Traian Basescu, la capataiul Romaniei muribunde

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 07 August 2009, ora 13:00
6056 citiri
Traian Basescu, la capataiul Romaniei muribunde

"Noul presedinte trebuie ales pe o tara cu perspectiva.(...) Merita sa te angajezi daca esti sigur ca reformele merg mai departe. Uite ca in Coalitie incep sa ingroape subiect dupa subiect, discutand inca daca sa faca reforma sau nu. In loc sa discuti despre situatia de criza, tu discuti cum facem cu Elena Udrea si cum facem sa amanam reformele?

Cred ca totul se face acum prin prisma alegerilor prezidentiale. Pe ce vor sa aleaga un presedinte? Pe o tara care au ingropat-o?(...) Eu vorbesc despre ambele partide din Coalitie, pentru ca sunt egal raspunzatoare".

Nemultumirea presedintelui Traian Basescu este pe deplin justificata. La fel reprosurile sale la adresa actualului Cabinet. Si sunt convinsa ca nemultumirea este sincera, dupa cum cred ca presedintele doreste mai mult decat oricare dintre politiceni reformele a caror intarziere o acuza, cel putin pentru ca este vorba despre proiecte de care si-a legat numele.

Ii inteleg lui Traian Basescu si iritarea provocata de PD-L, in frunte cu presedintele acestuia, actualul premier. PD-L dovedeste un apetit pentru reforma comparabil cu al PSD. Emil Boc se dovedeste un politician slab, rareori capabil de gesturi radicale, atat in cadrul Coalitiei cat si in propriul partid, iar atitudinea in cazul Ridzi a aratat-o pe deplin.

Este clar ca prin aceste declaratii, facute miercuri seara la TVR, presedintele a dat un ultimatum propriului partid. Ori faceti reforma, ori sunteti pe cont propriu. Baronii PD-L stiu bine ca odata plecat Traian Basescu de la Palatul Cotroceni vor pleca si ei, pentru mult timp, de la putere, deci de la borcanul cu resurse. Nu cred insa ca mobilizarea, de voie de nevoie a PD-L, ar compensa antireformismul cronic si agresiv al PSD.

Ceea ce nu inteleg este aerul de opozitie cu care presedintele vorbeste despre dezastrul spre care se indreapta Romania, numita de domnia sa, muribunda, dar si dubiile daca mai merita sau nu sa ramana la capataiul ei.

Esecuri imputabile si presedintelui

Esecul ultimilor cinci ani este, initial intr-o masura mai mica, apoi, de la alegeri, intr-o masura foarte mare, si esecul sau.

Coalitia aceasta, inutila si paguboasa, nu a lovit Romania precum un meteorit si nici nu a fost trimisa, ca putere invadatoare, de martieni. Ea este, sa ne amintim, "compromisul care nu compromite", visul pe care presedintele, potrivit propriilor spuse, l-a vazut cu ochii inainte de Craciun.

Este o coalitie pe care Traian Basescu a girat-o explicit din momentul nasterii sale, acceptand ca din Guvern sa faca parte ceea ce, in urma cu cativa ani, numea "mafia personala a lui Adrian Nastase". Si ce credea Traian Basescu ca urmau sa faca acesti oameni odata reinstalati la putere? Reforma, restructurare si austeritate?

Ce se astepta domnia sa faca in Guvern, de exemplu, Nicolae Nemirschi, mana lunga a lui Radu Mazare de Constanta, sau domnul Nita, suspectat de politia italiana de relatii cu Cosa Nostra, sau domnul Ponta, pupilul lui Adrian Nastase. Reforma, restructurare, austeritate?

Traian Basescu nu este un naiv. El stia exact de ce vor baronii PSD la guvernare si cat elan reformist are acest partid.

A mizat Traian Basescu PD-L. Poate, desi stia ca si propriul partid are baronii sai, pe care nu-i controleaza decat in mica masura si pe care a incercat sa-i tina in afara Cabinetului. De la ei ce se astepta? Sa se ia la tranta cu colegii intru baronie din PSD, in numele reformelor?

Il controleaza sau nu, este sau nu dezamagit de el, presedintele raspunde pentru PD-L, partid pe care l-a suit, garantand pentru el, acolo unde niciun PD-ist nu visa in urma cu cinci ani.

Miza Traian Basescu pe Emil Boc, ale carui ezitari il dezamagesc acum profund? Cu siguranta, dar presedintele stia ca pune in fruntea unui guvern de infern, cu misiune de infern, un om slab si fara experienta guvernamentala. Stia sau ar fi trebuit sa stie ca Emil Boc nu este o mana forte si va fi inghitit de baronetul din PSD si PD-L.

Traian Basescu raspunde pentru nominalizarea lui Emil Boc mai mult decat pentru cea a lui Calin Popescu Tariceanu, care fusese batuta in cuie prin chiar protocolul Aliantei D.A. Este Emil Boc o a doua incercare ratata a lui Traian Basescu? Ar fi cam mult.

Dupa cum ma intreb, ce se astepta Traian Basescu dupa ce a instalat-o pe Elena Udrea in fruntea unui minister inutil, creat special pentru ca ea sa aiba loc in Guvern? A dat munitie de razboi adversarului si acum se mira ca el o foloseste. Prin propulsarea Elenei Udrea si a Monicai Iacob Ridzi, presedintele s-a vulnerabilizat si a vulnerabilizat PD-L.

In plus, niciun control de oportunitate si legalitate a folosirii banului public, chiar daca o vizeaza pe Elena Udrea, n-ar trebui sa-l deranjeze pe presedinte. Ridicole sunt concertele si campaniile care inghit sute de mii de euro, nu verificarile, indiferent cat substrat politic au.

Obligatia decontului

Dar orice om de stat comite erori politice. Mai multe sau mai putine, mai usoare sau mai grave, trebuie sa raspunda pentru ele. Iar decontul este la alegeri. Nu poti sa te intrebi daca merita sa candidezi intr-o tara muribunda si fara perspective, cat timp esti partas la aducerea ei in aceasta stare.

Poti sa te intrebi, eventual, daca mai ai dreptul sa ceri increderea poporului dupa ce, in mandatul tau, tara a ajuns muribunda, dar asta presupune o asumare a responsabilitatii pentru starea de fapt.

Cea mai inalta functie intr-un stat nu e un tren din care cobori, spunand: "Merci, baieti! Eu am alte planuri, nu mai merita efortul", cand nu-ti mai convine directia si viteza de deplasare sau cand vrei sa-ti pedepsesti tovarasii cu care ai plecat in calatorie.

Traian Basescu are, ma tem, obligatia morala sa candideze, pentru a supune judecatii poporului cinci ani de mandat cu bunele si relele lor si tocmai pentru ca niciunul dintre proiectele sale nu a fost dus la bun sfarsit. Electoratul este cel care va decide daca el mai merita inca o sansa de a-si duce la indeplinire proiectele restante.

Cu alte cuvinte, daca Romania a ajuns muribunda in mandatul tau, ramai la capataiul ei pana muriti impreuna, revine pe picioare sau te trimite ea la plimbare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Roman ia muribunda, #Basescu candidat Cotroceni, #Basescu prezidentiale 2009 , #Elena Basescu