Basescu, noul dar vechiul presedinte - filmul unei suspendari de 52 de zile

Marti, 28 August 2012, ora 08:45
5102 citiri
Basescu, noul dar vechiul presedinte - filmul unei suspendari de 52 de zile

Traian Basescu este, oficial, din nou presedinte. Ultimul pas pentru reinstalarea sa la Cotroceni a fost publicarea in Monitorul Oficial a hotararii CCR privind referendumul de demitere.

De o saptamana, de cand judecatorii Curtii au stabilit ca Basescu isi poate relua exercitarea functiei de presedinte, seful statului nu a facut nicio declaratie publica.

Dupa sapte zile de liniste, este de asteptat ca Traian Basescu sa iasa intr-o conferinta de presa. De aceasta data, el poate vorbi din nou de la tribuna Administratiei Prezidentiale, dupa 52 de zile in care a tinut discursuri "din garaj", asa cum a fost numit sediul sau de campanie de pa strada Comanita.

Cheia de la Antonescu si biroul sigilat

Basescu se va intoarce la vechiul sau birou fara a fi intampinat de Crin Antonescu, care a asigurat interimatul la Cotroceni in perioada suspendarii.

Liberalul a precizat, vineri seara, ca nu exista nici un fel de formalitati de indeplinit si, deci, nu exista motive pentru o astfel de intampinare.

"Se duce la Cotroceni. Nu exista niciun fel de 'cheie' pe care trebuie sa i-o dau, deci nu am motive sa...", a spus Antonescu, precizand, ca nu se semneaza niciun proces verbal de predare-primire.

Liderul PNL a subliniat ca, in urma cu o luna jumatate, Basescu a avut motive pentru care l-a asteptat la Cotroceni.

"Dansul avea cateva motive, sa convenim ca poate sa isi lase camera incuiata si altele de genul asta. Eu nu am astfel de motive si deci, in momentul in care se publica Hotararea in Monitorul Oficial, Palatul il asteapta cu tot ce e in el", a completat Crin Antonescu.

Imediat dupa suspendare, Traian Basescu sublinia ca inlocuitorul sau pe scaunul prezidential nu va acces la dosarele si documentele sale secrete.

"Biroul meu s-a sigilat, toate documentele secrete sunt sigilate, nu se poate intra in biroul presedintelui Romaniei. Crin Antonescu nu are acces la dosarele presedintelui, sunt parte din istoria Romaniei", declara, in urma cu mai bine de 50 de zile, Traian Basescu.

El preciza ca Antonescu foloseste un birou care se afla la un etaj superior celui in care statea el, iar acelasi birou a mai fost folosit de presedintii Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

Consilieri prezidentiali timp de o luna

Inca de luni dimineata, inainte ca interimatul lui Antonescu la Cotroceni sa ia, oficial, sfarsit, liberalul si-a facut bagajele.

Odata cu el, de la Palat pleaca si consilierii pe care i-a numit le 7 august. Antonescu a semnat decretele pentru eliberarea din functie a tuturor consilierilor pe care i-a numit la Administratia Prezidentiala.

Vasile Enache, Gheorghe Rotaru, Daniel Barbu, Maria-Cristina Manda, Radu Zlati, Victor Voicu si Nicolae Nicolae-Ioana au fost consilieri la Administratia Prezidentiala doar 20 de zile.

Filmul unei suspendari anunate

Scandalul politic a izbucnit pe 3 iulie, cand majoritatea parlamentara a USL i-a schimbat pe Vasile Blaga din fruntea Senatului si pe Roberta Anastase din fotoliul de sef al Camerei Deputatilor. Tot atunci Gheorghe Iancu a fost revocat din functia de Avocat al Poporului.

Trei zile mai tarziu, Traian Basescu a fost suspendat din functia de presedinte cu 256 de voturi "pentru".

CCR a respins, pe 9 iulie, contestatiile depuse de PDL si Traian Basescu, iar Crin Antonescu a devenit presedinte interimar. Prima zi a lui Antonescu pe scaunul de presedinte avea sa fie una decisiva pentru scena politica: CCR a decis sa mentina pragul de prezenta de 50% plus unu la referendum.

Intre timp, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a inmanat premierului Victor Ponta o lista cu 11 puncte care trebuie respectate, iar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmitea ca "este inacceptabil ca intr-o tara a Uniunii Europene sa fie lezate principiile statului de drept".

A urmat un publicarea raportului MCV pe Justitie. Comisia Europeana transmitea, in cel mai critic document la adresa tarii noatre, ca Guvernul si institutiile cheie din Romania trebuie sa isi demonstreze angajamentul fata de statul de drept si independenta justitiei.

Pe 29 iulie, alegatorii au fost chemati la urne. La referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu au participat insa doar 46,23% din cetatenii cu drept de vot, fara a fi atins pragul de prezenta.

Pe 2 august, CCR a amanat decizia privind referendumul pana pe 12 septembrie, insa ulterior a devansat termenul penru 21 august. In urma cu o saptamana, sase din cei noua judecatori CCR au decis ca referendumul este valid, dar cum cvorumul nu a fost indeplinit, Traian Basescu se poate intoarce la Cotroceni.

Luni seara, plenul reunit al Parlamentului a luat act de decizia CCR. Liberalii au venit la Parlament hotarati sa boicoteze sedinta, insa pesedistii, mobilizati prin SMS de Victor Ponta, si-au dat seama ca strategia nu va avea succes si au asigurat cvorumul la sedinta.

Cateva ore mai tarziu, decizia prin care inceteaza interimatul lui Crin Antonescu la Cotroceni, iar Traian Basescu isi poate relua exercitarea atributiilor de presedinte, a fost publicata in Monitorul Oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Basescu rpesedinte Cotroceni, #Basescu suspendare USL, #refrendum demitere Basescu , #presedinte
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Avem un presedinte! Băsescu = RESPECT PT NATIUNE! Respectatil!