Basescu preia discursul Elenei Udrea: Un om tinut in arest preventiv e torturat. Cine sunt judecatorii santajabili (Video)

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 20:58
4946 citiri
Basescu preia discursul Elenei Udrea: Un om tinut in arest preventiv e torturat. Cine sunt judecatorii santajabili (Video)
Foto: Hepta.ro

Traian Basescu a semnalat, luni seara, problemele din Justitie pe care si Elena Udrea le-a invocat in mod frecvent de cand a fost arestata preventiv in dosarul Gala Bute.

Mai concret, fostul presedinte a repetat practic criticile Elenei Udrea la adresa Justitiei si modul in care DNA desfasoara anchetele penale.

"Denuntul a dobandit valoare de proba, ori eu nu pentru tipul acesta de justitie, am luptat in mandatele mele, nu am explicatii. Codurile penale intrasera in vigoare la 1 ianuarie, ele probabil au inceput mai tarziu sa produca efecte", a spus Basescu, invitat intr-o emisiune la B1 TV.

Fostul sef de stat a comparat o persoana arestata preventiv cu "o musca, care are toata greutatea institutiilor statului pe ea", adaugand ca inclusiv presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) Livia Stanciu a declarat recent ca institutia pe care o conduce este partenera DNA.

"Inalta Curte este partenera DNA. Zau? Un inculpat care are pe cap DNA, SRI, Curtea de Conturi, Inalta Curte, ce sanse mai are omul asta? Omul asta care are aceste institutii pe el si se duce in fata judecatorilor stiind ca Stanciu a spus ca e partenera DNA. Nu exclud posibilitatea sa se creeze condamnari nedrepte", a precizat Basescu.

Recomandari pentru arestatii preventiv

De asemenea, fostul presedinte le-a recomandat "celor arestati abuziv inainte sa fie condamnati sa se adreseze CEDO". Afirmatia vine dupa ce, tot luni, Elena Udrea a facut plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru conditiile de detentie in care este tinuta.

Elena Udrea nu se lasa: Face plangere la CEDO (Video)

"Sa indreptam acest proces de guantanamonizare. Un om tinut in arest abuziv, fara probe concrete, ci doar pe o relaxare...pana spune ce vrea sa auda procurorul, e torturat. In arestul de la IGPR e tortura. Justitia trebuie sa aplice legea, nu abuzul", a mentionat Basescu, dupa ce, saptamana trecuta, Elena Udrea a comparat conditiile din arestul Politiei Capitalei cu "o forma de tortura".

Elena Udrea cere sa fie eliberata: Trimiterea "la beci", o forma de tortura

Traian Basescu a tinut sa clarifice ca nu discuta cazul Elenei Udrea. "Discut ce ma revolta si ce consider un derapaj de la ce a inceput sa se construiasca in mandatele mele", a punctat fostul presedinte.

Acesta a subliniat ca multi dintre cei care ajung in fata instantei, pentru a afla daca vor fi arestati preventiv sau eliberati, "se trezesc tot cu un procuror in fata", intrucat numerosi anchetatori devin ulterior judecatori.

Basescu a mentionat ca nu este vorba despre cazuri izolate, ci "e o problema destul de raspandita in sistem". Asta dupa ce Elene Udrea s-a plans, joia trecuta, ca unul dintre judecatorii care a analizat contestatia sa la masura arestului preventiv a fost consilier personal al procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Udrea se plange ca unul dintre judecatori a fost consilier personal al lui Kovesi

"Fostii ofiteri acoperiti printre magistrati sunt santajabili"

Fostul sef al statului a vorbit si despre alte probleme pe care el le vede in ce priveste Justitia, printre ele aflandu-se si fostii ofiteri acoperiti din magistratura care, in opinia lui Basescu, sunt santajabili.

"Eu consideram la finalul mandatului, fara sa apara acest spectacol al umilirii oamenilor, ca exista probleme care trebuie rezolvate pas cu pas. Ele sunt in interiorul structurii. Una dintre ele e ca atunci cand a fost criza de judecatori foarte multi procurori s-au transformat in judecatori. Au dat examene.

Deci asta e o problema care tine de CSM, unde spune ca esti bun sau nu. Trecerea asta destul de consistenta de procurori in calitatea de judecatori... Foarte multi inculpati se trezesc in fata tot cu un procuror, desi are roba de judecator. E destul de raspandita.

O alta problema e legata de fostii ofiteri acoperiti printre magistrati. Pana in 2004, serviciile au considerat, ca de altfel si acesti magistrati, ca pot sa incalce Constitutia din 1991. Destui dintre ei au fost. Ei, acesti oameni, de teama sa nu se afle ca au incalcat Constitutia din 1991, sunt santajabili", a spus Basescu.

Fostul presedinte sustine ca pentru a impiedica astfel de santaje a cerut desecretizarea celor 3 milioane de dosare ale fostei Securitati.

"Stiti care e motivul pentru care am cerut sa se scoata cele trei milioane de dosare ale fostei Securitati? Pentru ca ele erau folosite de unii din SRI sa santajeze. Ei, cei care au fost acoperiti, functioneaza in continuare.

La presa - aici iau declaratia lui Maior de buna. Deci asta e o alta problema, pentru ca cel care l-a avut pe acoperitul din Justitie poate primi telefon chiar de la ofiterul lui. Cum a fost in cazul lui Ponta dosarul Megapower. Ponta a scos doi din dosar, altul l-a gratiat Iliescu. Eu am atentionat asupra acestui lucru pentru ca sistemul sa stie ca are aceste probleme. Sistemul trebuie sa actioneze din interior pentru a fi credibil", a mai spus Basescu.

Udrea vrea in libertate si face plangere la CEDO

Elena Udrea a facut luni reclamatie la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in care se semnaleaza conditiile de detentie, aceasta fiind arestata preventiv in dosarul Gala Bute.

Plangerea la CEDO vine in contextul in care Elena Udrea a cerut din nou inlocuirea arestului preventiv din dosarul Gala Bute cu o masura mai blanda. Contestatia se va judeca pe data de 10 aprilie.

Udrea isi va petrece Pastele in spatele gratiilor, dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au hotarat, joia trecuta, mentinerea arestului preventiv, in dosarul Gala Bute.

Instanta suprema a respins astfel contestatia formulata de Elena Udrea fata de decizia judecatorilor de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv in dosarul Gala Bute. Elena Udrea se afla dupa gratii din 25 februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Basescu Udrea, #Basescu Udrea arest, #Basescu Udrea DNA, #Basescu Udrea tortura , #Elena Udrea