Basescu, la Conventia PDL: Am venit cu dragoste, nu sa sustin un candidat

Sambata, 23 Martie 2013, ora 11:23
26800 citiri
Basescu, la Conventia PDL: Am venit cu dragoste, nu sa sustin un candidat
Foto: B1 Tv

Presedintele Traian Basescu a tinut un discurs de aproximativ 40 de minute, la Conventia PDL, in care a vorbit despre obiectivele pe care le are Romania in continuare ori despre felul in care PDL a guvernat tara, dar a avut si unele mustrari si recomandari pentru democrat-liberali.

"Aici am venit cu dragoste, nu am venit numai cu masina presedintelui Romaniei, am venit cu sufletul la voi. Nu am venit ca sa sustin un candidat.

Am venit sa vedem daca in continuare avem puncte comune, care sa ne faca parteneri pentru viitor sau nu. Voi fi extrem de cinstit cu voi. Ceea ce va voi spune, chiar daca nu este foarte bine, este ceea ce cred eu", si-a inceput presedintele discursul.

Obiectivele lui Basescu si ale Romaniei: Schengen, tineretul, absorbtia fondurilor europene

Seful statului a prezentat in continuare o serie de obiective pe are le are pentru Romania, printre care aderarea la spatiul Schengen, sansele oferite tinerilor ori o mai buna absorbtie a fondurilor europene.

"Primul lucru si cel mai important obiectiv pe care il am este continuarea si accelerarea procesului de integrare europeana. Inseamna acces la spatiul Schengen, acces in zona euro si o economie competitiva. Aici este zona in care sunt convins ca parteneriatul nostru este solid si poate fi dezvoltat", a spus Traian Basescu, in aplauzele celor prezenti.

Conventia PDL: Basescu - Voi reveni in politica pentru "2016 - Dreapta la putere!"

"Al doilea obiectiv este legat de tineret. In momentul de fata, Romania are o mare problema cu tanara generatie", a spus presedintele, care a cerut consolidarea Legii educatiei si crearea de locuri de munca pentru tineri.

"Iar PDL, pentru a-mi fi partener, trebuie sa se bata pentru resursa financiara pentru crearea de locuri de munca pentru tineri. Tot in acest context, promovarea generatiei tinere in administratie, acolo unde detineti functii in administratia locala, dati-le o sansa!", a precizat Traian Basescu.

Acesta a mentionat ca un alt obiectiv fundamental pe care il are ca sef al statului roman este acela de a crea conditii in tara ca Romania sa fie aparata in interiorul Uniunii Europene.

"Nu poti sa spui 'Vreau in Schengen!', cand tu ai ministri cu dosare penale in instanta. De aceea, lupta mea nu este cu un ministru, ci este cu un principiu pe care voi la guvernare l-ati respectat. Romania nu poate face pasi inapoi. Voi n-ati tolerat ministri penali in Guvern, n-ati tolerat sa nu puneti parlamentarii sub urmarirea penala la cererea institutiilor statului. Pentru mine, ramane un obiectiv respectarea institutiilor statului inclusiv de cei mai inalti politicieni", a continuat seful statului.

Acesta a pus accentul si pe absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana, pentru crearea de locuri de munca si dezvoltarea tarii: "Voi face presiune pe institutiile statului sa accelereze acest proces pentru ca inseamna locuri de munca, dezvoltarea tarii".

"Mentin toate obiectivele ramase neindeplinite din timpul Guvernului Boc, adica reorganizarea administrativa a tarii, revizuirea Constitutiei in baza referendumului din noiembrie 2009, care inseamna Parlament unicameral si 300 de parlamentari, o noua Lege electorala si reglementarea Sanatatii, in care trebuie sa permitem accesul resurselor financiare private pentru a rotunji necesarul de resursa financiara pentru a asigura o asistenta medicala corespunzatoare romanilor.

Aceste obiective interne, fie ca vorbim de Legea Sanatatii, fie ca vorbim de Legea electorala, fie ca vorbim de revizuirea Constitutiei, fie ca vorbim de reorganizare administatriva, sunt obiective pe care prin negociere le-am inscris si in acord de coabitare cu prim-ministrul roman Victor Ponta. Sunt obiective la care tin si care sunt necesare Romaniei", a spus Traian Basescu.

Laude pentru guvernarea Boc

Seful statului a continuat cu laudele adresate guvernarii Boc: "Vreau sa va spun ca ati facut foarte multe".

