Basescu: Ponta si Antonescu, chiar sunteti iresponsabili? Faceti-l, frate, pe Iohannis vicepremier, dar incetati criza!

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 20:07
12464 citiri
Basescu: Ponta si Antonescu, chiar sunteti iresponsabili? Faceti-l, frate, pe Iohannis vicepremier, dar incetati criza!
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu a facut, miercuri, un apel la cei doi copresedinti ai USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, sa fie responsabili si sa se inteleaga pe remanierea Guvernului, astfel incat sa nu transforme o batalie pe orgolii intr-o criza politica.

Seful statului a vorbit despre mai multe teme. Astfel, el a inceput declaratia facand un apel la ministrul Muncii, Mariana Campeanu, sa isi dea demisia in cazul in care lucrurile care s-au scris in presa - ca i-a dat sotului pensie de invaliditate si indemnizatie de insotitor - sunt adevarate. O alta demitere a cerut-o de la Ministerul Educatiei a secretarului de stat Stefania Duminica pentru plagiat.

Apoi, Basescu a acuzat Guvernul si pe premierul Ponta ca doresc trecerea STS in subordinea lor pentru a avantaja inclusiv firma chineza de IT Huawei, precizand ca acesta este inca un punct pe care il poate trece pe plangerea penala pe numele lui Ponta.

Ziare.com v-a prezentat in format Live Text, declaratiile sefului statului:

- Fac o declaratie pentru ca in ultima perioada au fost unele evolutii, dar acestea nu trebuie sa ne faca sa uitam de responsabilitati.

- Primul subiect cu care incep declaratia este legat de doamna ministru Campeanu. Fac apel: daca stie ca sotul sau nu este invalid, in carucior, nu are un handicap sever, sa-si prezinte demisia.

- Daca e adevarat ca dansul conduce masina RAR, ia copilul de la scoala, sa-si prezinte demisia si sa inchida subiectul.

- Asaza o pata extrem de urata pe emblemele Guvernului, si asa sifonat de acte de coruptie, ministri condamnati.

Demiterea Stefaniei Duminica pentru plagiat si votul in cazul Cosma

- L-as ruga public pe Victor Viorel Ponta sa o revoce pe doamna Stefania Duminica, secretar de stat la Ministerul Educatiei, pentru plagiat.

- Am confruntat si eu cele doua lucrari si nu exista niciun dubiu.

- Stiu ca ii e foarte greu sa revoce pe cineva pentru plagiat, pentru ca nu s-a revocat pe sine, dar aceasta doamna nu mai are nicio calitate morala in calitate de hot. Aceasta doamna a furat, ca si premierul. Se numeste furt intelectual.

- As mai semnala ca atitudini nocive pentru credibilitatea Romaniei votul dat in Parlament pentru Vlad Cosma.

- Mult mai potrivit ar fi fost ca decizia de arestare sau nearestare sa o ia un judecator, si nicidecum un vot politic.

- Ponta nu se dezminte.

- Ponta a tinut sa fie solidar cu hotii, confirmand ceea ce eu consider sau ceea ce eu apreciez ca si conduita a acestui prim ministru ca este corupt, fara valori morale, doar cu interese politice.

- Cei 222 de parlamentari ai PSD, UNPR si PC care au impiedicat cursul justitiei, in frunte cu Ponta si Dragnea, au o mare responsabilitate pentru modul in care activitatea Parlamentului va fi identificata si in viitorul raport MCV.

Memorandumul cu chinezii de la Huawei si STS

- Am solicitat si am primit memorandumul semnat de ministrul Nica cu firma Huawei din China. Ii multumesc ca mi l-a transmis imediat ce l-am solicitat.

- Semnarea e aprobata de Ponta, am inteles foarte bine de ce vrea STS la Guvern. E clar ca angajementele cu firma chineza l-au obligat sa largeasca spectrul de oferte pentru aceasta firma chineza si il notific public ca la CCR, indiferent de ce vot vor da in Parlament, imi este greu sa cred ca aceasta lege va trece.

- Nu minciuna ca trebuia sa identifice pozitia avionului cazut in Apuseni, acum am inteles de ce a facut un joc murdar pe seama securitatii nationale. Securitatea nationala nu se da pe mana unor firme IT straine, indiferent cat de prieteni am fi cu o tara sau alta.

