Basescu: Nu putem face o Constitutie pentru interesele lui Crin si Ponta. Antonescu, in rolul mincinosului (Video)

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 20:10
2119 citiri
Basescu: Nu putem face o Constitutie pentru interesele lui Crin si Ponta. Antonescu, in rolul mincinosului (Video)
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca modificarile aduse Legii Fundamentale sunt de proasta calitate si ca nu se poate face o Constitutie "pentru interesele lui Ponta si Crin de azi". In plus, seful statului a spus despre presedintele PNL ca si-a luat "rolul mincinosului".

"As vrea sa discut despre ultima trasnaie a aliantei USL - cea cu Constitutia pe care vor sa o treaca prin referendum odata cu europarlamentarele. Este in regula, dar va trebui sa tina cont de cateva lucruri foarte importante", a inceput seful statului declaratiile pe acest subiect.

Basescu: Doamna Nuland ne-a transmis un mesaj ingrijorator. Suntem pe marginea prapastiei

Basescu a reamintit o decizie a Curtii Constitutionale, din anul 2012, in care se spune ca este obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza Parlament unicameral si numar maxim de parlamentari: "Nu cred ca intr-un interval atat de scurt, CCR isi va schimba jurisprudenta".

"Curtea spune foarte clar: 'Aceasta vointa nu poate fi ignorata de alesii poporului, intrucat este o expresie a suveranitatii nationale'. De acesta data, Crin Antonescu si-a luat rolul mincinosului, spunand 'facem 300 de deputati', uitand sa spuna cate sute de senatori vor face.

Aceasta poveste nu poate trece de CCR. O minciuna care va duce la dezorientarea electoratului si va face ca nimeni sa nu mai inteleaga nimic. (...) Ce au scris pana acum e de mult prea proasta calitate, nu putem face o Constitutie pentru interesele lui Ponta si Crin de azi", a precizat presedintele.

Acesta a mentionat ca nu crede ca un proiect de Constitutie care nu tine cont de referendumul din 2009 va putea fi acceptat de Curtea Constitutionala.

"Am vazut ideea hilara promovata de cei doi lideri ai USL, precum ca solicitarea viitorului presedinte pentru un referendum o va aproba Parlamentul. Atunci nu mai exista instrumentul referendumului, prin care presedintele se poate adresa poporului si poporul suveran sa infranga dorinta Parlamentului atunci cand este cazul, cand Parlamentul isi pierde orizontul", a explicat Traian Basescu.

Mandatul de premier, dat si celui mai mic partid

Seful statului a mai vorbit despre "o trasnaie" prevazuta in noul proiect al Constitutiei: "Prevederea prin care partidul cu cel mai mare numar de mandate sa dea automat prim-ministrul, luand presedintelui atributul de a da mandatul premierului".

"In multe democratii, mandatul se poate da si celui mai mic partid. Pot fi doua partide echilibrate, care nu se inteleg, si atunci se da mandatul reprezentantului partidului celui mai mic.

In propunerea PSD, cu certitudine vom avea situatii ca, dupa alegeri, nimeni nu se va duce la guvernare si cu un partid care ia 35 la suta, cade Guvernul si se reiau alegerile", a sustinut presedintele.

Basescu: PSD sa se gandeasca si la tara, nu doar la interesele de a se perpetua la guvernare

Acesta a atras atentia PSD "sa se gandeasca si la tara, nu doar la interesele de a se perpetua la guvernare, pentru ca nu va reusi. Niciun partid nu va da un cec in alb".

"Daca revizuirea Constitutiei nu se face pentru a pune in aplicare referendumul din 2009, nu se justifica revizuirea Constitutiei", a mai spus Traian Basescu.

Doua dintre cele mai importante evenimente politice ale anului, alegerile europarlamentare si referendumul pentru modificarea Constitutiei, au reprezentant subiectul unei conferinte de presa a USL, de luni. Presedintii PNL si PSD au anuntat ca referendumul pentru modificarea Constitutiei va fi organizat la sfarsitul lunii mai, odata cu alegerile europarlamentare.

E oficial - Antonescu: Referendumul, odata cu europarlamentarele. Cum schimba legea electorala

Pe 6 ianuarie, Traian Basescu spunea, in cadrul primelor declaratii publice din acest an, ca nu exclude un referendum pentru Parlament unicameral, cu 300 de alesi, in timp ce presedintele liberal a spus ca USL doreste modificarea Legii electorale pentru ca numarul maxim de parlamentari in Camera Deputatilor sa fie de 300.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Traian Basescu modificare Constitutie, #Basescu Antonescu mincinos, #Basescu Constitutie interese PSD, #Basescu mandat premier , #presedinte