Basescu, la Bruxelles: As putea sa fac echipa cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 15:02
6282 citiri
Basescu, la Bruxelles: As putea sa fac echipa cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, vineri, la Bruxelles cu presedintele CE Jose Manuel Barroso, prilej cu care a fost abordat din nou subiectul intrarii Romaniei in Spatiul Schengen, seful statului spunand ca este gata sa faca echipa cu un ministru de Interne pe nume Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a efectuat, vineri, o vizita de lucru la Comisia Europeana, in programul oficial figurand un dejun de lucru cu presedintele Barroso si o declaratie comuna.

Jose Manuel Barroso a trecut in revista, pe scurt, principalele subiecte abordate, precizand ca Romania va fi sustinuta "cu tarie" pentru continuarea reformelor si in vederea unei mai bune finantari. "S-au facut progrese, ele trebuie sa continue", a mai punctat presedintele CE.

Totodata, seful CE a dezvaluit ca presedintele Basescu a sustinut "cu entuziasm" proiectul de dezvoltare urbana Cluj Innovation City si a transmis ca s-ar putea sa se puna la dispozitie finantare europeana pentru acesta.

Ingrijorari legate de justitie

Pe de alta parte, Jose Manuel Barroso a facut referire si la raportul MCV adoptat in urma cu trei saptamani, subliniind ca Romania "a inregistrat progrese semnificative in multe domenii", dar raman in continuare "ingrijorari" legate de sistemul judiciar si lupta impotriva coruptiei.

"Procesele de reforma trebuie sa continue, sa fie consolidate", a mai punctat acesta.

In context, oficialul european s-a referit si la intrarea Romaniei in Spatiul Schengen, apreciind ca acest lucru trebuie sa se intample "cat de curand posibil", pentru ca au fost indeplinite toate criteriile.

Presedintele CE a mai precizat ca s-a discutat si despre libera circulatie a cetatenilor Uniunii Europene, concluzia fiind ca trebuie sa se depuna toate eforturile pentru impiedicarea abuzurilor. De asemenea, cei doi oficiali europeni au mai discutat despre primul raport anticoruptie european, dat publicitatii recent de CE, precum si despre diverse solutii privind "imbunatatirea statului de drept".

Un subiect important a fost situatia Republicii Moldova, despre care Barroso a spus ca nu este "o chestiune specifica Romaniei", dar are o importanta strategica pentru intreaga Europa.

"Multumesc Romaniei pentru investitii si domnului Basescu personal (...) Anul trecut, la Vilnius, am semnat acordul de parteneriat si colaborare cu R. Moldova. E un semnal foarte important pe care l-am transmis, acordul e un pas important pe calea europeana", a mai declarat Jose Manuel Barroso, anuntand ca intentioneaza sa dea curs invitatiei primite din partea oficialilor de la Chisinau pentru a efectua o vizita in Republica Moldova in prima parte a acestui an.

Barroso: Speram ca R.Moldova poata hotari singura, fara presiuni externe

Intrebat de un jurnalist cum poate Uniunea Europeana sa spijine autoritatile de la Chisinau in parcursul european, in conditiile in care mai multi analisti au apreciat ca Rusia va relua presiunile dupa incheierea Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, Jose Manuel Barroso a reamintit ca Guvernul moldovean a parafat acordul, a sustinut ca vrea sa il semneze si vrea sa indeplineasca obiectivele asocierii la UE.

"L-am primit de curand pe domnul premier Leanca, a confirmat ca se va continua procesul in vederea semnarii acordului. Speram ca autoritatile moldovene sa poata hotari singure, fara presiuni externe, ce vor sa faca, contez pe suveranitatea partenerilor nostri. Daca o tara vrea sa se asocieze cu UE, asa cum au tot afirmat, noi suntem gata, depunem eforturi", a declarat Barroso.

Moldovenii, la un pas de a circula fara vize in Europa

Basescu: Solicit intrarea in Schengen

La randul sau, presedintele Romaniei a subliniat faptul ca in cel mai recent raport MCV "este evident ca institutiile statului roman responsabile de lupta anticoruptie au performante, fiind apreciate pozitiv", adaugand ca se refera la DNA, Inalta Curte, ANI, alte instante si CCR.

"Faptul ca institutiile din Romania functioneaza ma indreptateste, ca presedinte al Romaniei, sa solicit statelor membre dreptul Romaniei prevazut in tratat de a intra in Spatiul Schengen atunci cand indeplineste conditiile (...) E foarte adevarat ca raportul MCV face mentiuni cu privire la abordarea politica, in mod deosebit a Parlamentului, dar esenta e modul cum functioneaza institutiile si ea ne indreptateste ca in acest an sa parcurgem prima etapa de integrare", a subliniat Traian Basescu.

In ceea ce priveste Republica Moldova, presedintele Romaniei a sustinut ca trebuie gasite solutii din partea UE "alaturi de cele financiare, pentru accelerarea procesului de interconectare", mentionand ca se refera la gaze, energie electrica si infrastructura si facand referire la statia Isaccea, unde se preconizeaza utilizarea de fonduri de coeziune.

"Esenta relatiei cu Republica Moldova este interconectarea la gaze, sistemul energetic si infrastructura", a mai subliniat inca o data presedintele.

De asemenea, acesta i-a multumit lui Jose Manuel Barroso pentru "deschiderea" aratata fata de proiectul de la Cluj, despre care a spus ca este un proiect extrem de important, axat pe educatie si cercetare in domeniile bio, economic si sanatate.

Echipa cu Iohannis pentru Schengen

Cei doi oficiali au fost intrebati ce pot face pentru a grabi intrarea Romaniei in Spatiul Schengen, in conditiile in care Romania a indeplinit criteriile, dar exista state care continua sa se opuna.

"Din punct de vedere tehnic, Romania indeplineste toate criteriile. E o chestiune care trebuie rezolvata de statele membre, sper sa se poata gasi o solutie. Domnul presedinte se gandeste la o aderare treptata", a comentat Jose Manuel Barroso, reamintind ca aceasta "a fost o mare aspiratie a cetatenilor romani".

Intrebat daca intentioneaza sa discute personal cu decidentii din statele care se opun intrarii noastre in Schengen, presedintele Basescu a spus ca nu stie daca va face "vizite in capitalele unde avem vulnerabilitati", dar un lucru bun ar fi daca ar putea face echipa pentru a sprijini acest obiectiv.

"As putea sa fac echipa cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis", a afirmat Traian Basescu.

Iohannis da un ultimatum PSD: Sa aleaga intre PNL si PC

In plus, seful statului a adaugat ca exista si alte variante de sustinere a obiectivului Schengen, facand trimitere la discutiile la nivel european care vor avea loc in luna mai, cand intentioneaza sa explice "mai aspru" faptul ca Romania are "un sentiment de frustrare", pentru ca MCV a devenit un instrument politic.

"Daca privim rapoartele, Romania este deja in Schengen. Utilizarea MCV este deja un lucru care devine dificil de acceptat. Obiectivul nostru este sa ne integram in UE, vrem sa fim in Schengen, sa continuam procesul de integrare, ne pregatim sa intram in euro. Nu putem accepta la nesfarsit ca unele state sa ne blocheze, in conditiile in care institutiile functioneaza", a subliniat inca o data presedintele Romaniei.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Basescu Iohannis Schengen, #Basescu Barroso Iohannis Interne , #presedinte