Basescu la Bruxelles: Criza economica nu ne va ierta, daca nu suntem prudenti

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 14:42
2287 citiri
Basescu la Bruxelles: Criza economica nu ne va ierta, daca nu suntem prudenti

Romania nu a fost lovita inca de criza internationala, insa criza economica nu ne va ierta daca nu vom da dovada de prudenta, a avertizat presedintele Traian Basescu la Bruxelles, joi, dupa consiliul de toamna al Uniunii Europene.

"Criza financiara nu a lovit Romania pentru ca noi am platit un cost in anii "90 si noi avem norme prudentiale mult mai severe pe care UE abia acuma le implemeteaza", a subliniat presedintele.

"Criza economica nu ne va iarta insa daca nu suntem prudenti, vor exista diminiuari ale investitiilor, va fi mult mai dificil sa contractezi un credit extern.

Resursele financiare care exista trebuie dirijate catre productie, realizare de investitii si nu catre consum, daca vrem sa evitam aceasta criza economica", a precizat Traian Basescu.

Seful statului a mai anuntat ca "Uniunea Europeana isi propune sa actioneze cu partenerii sai internationali pentru o reforma reala a sistemului finaciar pe plan global" si ca a fost salutata "decizia Bancii Europene de Investitii care a pus la dispozitie 30 de miliarde de euro pentru intreprinderile mici si mijlocii".

Presedintele a mai precizat ca "s-a facut referire la unitati bugetare care sa vina in sprijinul economiei reale unde se genereaza productie, subliniind ca si lucrarile de infrastructura sunt importante pentru a contribui la cresterea economica si pentru a se crea locuri de munca".

Uniunea Europeana considera importanta "nevoia supravegherii companiilor multinationale, dar si a celor de rating, increderea in aceste companii fiind in prezent pusa sub semnul intrebarii deoarece au fost banci cu rating 3A care s-au prabusit. Din mari supraveghetori, aceste agentii trebuie sa devina suprevegheati", a mai spus Traian Basescu.

Totodata, presedintele Traian Basescu a declarat ca s-a facut un pas inainte in relatia dintre UE si Republica Moldova prin aprobarea in cadrul Consiliului European a concluziilor CAGRE si a precizat ca Romania isi propune ca pe termen mediu cele doua parti sa semneze un acord de asociere.

"Au fost andosate concluziile CAGRE de saptamana aceasta, de luni, prin care s-a stabilit ca Uniunea trebuie sa inceapa un acord ambitios cu Republica Moldova, acord care include si posibilitatea deschiderii pietei atunci cand Moldova va fi pregatita, ceea ce este un pas extrem de important. De asemenea, vorbeste despre vize", a declarat presedintele Traian Basescu, joi, prezentand concluziile Consiliului European la ale carui lucrari a luat parte.

Seful statului a apreciat ca, astfel, s-a facut un pas inainte in relatia dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana si ca Romania isi propune ca in perioada urmatoare sa fie semnat si un acord de asociere intre acestea.

"Ne propunem ca in perioada urmatoare, nu ma refer la decembrie, ci pe termen mediu, UE sa se deschida fata de Republica Moldova pana la semnarea unui acord de asociere, ceea ce corespunde politicii noastre de a impinge Republica Moldova catre pachetul de timp, nu geografic, al Balcanilor de vest", a precizat seful statului.

Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Noul canal al Televiziunii Române, TVR Sport intră în emisie sâmbătă, 30 martie 2024, la ora 07.00. Televiziunea Publică anunță că TVR SPORT este al 14-lea canal al instituției şi va...
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Englezii au analizat situația din grupa E, formată din România, Belgia, Slovacia și Ucraina, ultima fiind calificată după barajul cu Islanda. „Ucraina face parte din Grupa E, cu Belgia,...
#Traian Basescu, #criza, #economica, #prudenta, #Bruxelles, #Romania , #criza