Revocarea conducerii ASF: cele mai mari salarii din lume

- Cer revocarea imediata a conducerii ASF. ASF e o cloaca unde si-au gasit parcare toti clientii politici. Fie ca vorbim de Rusanu (Dan Radu Rusanu - presedinte, n.red.), de Daianu (Daniel Daianu - prim-vicepresedinte, n.red.), de Ursache (Mircea Ursache - vicepresedinte, n.red.), de sotia domnului Chitoiu, de Dan Mircea Popescu - ce legatura o avea el cu ASF-ul -, fie ca vorbim de doamna Zgonea, de consilierii primului ministru...

- Toata aceasta cloaca trebuie curatata de la ASF.

- Poate o sa spuneti de ce spun de Daianu, ca are o imagine buna. Dar il stiu cand a fost ministru si nu a fost in stare de nimic. Dupa ce s-a dovedit foarte priceput in afacerile personale cu Sima (Cristian Sima, fostul sef al casei de brokeraj WBS Romania, care a fugit din tara dupa ce a pierdut banii mai multor clienti, inclusiv Daniel Daianu, n.red.), a venit sa-si recupereze pierderile la ASF. Il invit sa aiba decenta sa-si recupereze pierderile din alta parte.

- Rusanu nu are nicio legatura cu piata de capital, iar taxele impuse pietei de capital pentru a-si putea sustine salariile pe care si le-au dat sunt nepermise.

- Daca priviti cu atentie la clientela din ASF si la incompetenta, parca ar fi arborele genealogic al USL acest ASF. Ii gasesti cu rude, cu nasi, cu tot.

- E reprezentativ si pentru clientelism si pentru incompetenta.

- De aceea, cer Parlamentului sa isi ia rolul in serios si sa curete imediat ASF-ul.

- Se pare ca Rusanu, Daianu si Ursache sunt cel mai bine platiti din lume pentru incompetenta lor. Luand veniturile primite in institutii echivalente, nu gasim altii mai bine platiti decat ei.

- Si niciunul din ei nu are competente pe piata de capital. Se puteau gasi oameni care stiu ce se intampla, care sunt fenomenele, care sunt riscurile acestei piete.

Scandalul din USL pe ministri

- Nu i-as spune inca criza politica pentru ca nu avem o criza politica, ci o criza de oameni lipsiti de maturitate si responsabilitate si ma refer aici si la Ponta, si la Antonescu.

- Dar faptul ca de mai bine de 3 saptamani partidele de la guvernare se afla intr-o disputa de orgolii intarzie lucruri foarte importante - precum acordul dintre Guvern si CE pentru utilizarea bugetului 2014-2020.

- O alta mare problema, programele operationale, nu pot fi declansate din lipsa acestui acord si Guvernul trebuie sa produca un masterplan pe transporturi credibil, aprobat de CE si care sa reflecte prioritatile de finantare.

- Eu fac un apel la cei doi lideri ai USL sa revina la ratiune, pentru ca nici unii, nici altii nu vor sa se desparta, in opinia mea, dar au orgolii.

- Ii propun public lui Ponta sa cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier. Ar debloca lucrurile si Guvernul ar deveni operational.

- Doi politicieni lipsiti de maturitate se joaca de-a Guvernul in conditiile in care avem o criza la granita cu Ucraina.

- In remaniere bine ar fi sa o includa foarte repede si pe doamna Campeanu.

- Este inadmisibil sa dai impresia de instabilitate cand de fapt nu o aveam. Ca daca o aveam, ziceam 'Hai sa ne consultam', dar nu avem.

- Deci apelul meu public e sa gaseasca rapid o formula rezonabila si nu e niciun capat de tara daca Iohannis va fi viceprim-ministru.

Situatia din Ucraina si pozitia Romaniei

- In ceea ce priveste Ucraina, am avut azi o discutie cu factorii de executie, structuri de informatii, care vegheaza la siguranta frontierei samd. Aprecierea generala este 1. ca Romania trebuie sa arate deplina stabilitate. 2. Romania este pregatita in cazul in care va fi un flux de imigranti sa ii preia in spatii de cazare, in faza initiala circa 3.500, dupa care putem crea alte spatii.

- In ceea ce priveste situatia din interiorul Ucrainei, punctul de vedere bazat si pe informatie, nu doar publica, este ca s-a trecut un prag si nu se poate merge mai departe.

- Este adevarat ca fortele de ordine au fost provocate, dar raspunsul a fost disproportionat, iar cei 26 de morti din ambele tabere este exemplificarea faptului ca ambele parti au depasit niste limite.

- In acelasi timp, asa cum l-am rugat si il rog si acum public pe Ianukovici sa nu utilizeze forta excesiva, fac apel si la Opozitie: sa nu-si combine miscarile, manifestatiile, cu cele generate de grupurile extremiste.

