Basescu, la un pas de a treia suspendare - Tariceanu face primul demers oficial

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 12:12 15123 citiri
Foto: Arhiva

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni data cand Parlamentul va vota asupra cererii de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca luni va face publica cererea oficiala de suspendare a presedintelui Traian Basescu, urmand ca un vot asupra acestei cereri sa fie dat de plenul reunit al camerelor Parlamentului pe data de 23 septembrie.

Daca cererea sa va fi aprobata si va beneficia de un numar suficient de voturi in Parlament, un scrutin popular privind suspendarea ar urma sa aiba loc pe data de 2 noiembrie, concomitent cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

"Intrucat sunt angajat in cursa prezidentiala, nu voi accepta sa preiau functia interimara ca sa nu fiu intr-o pozitie care sa ma avantajeze", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a mentionat ca, incepand cu ora 12:00, va avea discutii cu grupurile parlamentare ale partidelor pe care conteaza pentru strangerea de semnaturi in vederea aprobarii cererii sale.

Ludovic Orban, despre ideea lui Tariceanu: Prostie fara margini, a dat-o in bara

Potrivit Digi 24, motivele invocate de Calin Popescu Tariceanu in cererea sa se refera la posibile incalcari de catre Traian Basescu a cadrului constitutional existent.

Acesta ar fi incalcat art. 82 din Constitutie, sprijinind deschis Partidul Miscarea Populara. Un alt articol constitutional incalcat este articolul 84, care arata ca presedintele tarii nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nicio alta functie publica sau privata.

Basescu, despre o noua suspendare: Intru in campanie si nu o sa le fie bine

Calin Popescu Tariceanu a invocat si interventia directa a presedintelui Traian Basescu pe langa presedintele Comisiei Europene, in problema numirii unui comisar european roman.

Ultimul argument in favoarea suspendarii lui Traian Basescu dezvaluit de presedintele Senatlui ar fi ca presedintele Romaniei a promovat "raporturi institutionale in forme necivilizate cu participantii la viata publica".

Tariceanu: Nu stiu daca suspendarea lui Basescu se va realiza

Calin Popescu Tariceanu a reamintit si ultima tentativa de suspendare a lui Traian Basescu, din 2012, care s-a soldat cu un esec. "Cred ca acum ar fi momentul ca aceasta actiune sa fie dusa la buna incheiere", a adaugat presedintele Senatului, care a spus ca argumentul ca o astfel de actiune destabilizeaza tara nu e valabil.

"Arhitectura institutionala a tarii este astfel construita incat tara sa functioneze in orice conditii. Daca e razboi in Ucraina, nu inseamna ca nu trebuie sa respectam legea", a incheiat Tariceanu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News