catre minoritari, fie maghiari, italieni, ucrainieni, este unul din punctele care se afla in aceasta strategie, si este pana la urma o chestiune de responsabilitate a majoritatii, sanse egale si pentru minoritari", a declarat Basescu.

Basescu a subliniat ca singurul drum valabil pentru romanii si maghiarii din Covasna si Harghita este sa fie impreuna si ca vizita lui nu are legatura cu independenta provinciei sarbe Kosovo.

"Singurul drum valabil pentru cetatenii romani, atat romani, cat si cetatenii romani de etnie maghiara este unul singur: impreuna. Numai asa avem sanse sa traim bine, impreuna", a declarat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu si sotia sa Maria se afla in judetul Covasna, unde a participat, la invitatia PS Ioan Selejan, la sfintirea crucii Bisericii Ortodoxe Izvorul Tamadurii, din Statiunea Covasna, si la amplasarea ei in varful lacasului.

Traian Basescu se va intalni, sambata, cu reprezentantii romanilor din Covasna si Harghita, ca raspuns la invitatia lor mai veche, urmand ca duminica sa invite la discutii si administratiile locale din cele doua judete.

Accident rutier în Covasna între două autoturisme și un microbuz școlar în care se aflau 15 elevi
Accident rutier în Covasna între două autoturisme și un microbuz școlar în care se aflau 15 elevi
Centrul Infotrafic a anunțat că un accident în care au fost implicate două autoturisme şi un microbuz şcolar în care se aflau 15 elevi s-a produs marţi dimineaţă, 26 martie, în judeţul...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Basescu, #Covasna, #minoritati, #limba romana , #presedinte