Basescu lucreaza la a III-a suspendare a presedintelui (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 25 Martie 2013, ora 22:36
120779 citiri
Basescu lucreaza la a III-a suspendare a presedintelui (Opinii)

Suspendarea presedintelui este ultima carte care i-a mai ramas de jucat lui Traian Basescu pentru a reintra in scena politica revigorat, ranforsat si cu sanse reale de a reincepe joaca la nivel inalt.

Nu stiu cati mai pot pune baza pe orice ar spune Traian Basescu, avand in vedere uriasul dosar al contradictiilor, al propriilor contraziceri si al mistificarilor declaratiilor de la o saptamana la alta, insa dintr-o studiere atenta a haosului verbal prezidential s-ar putea desprinde cateva idei calauzitoare pentru viitor.

Cea mai importanta ar fi ca Traian Basescu nu poate trai ca un invins, or daca ne gandim ca infrangerea suferita in PDL, in fata celui care pana acum nu a castigat nicio batalie - Vasile Blaga, el - castigatorul tuturor bataliilor - digera extrem de greu o astfel de ultima umilinta publica.

Alungat de ura poporului tot mai mult catre cercul strans al membrilor PDL, presedintele nu si-a putut crede ochilor probabil ca nici macar ei nu il mai vor. De aici reactia nervoasa de pe Facebook, de aici si planul de viitor.

"Nu a existat umilinta mai mare in viata mea", spunea presedintele inainte de cea de-a doua suspendare, referindu-se la tentativa de demitere din 2007. E usor sa ne imaginam cat de umilit s-a simtit in vara lui 2012, cand a trebuit sa inghita in sec si sa revina in functie dupa o decizie la masa verde, impotriva unui numar colosal de mare de romani care ii spusesera sa plece acasa.

Daca momentul din 2007 i-a provocat rani atat de adanci, trebuie sa avem intelegere pentru sentimentele care i-au torturat nervii in vara anului trecut. Nu e usor sa stii ca poporul nu te mai vrea intr-o asemenea masura, iar tu trebuie sa iti fabrici puncte imaginare de care sa te agati, ca sa poti supravietui. Unul dintre acele puncte de sprijin a devenit statul de drept, iar un altul Uniunea Europeana.

Prins intre dorinta de putere, frica de a fi decazut din siguranta imunitatii asigurata de Cotroceni si obsesia de a fi iubit de popor, Traian Basescu a inregistrat la suspendarea din vara lui 2012 o umilinta si mai mare decat prima.

In 2007 s-a dovedit, dupa referendum, ca era si mai iubit de popor, in ciuda politicienilor care gandisera altfel. Anul trecut a inteles ca de acum incolo nu mai are ce sa piarda, mai jos de atat nu va putea sa cada, aproape orice ar mai face de acum incolo.

Din acest punct, provocarea unei noi suspendari, mai ales pe fondul problemelor interne si in contextul actual politic din Europa, ar putea declansa neasteptata sa relansare.

Cand e clar ca Guvernul ar trebui sa aiba ca prioritate rezolvarea restantelor fara numar mostenite sau proaspat aparute, a se apuca USL acum sa puna la bataie o noua suspendare nu cred ca ar putea trezi in foarte multa lume un sentiment reconfortant.

Singura strategie a lui Traian Basescu va fi sa-i provoace pe liderii USL catre o noua suspendare, avand grija in acelasi timp sa nu nasca sentimentul ca pune piedica Guvernului, ci dimpotriva. Ca lupta pentru binele si viitorul lor mai bun. Doar asa se explica ultimele sale gesturi - de la iesirea aparent necontrolata de pe Facebook pana la misivele trimise catre premier sau presedintii camerelor din Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Traian Basescu suspendat, #noua suspendare Basescu, #Basescu adio PDL , #suspendare Basescu