Basescu le-a tinut o lectie membrilor Guvernului - vezi ce le-a spus sa faca

Autor: Ana Ilie
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 18:38
4184 citiri
Basescu le-a tinut o lectie membrilor Guvernului - vezi ce le-a spus sa faca

Presedintele Traian Basescu a trasat obiectivul principal al Guvernului in perioada urmatoare si mai ales pentru 2012, an electoral: "Obiectivul major al guvernului trebuie sa fie crearea de locuri de munca".

Cu ocazia depunerii juramantului de investitura de catre noul ministru al Muncii si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu, Traian Basescu a tinut un mic discurs, profitand, dupa spusele sale, ca "sunteti toti aici" (membrii guvernului, n.r.).

"Ministerul Muncii va avea responsabilitati in reducerea programelor de ajutoare sociale. Dincolo de asta, dumneavoastra toti la un loc aveti obligatia sa creati locuri de munca si repet ceea ce sustin de cateva saptamani: dincolo de investitiile straine la care trebuie sa ne propunem ca obiectiv mentinerea locurilor de munca si a investitiilor, cea mai mare resursa de creare de locuri de munca e la noi - atragerea de bani europeni si deschiderea de activitati", a spus seful statului.

"Ceea ce stim toti e ca Romania nu poate suporta in momentul de fata si, mai mult, anul viitor, simultan, un buget pentru sistemul de pensii de stat cu un deficit care se apropie de 4 miliarde de euro, si in acelasi timp programe sociale cu care se cheltuiesc 19 miliarde de euro. A fost un program de ajustare a cheltuielilor la realitate in timpul ministrului Botis si sper sa continue in timpul mandatului dumneavoastra", i-a spus Basescu Sulfinei Barbu.

Seful statului s-a aratat ingrijorat, "nu numai de sumele uriase pe care nu le producem in economie si trebuie sa le imprumutam, ci din faptul ca in ultimile luni costul creditelor externe a crescut exploziv. Aproape devin prohibitive creditele externe, in conditiile in care nu micsoram nevoia de imprumut, iar ministerul Muncii si Protectiei Sociale gestioneaza unul din cele mai mari bugete si unul din cele mai mari deficite".

"De aceea, indiferent cat de aproape este campania electorala, activitatea Ministerului Muncii trebuie sa se desfasoare sub semnul responsabilitatii si echitatii", i-a mai spus Basescu noului ministru.

"Stim cu totii ca este imposibil sa fie sustinuti 4,9 milioane de pensionari cu 4,2 milioane de salariati. Obiectivul major al Guvernului trebuie sa fie crearea de locuri de munca. Ministerul Muncii va avea responsabilitati in reducerea programelor de ajutoare sociale".

Obligatiile guvernului: atragerea de bani europeni si redeschiderea exploatarilor de metale

"Locul in care ne putem replia cel mai rapid este mineritul, care se adreseaza exploatarilor de metal precum aur, argint cupru, al caror pret a crescut foarte mult, si in momentul de fata redeschiderea exploatarilor nu necesita subventii", a inceput Basescu sa le recomande ministrilor.

"Un singur lucru va spun, curaj!", i-a indemnat pe ministri seful statului.

"Multi isi spun de ce sa se lege la cap. Pe timp de criza, cei care nu au curaj sa plece din Guvern!", i-a avertizat acesta in continuare.

"Cea mai mare responsabilitate a Guvernului e sa ia decizii in dosarele amanate, care pot gernera locuri de munca. Va asigur de tot sprijinul meu. Daca nu faceti ce trebuie ma voi distanta de Guvern", a spus Basescu, insistand pe crearea de locuri de munca prin redeschiderea sau deschiderea exploatarilor de metale.

"Acum va cer in mod fundamental un lucru de care Romania are nevoie: crearea de locuri de munca. Nu va faceti iluzia cresterii economice de 3,5-4%, daca nu luati decizia exploatarilor de metale. O spun nu pentru ca se vede incetinirea cresterii economice pe pietele unde exportam, va sugerez sa pregatiti un buget pentru 2012 care sa nu aiba nicio legatura cu alegerile ci cu realitatea, care sa ia in considerare o crestere de 2- 2,5, bazata pe investitii".

Basescu a continuat sa insiste ca isi va asuma raspunderea politica, daca ministrii au curajul si raspunderea sa "dea drumul" la proiectele de exploatari de metale. "Daca guvernul va continua sa fie prudent si sa actioneze, va asigur ca aveti mai mari sanse sa obtineti un rezultat bun la alegeri decat daca veti fi un guvern care nu va face de frica. Imi asum raspunderea politica fata de dumneavoastra, dar dumneavoastra aveti raspunderea sa dati drumul la proiecte".

Basescu a pus situatia Romaniei in context european: "Vreau sa intelegeti si ca Europa este destul de framantata si dupa cum vedeti s-a ajuns la situatia la care partide extremiste iau decizii guvernamentale. Este un moment de raspantie al Europei si m-as intreba care ar fi fost reactia fata de Guvernul Romaniei daca Partidul Romania Mare ar fi conditionat o masura corecta la nivel european".

In aceasta situatie, crede seful statului, "trebuie sa ne bizuim pe capacitatea noastra de a absorbi banii europeni si pe capacitatea noastra de a crea locuri de munca din care doamna (Sulfina Barbu, n.r.) sa poata plati pensiile cu imprumuturi externe minime".

Basescu a explicat si de ce s-a folosit de ceremonia de investitura a noului ministru al Muncii pentru a tine acest discurs: "Am simtit nevoia sa va spun aceste lucruri pentru ca presa este aici si poate ajung nedeformate la populatie".

Alte indicatii si un avertisment

Basescu nu a incheiat fara a aminti de votul din Parlament cu privire la Ministerul Afacerilor Europene: "Am rugamintea maine partidele din coalitie sa dea toata atentia votului in Parlament pentru Ministerul Afacerilor Europene si pentru ministrul Leonard Orban. Va asigur ca eventuala prezenta a domnului Orban in Guvern va ridica calitatea Guvernului", a spus Basescu.

Basescu a continuat cu un avertisment fata de orice ministru s-ar gandi sa critice guvernul. "As recomanda oricui ii da prin cap intre cei din guvern sa-si atace guvernul care ii sustine sa se abtina pana pleaca din guvern. Nu puteti avea pretentia de la parlamentari sa va sustina masurile destul de grele daca il criticati. Tineti-va criticile pentru opozitie!".

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Traian Basescu, #traian basescu creare locuri munca, #basescu exploatari miniere, #Basescu Rosia Montana , #presedinte