"Ati facut o Lege a educatiei exceptionala, este una dintre Legile educatiei cea mai apreciata la nivel european. Veti putea sa va treceti in istoria partidului ca ati reformat Justitia. Singura problema care a mai ramas este implementarea celor doua coduri. Ati liberalizat piata muncii in acord cu Agenda 2020 a UE. Ati modernizat sistemul de pensii, o noua lege a Dialogului Social", a mai spus presedintele, amintind de masurile de austeritate luate de Guvernul Boc si de "discutiile lungi" avute cu fostul prim-ministru.

"Vreau sa va spun ca, daca ati pierdut, ati pierdut pentru ca ati salvat tara intr-un moment de mare dificultate. Ati avut o contributie extraordinara la procesul de modernizare a Romaniei si pentru acest lucru eu, presedintele Romaniei, va multumesc! Stiti ca orice spune un presedinte, public, se duce in toate cancelariile.

Am constiinta ca am facut ce a trebuit, ca am actionat in interesul national la momentul potrivit. Astazi, si eu, si Emil Boc, si voi toti puteti spune ca intr-un moment de dificutlate ati facut ce a trebuit", a explicat presedintele Romaniei.

Reprosul lui Basescu fata de PDL: "N-ati dat impresia ca va bateti"

Acesta nu a uitat totusi si de reprosurile aduse PDL: rezultatul obtinut la alegerile parlamentare, facand trimitere si la fondatorul Partidului Poporului, Dan Diaconescu:

"Omul asta (Dan Diaconescu - n.red.) a reusit sa-si creasca partidul de la 5 la suta la locale la 14 la suta la legislative, punand o camera de luat vederi si pe el insusi la Targu Jiu, unde a creat impresia ca se bate, in timp ce voi n-ati dat impresia ca va bateti, dar asta este o observatie ca om care a privit la televizor campania, chiar daca il sunam aproape zilnic pe Traian Ungureanu si il intrebam ce mai faceti".

Despre revenirea in politica si in PDL, in anul 2014

Traian Basescu a vorbit despre PDL, partid din care el a facut parte: "Ramane in sufletul meu, orice s-ar intampla".

"Toti ne putem gasi solutiile viitorului in propria istorie", a spus seful statului, amintind de anul 2001, cand partidul avea nevoie de schimbare.

"Am spus ca voi reveni in politica, dar nu am spus ca voi reveni la PDL. Am vazut mesajul necistit al Antenelor dus in interiorul partidului: 'Am pierdut din cauza masurilor de austeritate'. Daca ati pierdut, ati pierdut pentru ca ati salvat tara intr-un moment de dificultate. Suntem printre foarte putinele tari care s-a reechilibrat rapid macroeconomic.

Partidul a avut un ciclu de 10 ani cu Petre Roman, un ciclu de zece ani impartit de Basescu si Boc. Trebuie sa inceapa un alt ciclu, orice amanare va va costa. Va spun ca om care iubeste partidul asta. Aveti doua randuri de alegeri.

Dupa ce termin mandatul, obiectivul meu va fi reconstruirea unei drepte puternice care sa readuca Romaniei o doctrina care creeaza sanse nu da pomeni electorale, care lasa omul sa munceasca, fiecare sa aiba deschis orice orizont", a mai afirmat presedintele.

Acesta a precizat ca PDL nu putea intra in 2009 la guvernare fara a duce acolo "cei mai experimentati oameni politici" pe care ii avea partidul, numindu-i aici pe Radu Berceanu, Vasile Blaga si Adriean Videanu.

Nu in ultimul rand, seful statului a subliniat ca va reveni in politica, dupa terminarea mandatului de presedinte, in 2014, dar nu pentru a se aseza in fruntea partidului.

"Voi reveni in politica avand in minte '2016 - Dreapta la putere'. Nu ma voi aseza in fruntea unui partid. Au fost diverse oferte din partea actualilor candidati la functia de presedinte. Masa la care ma asez dupa ce termin mandatul o stabilesc eu si nimeni altcineva!", a spus presedintele in incheiere, adaugand "Va doresc sa va gasiti solutia corecta".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Traian Basescu discurs Conventie PDL, #Traian Basescu obiective Romania, #Basescu aderare Schengen, #Basescu sanse tineri, #basescu guvernare pdl , #PDL