- Maine in CAE Romania va fi de acord cu aplicarea de sanctiuni pentru cei responsabili de utilizarea excesiva a fortei.

- Dar nu este momentul de a aplica sanctiuni economice.

- In continuare fac apel la tara vecina la gasirea formulelor de negociere si solutionare a disputei Putere-Opozitie prin mijloace democratice - alegeri.

- Sunt convins ca ambele parti pot gasi resurse sa se indrepte spre o solutie democratica.

- Destabilizarea Ucrainei nu e un lucru grav doar pentru Romania, intreaga Europa va fi afectata.

Situatia din R. Moldova: Risc major de destabilizare a regiunii

- Nu pot sa nu observ evolutiile din R. Moldova si imi pare rau daca avem politicieni romani care incearca sa panseze lucrurile.

- Realitatea e ca Transnistria e un focar de provocari, votul dat in 2 februarie in Gagauzia, prin care se fixeaza optiunea euroasiatica pentru aceasta autonomie gagauza, de asemenea dezbaterile din Taraclia unde populatia e consultata in piata publica pentru optiunea catre Uniunea Euroasiatica.

- Toate aceste elemente ne fac sa privim cu ingrijorare la stabilitatea R. Moldova.

- Si vecinatatea cu o Ucraina instabila e un risc major si pentru R. Moldova.

- Fac aceasta declaratie pentru ca in mod cert va fi preluata si de cancelariile europene, si imi exprim ingrijorarea pentru regiune. Avem un risc major de destabilizare a regiunii.

- Avem peste 1.200 de km de frontiere unde situatiile nu sunt certe.

- De aceea, revin din nou la castravete: Ponta si Antonescu, chiar nu sunteti responsabili? Faceti-l, frate, pe Iohannis viceprim-ministru, dar incetati criza!

Intrebari:

- Despre plangerea penala pe numele lui Ponta: Am avut alte prioritati, dar memorandumul cu chinezii poate fi un element de adaugat.

- Despre semnarea scrisorii cu FMI: Nu am primit-o, dar de aceea am acceptat foarte rapid desemnarea lui Ponta la Finante, pentru ca scrisoarea trebuie semnata de ministrul de Finante si viceguvernatorul BNR, dupa ce primesc mandatul de la presedinte. De aceea, a fost o buna solutie propunerea premierului.

- Despre scandalul de la ASF si Astra Asigurari si legatura sa cu Dan Adamescu: (rade) Apropiat de unde, am trecut pe strada unii pe langa altii? Cred ca l-am vazut o data. Daca spun o data inseamna ca e in familia mea, asa-i? L-am vazut o data, nu-l cunosc, n-am nicio legatura.

In ce priveste procedura in care a intrat Astra, marturisesc ca nu ma pricep, habar n-am, nu sunt ca Rusanu, Daianu...Dar daca au introdus-o in mod nejustificat, cred ca ar trebui sa fie consecinte.

- Despre colaborarea Ioanei Basescu cu NIS (intrebare Antena3): Am vorbit cu fiica mea si este legala cooperarea, chiar am verificat. Am constatat ca dl Voiculescu e turnator, ca dl Voiculescu, patronul dumneavoastra, are o condamnare de 5 ani. La Voiculescu nu sunteti jurnalisti, sunteti salariati. Deci fiica mea a procedat perfect legal.

- Despre medierea neintelegilor din USL pe ministri - Daca priviti cu atentie Constitutia, veti constata ca presedintele mediaza intre institutii si societate sau e obligat sa medieze intre partide la formarea Guvernului. Altfel, ar fi un abuz si ar putea pe buna dreptate sa o refuze.

- Despre discutiile cu Ponta pe tema ministrilor interimari: Asta a fost discutia, daca accept si am zis ca da. Pentru ca vreau un Guvern ancorat in guvernare, nu in dispute politice. Ca ne trezim maine-poimaine cu o analiza pe Bloomberg ca Romania e instabila si atunci sa vedeti cu ce pret mai imprumutam.

O problema care nu exista de fapt din orgolii de oameni politici imaturi care nu se pot pozitiona regional, ci doar intre sediile partidelor, atat e limita in care isi vad functiile.

Oameni cu orizont foarte apropiat de varful bocancilor fac un joc care ne pune intr-o situatie dificila. Si daca apucam sa fim etichetati, pe nedrept, ca tara instabila, va dura luni de zile sa scapam de aceasta eticheta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu declaratii criza Guvern USL, #Basescu Ucraina proteste , #presedinte