Basescu o sustine pe Udrea la prezidentiale: Reactiile fostilor sai colaboratori

Joi, 21 August 2014, ora 13:41
6767 citiri
Basescu o sustine pe Udrea la prezidentiale: Reactiile fostilor sai colaboratori
Foto: Arhiva

Decizia luata miercuri de catre presedintele Traian Basescu, de a o sustine pe Elena Udrea la alegerile prezidentiale din acest an, a starnit numeroase reactii negative in randul fostilor sai colaboratori apropiati.

Astfel, afirmatiile presedintelui potrivit carora o sustine pe Elena Udrea pentru ca ii este loiala, in timp ce Monica Macovei l-a tradat si a "intrat intr-o capcana" au starnit reactii din partea europarlamentarului PDL.

Basescu, despre prezidentiale: Mi-e teama ca Monica a intrat nevinovata intr-o capcana

"Eu ma lupt cu clasa politica. Eu nu candidez ca sa ajut pe cineva, sa adun voturi si sa fac blaturi cu PDL. Eu vreau sa intru in turul 2 pentru Romania si pentru a schimba clasa politica pentru binele Romaniei. Eu vreau sa castig in fata candidatului PSD. Hai sa vedem in timp cine a fost loial si cine nu", a replicat Monica Macovei intr-o emisiune la postul B1TV.

Si europarlamentarul PMP Cristian Preda, cap de lista la alegerile din aceasta primavara si fost consilier al presedintelui, a publicat mai multe comentarii negative pe Facebook si chiar a ironizat "momentul istoric" inregistrat miercuri la Cotroceni.

Intalnirea Udrea-Basescu: Cristian Preda, "soldat credincios", publica mesajul PMP despre "momentul istoric"

Papahagi: Acel gentlemen's agreement nerostit a fost anulat

Cel mai vehement contestatar al deciziei anuntate, miercuri, de Traian Basescu a fost Adrian Papahagi, unul dintre fondatorii PMP.

"Eu as fi extrem de ingrijorat daca as fi pornit la drum cu Plesu, Patapievici, Liiceanu, Cartarescu, Mihaies, Baconschi, Voinescu, Ionut Popescu, MRU, Macovei, Marian Preda, Lazaroiu, Diaconescu, Ciuparu si multi altii ca ei si as termina cu Udrea, Marin Anton si Gelu Visan (...)

Traian Basescu a ales. Prost. A ales partea sa de umbra, in loc de cea luminoasa. Intre tot ce reprezinta Macovei si cei ca ea, versus Udrea si cei de teapa ei, a ales, din nou, Udrea.

Azi vorbeste din varful buzelor despre 'intelighentia' si 'deontologi', adica fraierii ca noi. Spune ca 'ne-am afisat' cu el pe scena, de parca am fi mers acolo nechemati, ca sa ne aflam in treaba. Pai de ce n-a defilat pe scenele referendumului alaturi de Udrea, Marin Anton, Gelu Visan si Edmond Talmacel, actuala conducere a PMP? Se incheie un ciclu. Duca-se! Al nostru este viitorul", a scris acesta pe Facebook, imediat dupa anuntul facut de Traian Basescu.

Traian Basescu: Categoric o sustin pe Elena Udrea la prezidentiale

Ulterior, Papahagi a revenit cu un amplu comentariu, "la rece".

"Nu ii datorez nimic lui Traian Basescu. Niciun leu, nicio functie, nici macar sprijin in campania electorala din 2012, in competitia interna din PDL sau PMP. (...) I-am fost alaturi la referendum fiindca aparam aceeasi cauza si fiindca merita, obiectiv, sprijinul tuturor oamenilor de buna credinta. I-am fost alaturi in crearea Miscarii Populare fiindca am crezut, vazand cine face parte din echipa fondatoare a FMP si PMP, ca vom putea crea un partid altfel, deopotriva nou si relevant, reformist si principial.

Il respect pentru tot ceea ce a facut pentru tara, pentru lupta si curajul lui. Nu m-am dezis de el si voi continua sa apar principiile corecte pe care le-a slujit. Ieri, insa, Traian Basescu s-a dezis de toti cei ca mine, de toti cei pe care i-a numit cu un oarecare dispret 'intelighentia' si 'deontologii'. Acel gentlemen's agreement nerostit a fost anulat ieri", a scris pe Facebook Adrian Papahagi.

Totodata, acesta a precizat ca nu doreste sa fie "cautiunea morala a unor politicieni ca Elena Udrea, nici exponat de vitrina, nici 'sa dau stralucire' unui proiect viciat", si a subliniat ca "trebuie sa fii idiot sa continui o pseudo-lupta intr-un proiect in care nu mai crezi; PMP arata azi exact asa cum si-o doresc Traian Basescu si Elena Udrea. Nu asa vedeam eu proiectul".

Pe de alta parte, Adrian Papahagi si-a exprimat sustinerea pentru Monica Macovei, explicand ca ea "nu poate fi banuita de coruptie", "nu a avut niciodata nicio relatie cu Ponta si PSD" si nici nu poate fi banuita ca "face jocul rusilor".

Pe aceeasi lungime de unda a fost si Mihail Neamtu, presedintele Partidului Noua Republica si unul dintre sustinatorii lui Traian Basescu in suspendarii din vara lui 2012, care a ironizat-o pe Elena Udrea si l-a contrazis vehement pe seful statului.

"Domnule Presedinte, respectuos va intreb, tot cu gandul la Doamna Thatcher (pe care spuneti ca o admirati): ce mare virtute e aia sa cheltui 5 miliarde de euro intr-un an petrecut la carma Ministerului Dezvoltarii? Dreapta inseamna oare cheltuieli mari pentru stat sau, dimpotriva, mai multa cumpatare? Nu masuram putin si eficienta celor 6.000 de proiecte derulate sub mandatul doamnei Udrea?

Ce zice DNA despre Gala Bute patronata de sefa PMP? Pe cine a imbogatit? A iesit castigat poporul roman sau niste firme de casa? E doar un gand melancolic pentru vara lui 2012", a comentat pe Facebook Mihail Neamtu, aratandu-si sustinerea tot pentru Monica Macovei.

La vara lui 2012 a facut trimitere si Elenina Nicut, unul dintre fondatorii Miscarii Populare.

"Traian Basescu sustine candidatul PMP. De vazut insa cine il va mai sustine pe Traian Basescu (...) Am insa si eu o intrebare: d-na Udrea unde era cand lui Basescu i-a fost cel mai greu in toti acesti 10 ani, si anume in campania de la referendumul de demitere din 2012?", a scris aceasta pe Facebook, facand trimitere la faptul ca Elena Udrea nu a fost vazuta deloc din vara lui 2012, cand cel care i-a stat alaturi presedintelui suspendat a fost Cristian Diaconescu.

Elena Udrea, contestata de fondatorii Miscarii Populare: Se dezice de Traian Basescu!

Mai moderat a fost Sebastian Lazaroiu, care a reactionat tot pe Facebook, in prima instanta cu un "my God", urmat de un emoticon trist, apoi cu urmatorul comentariu: "Eu nu pot sa-mi pierd respectul pentru un om doar pentru ca sustine un candidat in care eu nu cred. Eu pot sa sustin alt candidat, fara sa mi pierd respectul pentru acel om".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Papahagi Basescu Udrea presedintie, #Basescu sustine Udrea presedintie, #Macovei Udrea Basescu presedintie , #Elena Udrea